Oppgaveskriving - Plagiering
Språkvelger
Plagiering
Hva er plagiering?
Plagiering betyr at du utgir andre forfatteres arbeid som ditt eget. Plagiering regnes som fusk og er strengt forbudt. Det blir også betraktet som et brudd på akademisk redelighet. Plagiering kan medføre at du stryker på oppgaven din, og du kan bli utestengt fra universitetet for en kortere eller lengre periode.
Dette innebærer at det ikke er lov å skrive av fra bøker, artikler etc. eller bruke “klipp og lim” fra Internett uten at du oppgir hvor du har hentet informasjonen fra, dvs. refererer til kilden.
Se mer: Juks på eksamen
Selvplagiering/ gjenbruk av eget arbeid
Selvplagiering, det vil si der man gjenbruker tekst man selv har skrevet tidligere, er et tema hvor det hersker mye uenighet. De fleste er enige om at selvplagiering, eller "gjenbruk av eget arbeid" som det nå kalles, er mindre alvorlig enn ordinær plagiering, men det er ikke enighet om hvordan regelverket skal tolkes. Noe av utfordringen ligger i om gjenbruk av eget arbeid bryter originalitetsprinsippet eller ei.
I Prop. 126 L (2022–2023), foreslår Kunnskapsdepartementet at det skal skilles mellom arbeid som man tidligere har fått uttelling for og naturlige forarbeider til samme prosjekt. Det vil si at dersom man har levert en oppgave og fått studiepoeng for den, så kan ikke teksten gjenbrukes som den er i neste arbeid, men dersom man har levert et arbeidskrav eller liknende som man ikke har fått uttelling for, så kan teksten gjenbrukes. Det handler altså om at man ikke kan få studiepoeng to ganger for samme tekst, litt satt på spissen.
Et sentralt rammeverk, The European Code of Conduct for Research Integrity, ble oppdatert i 2023, og den skiller også mellom plagiat og selvplagiat. Der kalles plagiat for uredelighet mens selvplagiering kalles "uakseptable handlinger".
Ettersom det hersker mye tvil og uenighet på området kan ikke NTNU Universitetsbiblioteket gi et klart svar på hvor grensen går mellom det akseptable og det uakseptable i gjenbruk av eget arbeid. Det anbefales derfor at man kontakter eget fagmiljø/ faglærer for å få en avklaring i hvert enkelt tilfelle.
Noen tips som kan gjøre det enklere å holde seg på trygg grunn:
- Skriv om teksten du har skrevet tidligere. Du trenger ikke å lese om igjen kildene du har brukt i tidligere arbeid, men se om teksten du har brukt tidligere kan foldes inn i det nye arbeidet ditt på en hensiktsmessig måte ved å skrive sammen tidligere og ny tekst slik at helheten blir ny (originalitetsprinsippet)
- Henvis til alle kilder og vær åpen om eventuelle forarbeider. De forskjellige referansestilene løser det med kildehenvisning til upublisert materiale (f.eks. arbeidskrav) på ulik måte, så sjekk reglene for den referansestilen du bruker.
Eksempel på plagiering
Eksempler på plagiering
- Utgi som din egen oppgave det en annen person har skrevet
- Bruke en annen person sin tekst eller ideer i din egen tekst uten å oppgi kilde
- Gjengi en tekst ordrett uten å utheve sitatet, og uten å oppgi kilde
- Omskrive (parafrasere) en tekst uten å oppgi kilde
- Presentere ditt eget tidligere arbeid helt eller delvis uten å oppgi kilde (selvplagiat)
Hvordan unngå plagiering?
Hvordan unngå plagiering?
Du må sørge for å oppgi kildene du har brukt i oppgaven din, for å unngå plagiering. Lær deg hvordan du refererer til kilder.
Du bør holde god oversikt over kildene mens du arbeider med oppgaven din. Noter ned tilstrekkelig informasjon om kildene underveis. Dersom du skal skrive en oppgave med mange referanser, kan du bruke et referanseverktøy.
Plagieringskontroll
Det er utviklet egne verktøy for plagieringskontroll. NTNU bruker verktøyet Ouriginal.
Kilde: Pears, R. og Shields, G. (2016) Cite them right : the essential referencing guide. 10. utg. London: Palgrave.