HF- Jobbe med nettsider - Kunnskapsbasen
HF- Jobbe med nettsider
Publiseringsverktøy nett
Nettredaktør i fakultetsadministrasjonen eller nettkontakter på institutt har redigeringstilgang. Oversikt over nettarbeidere på HF.
Eksterne nettsider
NTNU bruker Liferay som publiseringsverktøy (CMS eller Content Management System) og hvordan man skal bygge eksterne nettsider og de vanligste malene som brukes finner du i brukerveiledningen. Brukerveiledning for Liferay
Innsida
Innsida (wiki) er rettet mot ansatte og studenter ved NTNU. Hvordan det jobbes på innsida beskrives på oversiktside for innholdsadministasjon på Innsida. For å opprette ny underside på wiki, ta kontakt med nettredaktør på fakultetet.
Konferanse eller prosjekt
Trenger du en egen side for en konferanse eller prosjekt? Ta kontakt med nettredaktør på fakultetet. Les mer på opprette nettsted.
Maler eksterne nettsider
Det finnes maler for bygging av mange av NTNUs nettsider. Disse legges inn av nettarbeidere på fakultetet.
- Nettside for forskningsgruppe
- Nettsider for EU-prosjekter
- Maler for fakultet, institutt og konferanser
- Mal for studieprogram
- Mal for phd-program
- Mal for etter- og videreutdanning
- Alternativ toppmal/meny på forskningsprosjekt: Alternativ toppmal kan benyttes dersom NTNU ikke er eneste avsender av innholdet på siden, men en av flere likestilte samarbeidspartnere. Les mer om alternativ toppmal, og ta kontakt med fakultetets nettredaktør ved spørsmål.
Egen logo på nettsider
Egen logo eller dekorelement forskning:
Ingen enheter, sentre, grupper eller prosjekter kan ha egen logo som bryter med NTNU-profilen. Unntaket er når NTNU er en av flere likeverdige partnere, hvor logoene vanligvis plasseres nederst på siden, og egen logo som illustrasjon til høyre på siden. Andre kan ha et dekorelement på siden, men man kan ikke sette et grafisk element tett sammen med navnet på enhet/senter/gruppe.
Publisere phd-prosjekt på nett
Phd-prosjekt publiseres vanligvis ikke på egne sider. Det anbefales å skrive om prosjektene i sin egen ansattprofil.
Levetid for nettsider
NTNUs nettsted skal til enhver tid være oppdatert med gyldig informasjon, og nettsidene skal ikke brukes som et arkiv. Les mer om utdaterte nettsider og arkivering av gamle nettsider.
Universell utforming på nett
Universell utforming på nettsider er lovpålagt og er viktig for at alle brukere skal få tilgang til informasjonen. Offentlig sektor skal følge 48 krav (WCAG-krav), og HF har bestemt at kun kommunikasjons-medarbeidere på institutt og fakultetsadministrasjon skal jobbe med innhold på nettsidene. Noen tips:
- Husk riktig herarki av overskrifter: 1 stk H1 på hver side. Følges av en eller flere H2, som igjen kan en eller flere H3 under. Du kan ikke hoppe fra H2 til H4. Overskrifter skal ikke lenkes.
- Alltid alternativ tekst på bilder og video
- Ikke bruk bilder av tekst
Bilder av tekst kan bare benyttes i tilfeller der du ikke kan presentere innholdet på en annen måte, og da må du tilpasse bildet slik at det tilpasses brukerens behov. UU-tilsynets løsningsforslag til bilder av tekst. - Alle dokumenter som det lenkes til på nettsidene skal være universell utformet
- Alle videoer som legges på nett skal være synstolket, dvs. muntlig beskrivelse av det visuelle innholdet
- Unngå kompliserte tabeller:
- Ikke bruk splittede/sammenslåtte celler
- Ikke ha tomme celler
- Sjekk lese-rekkefølgen ved å bruke tab-funksjonen
- Sjekk at tabeller også ser bra ut på mobil
- Tabeller skal ha titler som beskriver innholdet. Alternativ tekst: høyreklikk tabell, velg tabellegenskaper, og skriv inn alt.tekst.
- Unngå bold og kursiv -skrift for å fremheve tekst. Bruk overskrifter og teksten i seg selv for å raskt få frem det som er viktig.Kutt gjerne ned tekst for å gjøre det oversiktlig.
- Sjekk brutte lenker. Lenkene skal være korte, men meningsbærende i seg selv (og ikke bruk «les her»)
- Kontrast: Hovedregelen er at tekst skal ha kontrast mot bakgrunnen på minst 4,5:1. Stor tekst skal ha kontrast mot bakgrunnen på minst 3,0:1.
Flere tips om universell utforming på nett.
Dokumenter på nett
Dokumenter som publiseres på nett skal også være universell utformet.
Kontroll av tilgjengelighet:
- I word: accessibility-checker under fanen Review
- Sjekk tilgjengelighet for pdf:
- Få tak i adobe-pakken, hvis du ikke allerede har den. Hvordan skaffe Adobe-pakken. Last ned Adobe acrobat
- Bruk adobe acrobat. Velg «Tilgjengelighet» under vektøy-fanen og start kontroll. Adobe acrobat kan også brukes til å konvertere pdf-dokumenter til word, som det kan være lettere å redigere tabeller i.
Ta kontakt med kommunikasjonsstab hvis du trenger råd til å gjøre dokumenter universell utformet. E-post til kommunikasjonsstab.
UU-tilsynets løsningsforslag til dokumenter på nett
Nettanalyse
På NTNU bruker vi analyseverktøyet Siteimprove for nettanalyse. Der kan du hente ut besøksstatistikk og finne feil på nettsidene når det kommer til universell utforming, lenkebrudd og annet. Les mer om Siteimprove.
Språkvelger
Språkvelger på nettsidene er for å navigere fra norske sider til tilsvarende engelske sider og vice versa. Den opprettes automatisk når nye sider opprettes. Her må riktig lenke må legges inn. Har du ikke en tilsvarende side på det andre språket, bør du skjule språkvelgeren. Dette gjør du ved å fjerne lenken under innstillinger i selve språkvelgeren. Er det ingen lenke der, stiller du deg i lenke-feltet og trykk «backspace» før du lagrer. Da vises ikke språkvelgeren for brukeren. Les mer om språkvelgeren en i Liferay.
Ansattprofiler
Ansattprofiler besøkes veldig ofte på NTNU, så det anbefales spesielt for forskere å holde den oppdatert. Tips til å redigere sin profilside. Trenger noen hjelp til å oppdatere profilside, ta kontakt med nettredaktør i fakultetsadministrasjonen.
Nynorsk på nettsider
NTNU skal følge målloven. Det vil si at minimum 25 prosent av tekstene på nett skal være på nynorsk. Nynorskkravet gjelder ikke for interne tekster myntet på ansatte. Man kan finne hvor mange nettsider enheten din har på nynorsk i analyseverktøyet Siteimpove. Finne nettsider på nynorsk i siteimprove.
Skrive innhold på nett
Viktigste med å lage innhold på nett:
- Målgruppe. Hvem skriver du til? Studenter, elever, ansatte, kolleger eller allmennbefolkningen? Tilpass språket til målgruppen.
- Hva vil oppnå, informere om? Hva er det viktigste du vil si? Husk også at det viktigste må alltid komme først
- Bruk en ingresspå et par setninger for å oppsummere innholdet på siden
- Bruk overskrifter og underoverskrifter for å ha et ryddig utrykk, og som gjør det lettere å navigere i for alle brukere
- Finn gode overskrifter. Du bør alltid ha nøkkelord med i hovedoverskriften. Tenk på hvilke ord folk bruker når de søker på nett
- Ikke bruk forkortelser i teksten som ikke alle forstår
- Ikke skriv for langt! Ta med det som er nødvendig i teksten og gi leserne det de vil ha med en gang. Men heller ikke alt for kort. En god pekepinn er ca. 300 ord på en informasjonsside (ikke lenkeside)
- Bruk korte setninger
- Bruk bilder som er relevante til temaet på nettsiden. Husk alternativ tekst på alle bilder!
Les mer om godt innhold på nett
Relevante sider:
Bilder og Video
Legger du ut bilder eller video på nettsidene, må du ha tillatelse til å bruke av rettighetshaver.
NTNU har mediebank i Fotoware, hvor du kan finne bilder, og i tillegg abonneres det på stockfototjeneste. Les mer om bildelagring på NTNU.
Har dere tatt bilde eller video selv, må det innhentes samtykke av personer som blir tatt bilde av, filmet eller gjort lydopptak av. Innhent samtykke ved foto - video - lyd.
Merk at det er rammeavtale for kjøp av film- og videoproduksjon ved NTNU. Lager du video selv, må du være oppmerksom på at det er krav om synstolking. Les mer om synstolking.
Du bør helst ikke legge mer enn 1 video på en nettside.
Et bilde som legges på nett bør ikke være over 250 kb.
Tilpasse og legge ut bilder i Liferay
Legge til video på innsida/wiki
Kontakt
For spørsmål ta kontakt med nettarbeider på ditt institutt eller nettredaktør i fakultetsadministrasjonen. Oversikt over nettarbeidere på HF.