Sykdom
Sykefravær
For medarbeidere. Snarveier, oversikt og veiledning om sykefravær.
Sykmelding og egenmelding
Under en dag
Hvis du blir syk i løpet av arbeidsdagen og derfor må forlate arbeidsplassen, skal du gi beskjed til din nærmeste leder. Du trenger ikke å levere egenmelding for denne dagen. Du som registrerer arbeidstid, markerer det i tidsregistreringen som «syk del av dag 004».
Legebesøk av og til teller ikke som fravær. Hvis du registrerer arbeidstid, legger du slike besøk som "Lege/tannlege 002" i arbeidstids-registreringen i Selvbetjeningsportalen. Hvis du skal følge barnet ditt til lege- eller tannlegetime, bruker du sykt barn-fraværskoden.
Ved første hele fraværsdag må du varsle din nærmeste leder om sykefraværet snarest mulig, og senest innen arbeidsdagens slutt. I tillegg må du registrere egenmelding eller sykmelding fra lege.
Egenmelding
regler, registrering, antall dager
Sykmelding fra lege
leveres digitalt eller ved noen unntak på papir.
Timelønte
Se egen info om sykmelding og egenmelding for timelønte.
Skift og turnus
Sende sykmelding
Hvis du blir borte fra jobb i mer enn åtte dager må fraværet dokumenteres med en sykmelding.
Det er legen din eller annet helsepersonell som vurderer om du har rett på sykmelding. Du leverer sykmeldingen din til NTNU via nav.no. Arbeidsgiver har ikke krav på å vite diagnosen din.
Sende søknad om sykepenger
Etter at perioden du har fått sykmelding for er over, må du levere søknad om sykepenger til Nav. Du får melding fra Nav når søknaden om sykepenger er klar til innsending.
Tjenestesenteret leverer inntektsmelding til NAV.
Timelønte
Se egen info om sykmelding og timelister.
Info til leder
Når du har vært sykmeldt i fire uker skal du sammen med din nærmeste leder utarbeide en oppfølgingsplan, med mindre det er åpenbart unødvendig. Hensikten med oppfølgingsplanen er å sikre at dialogen mellom deg og din leder er i gang samt se på muligheter sammen for tilbakekomst til arbeid.
Arbeidsgiver skal tidlig følge opp arbeidstaker for å forebygge langvarig sykefravær og for å gjøre det lettere å komme tilbake på jobb.
Du som arbeidstaker har medvirkningsplikt også når du er sykmeldt, les mer om dette i arbeidsmiljøloven. Blant annet skal du medvirke ved utarbeiding og gjennomføring av oppfølgingsplaner ved helt eller delvis fravær fra arbeidet på grunn av ulykke, sykdom, slitasje eller lignende.
Arbeidsgiveren din har plikt til å legge arbeidet til rette for deg så langt det er mulig. Du som arbeidstaker har plikt til å samarbeide om å finne løsninger som gjør at sykefraværet ikke varer lenger enn nødvendig.
Dialogmøter er samtaler som gjennomføres med deg som er sykmeldt og din arbeidsgiver. Samtalene skal bidra til at du raskere kan komme tilbake i arbeid. Du som arbeidstaker har plikt til å delta i dialogmøte etter innkalling fra arbeidsgiver.
Oppfølgingsplanen skal inneholde
- en vurdering av arbeidstakers arbeidsoppgaver i forhold til funksjonsevne
- aktuelle tiltak i arbeidsgivers regi som skal bedre fysiske, organisatoriske eller psykososiale forhold
- aktuelle tiltak med bistand fra myndighetene
- videre plan for oppfølging
Planen bør også inneholde opplysninger om
- dato for sykmelding og antatt lengde på sykmeldingen
- hvorvidt fraværet er arbeidsrelatert og om det er en yrkesskade
- dato for når det antas at man kan starte delvis i arbeid (gradert sykmelding)
- dato for oppfølgingsmøte
- mål i perioden fram til neste møte
Lederen din skal kalle deg inn til et dialogmøte senest sju uker etter at du har vært borte fra arbeidet, med mindre det åpenbart er unødvendig. Dette gjelder for eksempel når det er klart at du som er sykmeldt ikke kan komme tilbake til arbeidet, eller når det er klart at du vil komme tilbake uavhengig av eventuelle tilretteleggingstiltak.
Dialogmøte 1 er en samtale mellom deg, lederen din og eventuelt den som sykmelder deg. I tillegg kan bedriftshelsetjenesten, tillitsvalgt eller verneombud delta. Det er arbeidsgiveren din som har ansvaret for dialogmøte 1.
Formålet med dialogmøte 1 er å snakke sammen om hva som skal til for å hindre at sykefraværet blir unødvendig langt. I møtet ser dere på muligheter og begrensninger sammen, og dere oppdaterer oppfølgingsplanen.
NAV skal avholde dialogmøte innen sykefraværet ditt har vart i 26 uker. Du og arbeidsgiveren din får spørsmål om dere trenger dialogmøte med NAV på innloggede sider på nav.no før NAV gjør sin vurdering. Innkalling til dialogmøte sendes elektronisk, og du kan gi tilbakemelding på om tidspunktet passer. Man kan når som helst i sykefraværet be om et møte via innlogget side på nav.no.
På dialogmøter med NAV deltar du sammen med lederen din. NAV vurderer om den som sykmelder deg også skal delta. I tillegg kan bedriftshelsetjenesten, tillitsvalgt eller verneombud delta.
Det kan være nyttig med et dialogmøte 3 mot slutten av sykepengeperioden hvis du ser at du trenger mer tid til behandling eller tid til å komme tilbake i fullt eller delvis arbeid når sykefraværet har vart i 39 uker. Du bør da diskutere med NAV, behandler og leder om arbeidsavklaringspenger kan være aktuelt for deg. Det er du selv som må levere søknad om arbeidsavklaringspenger til NAV.
Du kan som hovedregel få sykepenger i inntil 52 uker. Når du har brukt opp sykepengene - nådd maksdato - må du ha gjenopptatt fullt arbeid i 26 uker for å få rett på nye sykepenger, se. folketrygdloven kapittel 8. Du vil motta informasjonsbrev fra NTNU når maksdato nærmer seg.
Hvis du fortsatt er syk utover maksdato for sykepenger, kan arbeidsavklaringspenger (AAP) eller uføretrygd være aktuelt for deg. NTNU har ansvaret for å følge deg opp så lenge du er ansatt. Dette ansvaret slutter ikke selv om du ikke mottar sykepenger.
Du har også mulighet til å søke uførepensjon fra SPK. Du må selv søke om uførepensjon fra SPK og permisjon fra stillingen din i tilsvarende grad du er borte fra jobb. Arbeidsgiver (Tjenestesenteret) sender deretter pensjonsmelding til SPK i tilsvarende grad som du har søkt permisjon.
Permisjon fra stilling etter 12 måneder
Ved NTNU innvilges i hovedregel ett års permisjon uten lønn etter ett års sykefravær. Hvis du ønsker å beholde den opprinnelige stillingen din når sykepengerettighetene har gått ut, må du søke om permisjon fra stillingen.
Etter ett års ulønnet permisjon kan arbeidsgiver vurdere om det er grunnlag for oppsigelse.
Hvis du som arbeidstaker har vært sykmeldt i 24 måneder, og det fremdeles ikke er utsikter til bedring av arbeidsevnen vurderes ansettelsesforholdet avsluttet.
Enkeltstående behandlingsdager
Hvis du går regelmessig til medisinsk behandling, kan du søke om å få sykmelding for enkeltstående behandlingsdager. Du kan innvilges maksimalt én behandlingsdag i uken. Bekreftelsen på hvilke dager det gjelder, sender du som ansatt selv inn til arbeidsgiver via søknad om sykepenger.
Hvis du jobber i redusert stilling, skal du helst legge behandlingstid utenom arbeidstiden.
Behandling i arbeidstiden
Du har lov til å ha kortere fravær i arbeidstiden i forbindelse med f.eks. time hos lege eller tannlege. Dette må avklares med leder på forhånd. Hvis du registrerer arbeidstid, skal slikt fravær ikke registreres i fleksitidsregnskapet.
Hvis du skal til gjentatte behandlinger hos lege bør du ta ut dette som avspasering eller velferdspermisjon etter avtale med leder.
Kontakt
Hvis du har spørsmål om sykefravær kan du kontakte din nærmeste leder. Du kan også få råd og veiledning hos Bedriftshelsetjenesten (BHT) som har taushetsplikt.
Har du spørsmål om reglene rundt sykefravær? Kontakt Tjenestesenteret.
Mer om sykefravær
- egenmelding
- sykt barn
- lege-/tannlegebesøk
- syk i ferien
- sykdom under forskertermin
- uførepensjon
- omsorg for nære pårørende
Inkluderende arbeidsliv
NTNU er en IA-bedrift. Les mer om rettighetene dine knyttet til dette.
Lover og regler
Dine rettigheter knyttet til sykdom er beskrevet i:
For ledere og HR-medarbeidere
For ledere med personalansvar: Oppfølging av sykefravær