Publisere forskning
Publisere forskning
For ansatte
NTNU krever åpen tilgang
Alle publikasjoner fra NTNU skal være åpent tilgjengelig. Se hvordan du publiserer med åpen tilgang.
Cristin = Åpen tilgang
Publikasjoner som registreres i Cristin blir åpent tilgjengelig i NTNUs vitenarkiv NTNU Open. Dermed oppfylles kravet om åpen tilgang.
Finansiering av åpen publisering
Se hva avtaler for åpen publisering ved NTNU dekker. Informasjon om publiseringsordningen.
Publiseringsprosessen
Før du skal publisere bør du alltid sjekke om publiseringskanalen er på nivå 1 eller 2 i register over vitenskapelige publiseringskanaler. Registeret har også informasjon om:
- Nasjonale avtaler for åpen publisering. (Oversikt over NTNUs avtaler for publisering med åpen tilgang.)
- Tidsskrifter med åpen tilgang hentet fra DOAJ – Directory of Open Access Journals.
NTNUs krav
For å oppfylle kravene om åpen tilgang ved NTNU må du:
Ekstern finansiering?
Har din forskning finansiering fra NFR, EU eller en annen Plan S-finansiør? Da må du i tillegg bruke Journal Checker Tool for å sjekke om publiseringskanalen er kompatibel med kravene i Plan S.
Andre eksterne finansiører kan ha andre krav. Sjekk din prosjektkontrakt for vilkår.
Krav og retningslinjer til åpen tilgang
- Nasjonale mål og retningslinjer for åpen tilgang til vitenskapelige artikler
- Forskningsrådet - Plan S og åpen tilgang
- Forskningsrådets krav til vitenskapelige publikasjoner
- EUs retningslinjer - publisering og forskningsdata
Anbefalte lisenser
For å beholde opphavsretten anbefaler NTNU lisensen Creative Commons Navngivelse 4.0 Internasjonal (CC BY 4.0). Denne tillater friest mulig gjenbruk av vitenskapelige publikasjoner, samtidig som forfatteren blir kreditert.
Se NTNUs retningslinjer for åpen vitenskap og anbefalte lisenser.
Når du skal registrere dine publikasjoner i Cristin, er det viktig at du registrerer samme adresse som du oppgir i publikasjonen.
Sikre din forskeridentitet
ORCID - Open Researcher and Contributor ID er en internasjonal standard for unik identifisering av forskere og bidragsytere til forsking.
En ORCID-identifikator knyttes til forskingsaktiviteter og kan anvendes i hele din akademiske karriere. Forskingsresultater blir med ORCID knyttet til samme forsker selv om det skjer endringer i navn, bosted eller arbeidssted/forskingsinstitusjon i Norge eller i resten av verden.
Arkivere publikasjon
Du skal som forfatter sørge for å laste opp fulltekst av dine arbeider i Cristin så raskt som mulig. Følg Cristins Trinn for trinn veiledning til hvordan du egenarkiverer.
Du skal laste opp Akseptert fagfellevurdert versjon/AAM - Author's accepted manuscript. Har du ikke denne versjonen selv kan du få den fra korresponderende forfatter.
- At opplasta filversjon er i overenstemmelse med utgivers policy.
- Å sjekke eventuell sperrefrist (embargo) fra utgiver og når en egenarkivert artikkel kan gjøres åpent tilgjengelig, samt iverksetter denne sperrefristen i NTNU Open.
- At alle fulltekster oppfyller utgivers forutsetninger i NTNU Open.
Arkivere doktoravhandling
- Publiser doktoravhandlingen din åpent tilgjengelig i NTNU Open
- Forfatteravtale om digital publisering (pdf)
Arkivere data
Bli mer synlig
- Slik gjør du dine publikasjoner mer synlige - bli sitert oftere av andre forskere
- Medietrening - slik formidler du forskningen din
- Kommunikasjons- og formidlingsstøtte ved NTNU
Kjøpe omtale?
Hvordan kan jeg få dekket utgiftene ved åpen publisering?
NTNU har en publiseringsordning.
Er tidsskriftet jeg ønsker å publisere i inkludert i en OA-avtale hos NTNU?
Du kan søke på tidsskriftet i register over vitenskapelige publiseringskanaler. Registeret har informasjon om avtaler for åpen publisering. Se etter U (for UNIT) og dobbeltsjekk at NTNU er med i oversikten over hvilke institusjoner som er inkludert i avtalen.
Du kan også sjekke NTNUs sider med avtaler for publisering med åpen tilgang.
Hvilken lisens skal jeg velge?
Ansatte står fritt til å forvalte sin opphavsrett til faglitterære publikasjoner selv, men NTNU anbefaler at ansatte prøver å beholde opphavsrett.
For å beholde opphavsretten anbefaler NTNU lisensen Creative Commons Navngivelse 4.0 Internasjonal (CC BY 4.0). Denne lisensen tillater friest mulig gjenbruk av vitenskapelige publikasjoner, samtidig som forfatteren blir kreditert. Se NTNUs retningslinjer for åpen vitenskap og anbefalte lisenser.
Hvordan kan jeg vite om et tidsskrift oppfyller Plan S-kravene?
Tidsskriftet må ligge på nivå 1 eller 2 i registeret over vitenskapelige publiseringskanaler.
Bruk deretter Journal Checker Tool for å se om kanalen oppfyller kriteriene til Plan S. Legg inn følgende informasjon: Tidsskriftets navn eller ISSN, navn på finansiør (kravene i Plan S gjelder for et utvalg forskningsfinansiører) samt navnet på institusjonen du er tilknyttet.
Tidsskriftet krever at jeg skal publisere data, hvordan gjør jeg det?
Det finnes flere måter å publisere data på. NTNU har et eget dataarkiv som heter NTNU Open Research Data. For mer informasjon om publisering og deling av data, se NTNUs støttetjeneste for datahåndtering, Research Data @NTNU.
Hva er NTNU Open?
NTNU Open er NTNUs institusjonelle vitenarkiv. Når du laster opp publikasjoner i Cristin blir disse overført til NTNU Open.
Hva er egenarkivering?
Egenarkivering betyr at en fulltekstversjon av et forskningsarbeid lastes opp i et åpent vitenarkiv. Du gjør dette ved å registrere og laste opp dine vitenskapelige publikasjoner i Cristin.
Hvordan laster jeg opp publikasjonen min i Cristin?
Se NTNUs temasider om egenarkivering i Cristin. NTNU anbefaler at man laster opp Akseptert fagfellevurdert versjon (AAM). Hvis publikasjonen er Open Access med Creative Commons-lisens er det publisert versjon man bør laste opp.
Hvordan finner jeg ut om tidsskriftet tillater egenarkivering i NTNU Open?
De fleste forlag tillater en eller annen form for egenarkivering. NTNU anbefaler at man laster opp Akseptert fagfellevurdert versjon (AAM) i Cristin, da det er denne versjonen forlag oftest tillater at man egenarkiverer. Hvis publikasjonen er Open Access med Creative Commons-lisens kan man alltid laste opp publisert versjon. Universitetsbiblioteket passer på at publikasjonen ikke blir tilgjengeliggjort i NTNU Open før eventuelle embargoer er utløpt.
Fant du ikke svar på det du lurte på? Ta kontakt med publishing@ub.ntnu.no