Foreldrepermisjon - Kunnskapsbasen
Foreldrepermisjon
På denne siden får du informasjon om hva ansatte og ledere må huske å gjøre før en foreldrepermisjon.
English version - Parental leave
Ser du etter noe annet? Temaside om permisjon | omsorgspermisjon fødsel | ammefri | svangerskapspermisjon | Gravide og ergonomi
Informasjon til ansatt som skal ha foreldrepermisjon
Uansett hvilke foreldrerolle du har og hvor stor stillingen din ved NTNU er, må du melde permisjonen til NTNU. Følg beskrivelsen under.
Foreldrepermisjon steg for steg
1. Informer lederen din om at du skal ha foreldrepermisjon.
2. Planlegg permisjonen sammen med din partner. Tenk gjennom:
- Når skal permisjonen starte og slutte?
- Skal dere ha 100 eller 80 prosent inntekt?
- Ønsker du å kombinere jobb med permisjon?
- Skal du avvikle ferie underveis?
3. Meld inn foreldrepermisjonen til Tjenestesenteret for lønn og HR ved å trykke på knappen øverst på siden. Det må du gjøre senest 12 uker før permisjonen starter.
4. Få veiledning fra saksbehandler. Når du melder inn permisjonen din, får du tilbud om et veiledningsmøte med saksbehandler i Tjenestesenteret. I møtet hjelper vi deg blant annet med permisjonssøknaden til NTNU og søknaden til NAV om foreldrepenger.
- Møtet er obligatorisk hvis du skal kombinere permisjon med gradert jobb. Da kaller vi også inn lederen din
- Hvis du skal ha 100 prosent sammenhengende permisjon, er det valgfritt å delta i et veiledningsmøte. Hvis du takker nei, får du skriftlig veiledning isteden.
5. Motta permisjonsbrev i din digitale postkasse. Merk at lederen din vil få kopi av brevet. Brevet er en bekreftelse på når og hvordan foreldrepermisjonen din er planlagt.
6. Søk NTNU om permisjon via Selvbetjeningsportalen. Framgangsmåten beskrives i veiledningen du får fra Tjenestesenteret.
7. Send søknad til NAV om foreldrepenger. Denne søknaden sender du omtrent samtidig som permisjonssøknaden til NTNU.
8. Send kopi av NAV-vedtaket til Tjenestesenteret når du mottar dette.
9. Er det behov for tilrettelegging av arbeidetunder svangerskapet, snakker med leder din om dette.
Endre og forlenge permisjonen
Du vil få et permisjonsbrev fra arbeidsgiver i din digitale postkasse som bekrefter datoene for permisjonen din. Hvis du trenger å endre permisjonen underveis, for eksempel forlenge ved å legge inn ferie eller ta ulønnet permisjon, må du gi beskjed til arbeidsgiver.
Start med å kontakte leder og avtal endringen. Lederen din informerer deretter Tjenestesenteret i NTNU Hjelp som korrigerer i Selvbetjeningsportalen. Du vil få en skriftlig bekreftelse i din digitale postkasse om endringen.
Hva er foreldrepermisjon og foreldrepenger?
- Foreldrepermisjon gir deg fri fra jobb.
- Foreldrepenger gir deg inntekt mens du er i permisjon.
- Du må søke om begge deler. Du får informasjon og veiledning om dette når du melder inn permisjonen til Tjenestesenteret.
Gjenoppstartstipend til stipendiater og postdoktorer
Gjenoppstartstipend er et tilbud til stipendiater og postdoktorer som kommer tilbake fra foreldrepermisjon. Gjenoppstartstipend gir én måned forlengelse av stipendiatperioden og/eller ansettelsesperioden for å komme i gang igjen med arbeidet.
Saksbehandlingen foregår lokalt på enheten. Send søknaden til nærmeste leder. Fakultetet behandler og godkjenner søknaden. Gjenoppstartstipend skal bidra til kjønnsbalanse i rekrutteringsstillinger ved NTNU.
Les mer om dine rettigheter
Til leder som har en ansatt som skal ha foreldrepermisjon
Før permisjonen
- Be den ansatte om å melde permisjonen sin til Tjenestesenteret. Det er blant annet avgjørende for at NAV skal kunne behandle søknaden om foreldrepenger.
- Delta i veiledningsmøte med Tjenestesenteret, hvis den ansatte skal kombinere jobb med foreldrepermisjon. Det er leder som har det formelle personalansvaret for den ansatte som kalles inn til møtet. Du kan delegere oppgaven til en stedfortreder, hvis det er hensiktsmessig.
- Motta permisjonsbrev. Etter at den ansatte har fått veiledning fra Tjenestesenteret, og datoene for permisjonen er bekreftet, vil du motta et permisjonsbrev i Elements som legges i den ansattes personalmappe. Likelydende brev sendes til den ansatte.
- Godkjenn permisjonssøknaden i Selvbetjeningsportalen. Den ansatte søker permisjon via Selvbetjeningsportalen. Denne går først til Tjenestesenteret til kontroll før den sendes til deg for godkjenning. Den ansatte må ha godkjent permisjonssøknad for å få behandlet søknad om foreldrepenger hos NAV.
- Planlegg drift når det ansatte er fraværende. Det kan for eksempel være vikar, bemanningsressurser og økonomi.
- Følg opp den ansatte som skal ut i permisjon
- Tilrettelegg arbeid og arbeidsforhold ved behov under svangerskapet.
Hvis den ansatte ønsker å endre permisjonen underveis
Den ansatte kan ha behov for å gjøre endringer i permisjonen. Det kan være å forlenge permisjonen med ferie og/eller ulønnet permisjon, endre fra gel til delvis permisjon eller ta pauser i permisjonen for å jobbe.
Den ansatte må først ta kontakt med lederen sin og informere om ønsket endring. Leder vurderer ønske og sender inn en sak om dette til Tjenestesenteret via NTNU Hjelp.
Du vil motta skriftlig bekreftelse i Elements når Tjenestesenteret har registrert endringen i lønnssystemet.
Når den ansatte skal tilbake på jobb
Én måned før permisjonen til den ansatte er ferdig, vil du få et varsel fra Selvbetjeningsportalen.
Ta imot den ansatte som skal tilbake. Husk at den ansatte har krav på karrieresamtale etter permisjonen (hovedtariffavtalen kapittel 3 Fellesbestemmelsene).
Fagkafe om foreldrepermisjon
Se gjennomgang av foreldrepermisjon i fagkafé for ledere og HR-medarbeidere fra 22. oktober 2024
Fagkafé som PDF
Ta kontakt med Tjenestesenteret om du ønsker å få tilsendt opptaket fra fagkaféen.
Kontakt
Hvis du som ansatt eller leder lurer på noe om foreldrepermisjonen eller har behov for veiledning, kan vi hjelpe deg. Se kontaktinformasjon til Tjenestesenteret.