Wikier

NTNU Open Data

Her finner du informasjon om hvordan du kan arkivere datasett i NTNUs arkiv for åpne data, NTNU Open Research Data. 

Temaside om forskningsdata | Sider merket med åpne data

English version - NTNU Open Data

Om NTNU Open Research Data 

NTNU Open Research Data er et institusjonsarkiv som kan brukes for åpne datasett fra alle fag og disipliner. Arkivet er en del av DataverseNO, som driftes av UiT Norges Arktiske Universitet. NTNU Open Research Data følger retningslinjer og policy for DataverseNO, dette innebærer blant annet at alle datasett gjennomgår en kuratorkontroll før de publiseres. DataverseNO er Core Trust-sertifisert og utsteder DOI for alle publiserte datasett (Digital Object Identifier). Standardlisens for arkivet er CC0 (Creative Commons Zero), men ved behov kan andre åpne lisenser vurderes. 

Hvordan arkivere i NTNU Open Research Data 

Du kan logge inn i NTNU Open Research Data med FEIDE (din NTNU-bruker). DataverseNO har laget en guide for arkivering, og vi anbefaler at du tar en kikk på denne. Guiden er omfattende, og det er ikke alt som er like relevant for alle. Vi gjengir derfor her noen viktige punkter det er lett å overse. Ta også gjerne en kikk på noen av de andre datasettene i DataverseNO for å se eksempler på hvordan man kan beskrive og organisere data for publisering. 

Vær klar over at det er begrenset mulighet for å endre på filstruktur og data når datasettet først er lastet opp. Vi anbefaler derfor at du gjør datasettet helt klart før du laster opp til NTNU Open Research Data. 

Vær også oppmerksom på at zip-filer pakkes automatisk ut ved opplasting. Dersom du ønsker å beholde mappestrukturen for datasettet, pakker du mappene med filene i en zip-fil og laster opp. Ønsker du å ha filene i en zip-mappe i selve datasettet (aktuelt dersom det er et datasett med svært mange filer), må den pakkes to ganger.

Filer: 

  • Alle datasett må følges av en ReadMe-fil. Denne filen skal lagres i ren tekstformat (.txt) og ha prefikset 00 for å sikre at den havner øverst på listen over filer. Se arkiveringsguiden for nærmere beskrivelse av ReadMe-filen.  
  • Visse filformater er bedre egnet enn andre for arkivering. Dersom datasettet er på et annet format, anbefaler vi at du konverterer til et av de foretrukne filformatene. Originalformatet kan lastes opp i tillegg.  

Metadata: 

  • Vær obs på at alle navn skal være på formatet Etternavn, Fornavn.  
  • Vær gjerne raus med nøkkelord, og legg dem til enkeltvis ved å bruke plusstegnet.  
  • Beskrivelsen av datasettet bør gi utenforstående en god forståelse av hva det dreier seg om. Du kan gjerne bruke abstract for eventuell artikkel som utgangspunkt, men vær nøye med å presisere hva slags data det er snakk om, hvordan de er samlet inn eller produsert, og hvorfor.  
  • Etter å ha lagret første utkast, vil du få mulighet til å legge inn flere metadata ved å trykke på «Add + Edit Metadata». Se liste over anbefalte felt.  
  • Arkiveringsguiden har også mer informasjon om metadatafeltene

Når du er fornøyd med datasettet, sender du det inn til review. En kurator ved Universitetsbiblioteket vil deretter gå gjennom det og enten publisere eller sende det i retur med tilbakemelding dersom noe er uklart. Dersom du ønsker å gi noen tilgang til datasettet før det er publisert (for eksempel redaktør, fagfelle eller samarbeidspartnere), kontakt Research Data @NTNU

Se også

Kontakt

  • Research Data @NTNU - hvis du har spørsmål om åpne data, eller har endringsforslag til siden.