Wikier

Teknologi og...

Panopto undervisningsopptak

English version: Panopto lecture capturing

Temaside om nettbasert undervising

I Panopto kan du lage dine egne skrivebordsopptak, spille inn forelesninger i bestemte undervisningsrom, og laste opp video for visning gjennom en integrert avspillingsplattform. Panopto er også integrert i Blackboard, og opptak kan publiseres til studentene enkelt og problemfritt.

På denne siden finner du en oversikt over hva du kan gjøre i Panopto, hvordan du kan komme i gang med Panopto, og noen av de mest brukte funksjonene det har. Dersom du ikke har brukt Panopto før, vil knappen nedenfor ta deg direkte til NTNUs Panopto-hjemmeside, hvor du også kan laste ned skrivebordsversjonen Panopto for Windows/Mac eller gå rett til verks med Panopto Capture, nettleserversjonen (mer om disse under "Ta opptak"). Velg "Sign in" øverst i høyre hjørne, og logg inn med NTNU FEIDE for å opprette bruker.

 Til Panopto

Komme i gang med Panopto

Her finner du brukerveiledninger for de fleste vanlige funksjonene og bruksområdene til Panopto. De fleste veiledningene her er Panoptos egne ressurser, som finnes utelukkende på engelsk. Dersom det du ønsker hjelp til ikke er oppført i listen, kan det være at Panopto likevel har en brukerveiledning på deres støttesider.

Ta opptak

Her finner du oppført de vanligste funksjonene og bruksområdene relatert til å ta opptak med Panopto.

 • Her finner du en kort indtroduksjon i hvordan å lage innhold med Panopto. Inkludert er instrukser på hvordan du enkelt kan nå både Panopto Recorder og Panopto Capture fra hjemmesiden.
 • Her finner du informasjon om hvordan du bruker nettleserversjonen av Panopto, Panopto Capture, som støttes for de siste versjonene av Chrome, Firefox og Edge. Vær oppmerksom på at denne per nå ikke støttes for iOS, og Safari har en egen versjon.
 • Panopto har også en skrivebordsapplikasjon som kan lastes ned, Panopto for Windows/Mac, denne finnes både til Windows og til Mac. Dersom du har NTNU-adminstrert PC, kan du også laste ned Recorder via NTNU programvaresenter.
 • Her finner du instruksjoner om hvordan du bestiller opptak av en forelesning i auditorium. Merk at dette bare kan gjøres i dedikerte rom som må bookes.
 • Det er også mulig å bruke mobil og nettbrett til å lage skjermopptak, fremgangsmåten forklares i denne videoen. Opptaket kan så lastes opp til Panopto gjennom denne adressen: https://s.ntnu.no/video.
 • Hvis det ønskes kan Pantopto også brukes til å lage podkast.

Redigere

Når opptakene er tatt, kan de redigeres direkte med Panopto. De vanligste funksjonene er listet her, men det finnes flere muligheter på Panoptos støttesider.

 • Du kan enkelt klippe opptak i Panopto for å fjerne f.eks. pauser.
 • Panopto har gode verktøy for automatisk teksting.
 • I tilfelle den automatiske teksten likevel skulle inneholde feil, er det også fullt mulig å redigere teksting.
 • Ved behov er det også mulig med manuell teksting i Panopto.
 • Det er også mulig å sette inn quiz i opptaket, som kan brukes til å f.eks. la studentene svare på kontrollspørsmål før de ser resten av opptaket.

Publisere

Når opptakene er klare til publikasjon, må du velge hvordan du vil publisere dem. En mulighet er å laste opp i Blackboard, som har mange integrerte løsninger for Panopto. Du kan lese mer om disse her. Du kan også generere en delingslenke som du kan distribuere, enten du ønsker å dele en enkelt video eller en hel mappe.

Du kan også importere eksisterende lyd- og videofiler for enkel publisering i Panopto. Systemet støtter de aller fleste filtyper, og vil automatisk konvertere filene til format som egner seg til bruk på nett. Maks oppløsning er satt til 1080P (Full HD), og systemet støtter opplasting av 4K video - men vil konvertere disse filene til HD. Dette kan gjøres gjennom "Create"-knappen (Se "Ta opptak" lenger opp).

GDPR

Når det kommer til opptak av forelesninger, er det viktig å være klar over bestemmelser i henhold til personvern i nettbasert undervisning og GDPR.

Hjelp og støtte

Ta kontakt med Seksjon for læringstøtte (SLS) for pedagogisk støtte med Panopto. Ta kontakt via NTNU Hjelp.

Child Pages (7)

 • Lage podcast i Panopto

  [[Lage podkast i Panopto]]

 • Lage podkast i Panopto

  En podkast er en samling med lydopptak strukturert som episoder om f.eks. et tema eller med forskjellige gjester. Det er et format som er blitt veldig populært de siste årene. Et av særpregene ved...

 • Panopto - automatisk teksting

  English version: Panopto - automatic captioning Les om teksting av video på NTNU. Generere automatisk tekst i Panopto (ASR - Automatic Speech Recognition) # Du har muligheten til å benytte...

 • Panopto - avspiller - player

  Panopto - avspiller - player Panopto player - Oversikt Når du ser et opptak i Panopto Player vil det se slik ut: 1: Infobar. Viser navn/dato på opptak og hvilken mappe det tilhører. Her finner du...

 • Panopto - for studenter

  English version: Panopto - for students == Panopto player - Oversikt #== Når du ser et opptak i Panopto Player vil det se slik ut: 1: Infobar. Viser navn/dato på opptak og hvilken mappe det...

 • Panopto - laste opp video

  Panopto - laste opp lyd og videofiler Trykk på «Create» knappen i Panopto og velg «Upload Media» Trykk på “Add files to” og velg mappe hvor filene skal lagres. Dersom du var inne i en mappe da du...

 • Panopto integrert i Blackboard

  Her kan du finne informasjon om de ulike integrerte Panopto-løsningene i Blackboard. English version: Panopto integrated in Blackboard Innholdsfortegnelse [-] Panopto integrert i Blackboard Panopto...