Wikier

Liferay -...

Legge til video i Liferay

Denne veiledningen er for ansatte med publiseringsrettigheter i Liferay.

Her finner du framgangsmåte for å legge til en video og tilpasse den for mobilvisning på NTNUs nettsider.

For å legge en video på en nettside under ntnu.no eller ntnu.edu må den embeddes fra en plass. Vi anbefaler at du embedder videoen du ønsker på nettstedet ditt fra Panopto.

Er videoen allerede lastet opp en annen plass, for eksempel youtube eller vimeo, kan du embedde derifra (hopp i så fall da til avsnittet «legge videoen inn på nettsiden»).

NB! Skal du legge til video på en studieprogramforside gjøres det på en annen måte: Se brukerveiledning for forsidemal studieprogramnettside.

Hva er Panopto

Panopto er et verktøy for lagring, opptak, redigering og avspilling av video. Alle ansatte ved NTNU har tilgang til Panopto via Feide-innlogging og kan lagre videoer i sin egen mappe (My Folder).

Hvorfor Panopto?

NTNU har krav til databehandleravtale når video skal brukes på våre nettsider. Med Panopto sikres dette kravet. NTNU har ingen databehandleravtale med Youtube. I tillegg slipper man å risikere at det blir reklame på starten av videoen.

Innlogging Panopto

Laste opp video i Panopto og hent koden for embedding

1. Først må du laste opp videoen du ønsker å dele til «My Folder» i Panopto: Når du står i Panopto trykker du på den blå knappen øverst til venstre som heter «Create» og velg «Upload media».

2. Etter at videoen er ferdig lastet opp finner du den i «My Folder» og du kan ordne en kode for embedding ved å trykke på «Share»:

skjermbilde fra panopto som viser knappene create, my folder og share

3. Etter at du har klikket «Share» får du opp bildet under. Gjør videoen tilgjengelig for andre ved å trykke på «Change» under «Who can access this video” - sett det til “Public (Unlisted)”:

skjermbilde fra panopto som viser knappen public

4. Velg så "Embed". Her kan du velge om du vil ha med tittel, logo og muligheten for å se videoen i Panopto. Velg "None" på "Interactivity".

5. Klikk på "Copy Embed Code":

skjermbilde fra panopto som viser knappen embed

Legge videoen inn på nettsiden

  1. Gå til nettsiden hvor du vil legge videoen og velg en widget du vil legge videoen i
  2. I redigeringsmodus inni widgeten velger du "kilde" på verktøylinja
  3. Lim inn embed-koden som du kopierte fra Panopto
  4. Klikk på kilde igjen
  5. Nå ser du en iFrame-boks. Høyreklikk på den og velg "Egenskaper for iFrame":

skjermbilde fra iframe innstillinger i liferay

Fyll inn følgende:

  • Bredde og høyde 100%
  • Navn: Navnet på videoen
  • Tittel: Beskrivende tittel, eks: "video av May Britt Mosers nobeldans"

skjermbilde av egenskaper for iframe

Klikk på "Avansert":

skjermbilde av egenskaper for iframe

I feltet «Stil» fyller du inn ønsket høyde på videoen din, eks min-height:405px. Minimumshøyden på filmen kan man variere litt alt etter hvor du ønsker filmen plassert på nettsiden, og format på filmen. I midtspalten kan 405px være passelig, i en høyrespalte kan 200px være passelig.

Ikke mer enn 1 video per side

Innebygde videoer gjør nettsiden din tyngre å laste inn for brukeren. Derfor bør du unngå å overdrive antall innebygde videoer på nettsiden din. Vårt råd er å nøye deg med den ene innebygde videoen du nettopp la ut på siden din.

Dersom du ha flere videoer på nettsiden kan du for eksempel lenke til videoene via vanlige bilder i stedet (eksempelvis en skjermdump fra videoen).

Se også

Flere brukerveiledninger for Liferay

Brukerveiledninger Panopto

Wikiside om Panopto

Automatisk teksting av video i panopto

Teksting av video

Kontakt

Trenger du hjelp? Kontakt din nettredaktør