Bli synlig som NTNU-forsker - Kunnskapsbasen
Bli synlig som NTNU-forsker
NTNU Universitetsbiblioteket kan gi deg råd og veiledning om hvordan du som forsker kan gjøre dine vitenskapelige publikasjoner mer synlige og forhåpentligvis bli oftere sitert.
English version - Make your research more visible
Bibliotektjenester for studenter | Bibliotektjenester for ansatte
Denne oversikten viser deg hva du bør tenke på når du skal velge publiseringskanal for manuskriptet ditt, og hva som skjer etter publisering. Den omhandler ikke vitenskapelig skriving.
Hvorfor skal du være synlig som forsker?
Å være synlig som forsker betyr at dine publikasjoner blir lest, kommentert og sitert av forskningsfellesskapet. At forskningen har gjennomslag er av betydning både for den enkelte forsker og for NTNU som helhet.
I norsk sammenheng er tidsskriftenes og forlagenes nivåplassering i DBHs (Database for statistikk om høgre utdanning) register over publiseringskanaler et viktig mål for gjennomslag. Internasjonalt kan det være like viktig å være synlig i siteringsdatabaser som Scopus og Web of Science.
Siterte publikasjoner i disse databasene kan påvirke mulige samarbeidspartnere som vurderer samarbeid med forskningsgrupper og enkeltforskere. Siteringer bidrar også til å heve NTNUs plassering i internasjonale universitetsrangeringer, som vektlegger antall publikasjoner og siteringer av den rangerte institusjonens forskere.
Viktig for å øke synlighet
- Når du publiserer er det er viktig at din institusjonsadresse er korrekt registrert. Adressen i publikasjonen skal være: «NTNU Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet», og institutt eller lignende. Se veiledning om kreditering av vitenskapelige publikasjoner til institusjoner.
- For engelskspråklige publikasjoner skal adressen være: «NTNU Norwegian University of Science and Technology» og institutt eller lignende.
- Publiser om mulig i en kanal med åpen tilgang (Open Access), spesielt om du har støtte fra EU eller Forskningsrådet.
- Vær nøye med å sikre dine rettigheter når du skriver kontrakt med forlag/tidsskrift
- Publiser om mulig i periodika som refereres både i databasene Scopus og Web of Science.
- Konferansepaper bør publiseres i tellende kanaler.
- Rediger din forskerprofil i CRIStin. Data overføres til din NTNU-profil, og veien til å bli indeksert i Google er dermed kort.
- Kontroller tidsskriftets impact factor i Journal Citation Reports for å få en ide om hyppighet av siteringer.
- Normalt siteres artikler med flere forfattere oftere og blir derfor rangert høyere.
- Egenarkivering av registrerte artikler i CRIStin er enkelt - bruk siste godkjente versjon som ble sendt til tidsskriftet før trykking. Les mer om egenarkivering og rettighetsstrategi.
Synlighet internasjonalt
- Engelskspråklig publisering i et internasjonalt tidsskrift gjør artikkelen mer synlig og øker siteringsmulighetene.
- Sjekk om tidsskriftet indekseres av Web of Science eller Scopus. Indeksering i disse basene betyr noe ved universitetsrangeringer.
- Sjekk tidsskriftets «impact factor» i Journal Citation Reports for å få en indikasjon på gjennomsnitt for artikkelsiteringer.
- Registrer din forskningsprofil og få en unik forsker-ID hos Web of Science, Scopus og Google Scholar. Husk å få med din korrekte NTNU-adresse.
Synlighet i det norske systemet
- Sjekk Register over vitenskapelige publiseringskanaler (NSD) for å finne tildelt nivå for periodika eller forlag (nivå 0, 1, 2)
- Finner du ikke kanalen du vil publisere i, legger du inn forslag hos NSD.
Sosiale forskernettverk
En annen måte å gjøre forskningen din synlig på er å legge artiklene ut på sosiale forskernettverk. Også her kan du bruke siste godkjente versjon som ble sendt til tidsskriftet før trykking.
Slike nettverk lar forskere verden over oppdage publikasjoner innen temaer og felt de er interesserte i. Nedlasting av fulltekst-artikler fra disse forumene har blitt en meget populær kilde til informasjon blant forskere. Flere slike nettverk lar deg også legge ut artikler under arbeid som andre forskere kan gi deg tilbakemelding på.
Her er noen av de største sosiale forskernettverkene:
Kontakt
- Bibliotekets publiseringsgruppe - hvis du ønsker hjelp til å bli mer synlig som forsker
- Nina Andersen - hvis du har endringsforslag til siden
- Ditt lokale bibliotek - hvis du har andre spørsmål
Følg vår kanal på Innsida - Nytt fra Universitetsbiblioteket