Oppgaveskriving - Ordliste for oppgaveskriving
Språkvelger
Ordliste
Ordliste for oppgaveskriving
På denne siden finner du ei liste over begreper med forklaring som vi ofte bruker i forbindelse med oppgaveskriving. Du finner også lenker videre til mer informasjon. Vær klar over at dine undervisere kan bruke andre definisjoner eller ha andre mål enn det som er forklart her.
Akademisk essay
En reflekterende tekst om en situasjon/konflikt/tema. Søker å beskrive og analysere et problem. Tillater større personlig preg enn i en artikkel, men har ellers samme faglige krav.
Artikkel
En strukturert fremstilling/tekst om et faglig tema med krav om en viss struktur og med kildehenvisninger.
Database
En strukturert samling av data. Ofte mener vi en bestemt database hvor man finner vitenskapelige og faglige artikler om et bestemt emne og som er søkbar.
Elektronisk tidsskrift
Tidsskrifter som publiseres i elektronisk format. Vanligvis vil artiklene foreligge som tekstfil eller i PDF format. Tilgangen til disse artiklene fås som regel gjennom abonnementspakker som biblioteket tilbyr gjennom databasene. Man søker opp artiklene gjennom databasene direkte eller via Oria eller Google Scholar.
Empiri
Egne data man henter inn for eksempel fra spørreundersøkelser eller intervjuer.
EndNote
Et referansehåndteringsprogram som gjør at du kan holde orden på referansene dine. Mer om å bruke EndNote.
Fagfellevurdering
En prosess hvor artikler blir vurdert og godkjent av eksperter innen området før de blir utgitt (Dalland 2007). Også kalt «peer review» på engelsk.
Fagtidsskrift
Tidsskrift som utgir artikler fra et bestemt fagområde, for eksempel "radiografi". Har faglig utdannet redaktør, men det er ingen helhetlig fagfellevurdering. Som regel er det en blanding av fagstoff og vitenskapelige artikler. Fint til å holde seg oppdatert på eget fagområde, men er ikke egnet som kilde ved større oppgaver, som for eksempel til bacheloroppgaven (Dalland 2007, s. 78).
Harvard litteraturhenvisningsstil
En forfatter-år henvisningsstil som ofte benyttes på NTNU. I teksten bruker man forfatterens etternavn og årstall for publikasjonen. Det kan for eksempel se slik ut: (Hansen 2009). Mer om å bruke referansestilen Harvard.
Kildekritikk
Å vurdere og karakterisere den litteraturen som er benyttet. Vanlige spørsmål man stiller seg i forbindelse med kildekritikk er: Hva slags tekst er det? Hvem har skrevet teksten? For hvem er teksten skrevet? Hvorfor skriver forfatteren om dette? Hva er formålet med teksten? (Dalland 2007, s. 74). Mer om å være kildekritisk.
Leksikon
Oppslagsverk. Kan være nyttig dersom man leter etter en definisjon eller grunnleggende innføring i et spesielt emne. Leksikon kan være trykte eller elektroniske, men de elektroniske har fordelen av å kunne lenke opp ressurser som ansees som relevante for emnet.
Litteraturhenvisning
En peker til litteratur man har brukt i en tekst. Mer om å bruke og referere til kilder.
Litteraturliste
En liste over kildene man har henvist til i teksten sin. Mer om å bruke og referere til kilder.
Litteraturstudie
En dekkende granskning og tolkning av litteraturen som finnes på et bestemt område/om et bestemt tema (Aveyard 2007, s. 1).
MeSH
Medical Subject Headings – en liste av kontrollerte medisinske emneord som brukes av mange databaser. Du finner listen hos U.S. National Library of Medicine.
Metode
Fremgangsmåte man bruker for å finne data/ dokumenter. Vanligvis deles metode inn i to hovedkategorier, kvantitativ og kvalitativ metode. Se mer i for eksempel Dalland (2007)
Nettleser
Et program som gjør at du kan bruke Internett, For eksempel: Firefox, Google Chrome, Internet Explorer.
Oria
Bibliotekkatalogen vår. Søk på forfatter, tittel eller emne og du får treff på både bøker vi har og artikler vi har tilgang til.
Orginalartikkel
Forskningsartikler som presenteres for første gang – altså helt nye data (Dalland 2007, s. 78).
Oversiktsartikkel
Vurderer studier som allerede har blitt publisert og kan slik oppsummere resultater og konklusjoner og gi en bred innføring til et nytt emneområde (Kilvik & Lamøy 2007, s. 18)
Står for Portable Document Format. I praksis betyr det at teksten eller lignende som er i PDF ikke kan redigeres fordi det er et bilde. (Se Wordhjelp: Lage PDF)
Peer-review
(se: fagfellevurdering)
PICO- skjema
PICO (Patient, Intervention, Comparison, Outcome)- skjema brukes som hjelpemiddel for å definere et faglig spørsmål/ problemstilling. (Nortvedt 2008, s. 29). Du finner et skjema i "Informasjonsrom for alle brukere" i Fronter- se under "Bibliotekinfo"
Pullprint
Skriversystemet på NTNU. Dere skriver ut til en kø, og ikke til en bestemt skriver. Bruk studentkortet på en hvilken som helst skriver for å hente ut utskriftene. Se IT-tjenestens oversikt over printere.
Primærkilde
Der forfatteren presenterer sitt eget forskningsarbeid (Dalland 2007).
Problemstilling
Et spørsmål som er stilt med et bestemt formål og på en så presis måte at det lar seg undersøke (Dalland 2007, s. 16).
Referansestil
Å referere til kildene du bruker i en oppgave eller en vitenskapelig tekst er viktig for å vise leseren hvor du har hentet informasjonen din fra, og dermed sikre redelighet i faglige arbeider. Hvordan referansene skal skrives bestemmes av hvilke referansestil du velger. Se mer om dette på siden: "Bruke og referere til kilder".
Sekundærkilde
Der forfatteren tolker andres arbeider (Dalland 2007). Et typisk eksempel er når de henviser til andre forfattere i sin egen tekst.
Systematisk søk/ systematisk oversiktsartikkel
Oversiktsartikkel/Litteraturstudie der forfatterne har brukt en systematisk, åpen fremgangsmåte for å hente inn artikler. Kjennetegnes ofte av en omfattende og referert søkestrategi, klare inklusjons og eksklusjonskriterier, vurdering av kvalitet på inkluderte studier, protokollføring av karakteriske trekk og sammenstilling av resultater fra inkluderte studier (Nortvedt 2010).
Søkedokumentasjon
Gjøre rede for hvordan man har gått frem for å finne artikler og andre dokumenter man har brukt i oppgaven sin. Mange bruker eget skjema som dokumenterer søket (søkematrise). Noen fagdatabaser dokumenterer søket for deg i historikken.
Søkemotor
En type program som leter frem nettsider og rangerer dem ut i fra hva søkemotoren mener er relevant. Eksempler på dette er: Google søk, Yahoo søk, Ask.com, Google scholar osv.
Trykte tidsskrifter
Tidsskrift som utgis på papir. Ulike bibliotek har ulik praksis når det gjelder utlån og kopibestillinger av trykte tidsskrift. Ta kontakt med ditt bibliotek dersom vi ikke har online tilgang til et tidsskrift.
Usystematisk søk/ usystematisk oversiktsartikkel
Oversiktsartikkel som tar opp og kritisk vurderer forskning som allerede er presentert i vitenskapelige tidsskrifter (Dalland 2008, s. 79), men uten nødvendigvis å måtte oppfylle de samme kravene til dokumentasjon av søkestrategi og utvelgelse som systematiske oversiktsartikler.
Vancouver litteraturhenvisningsstil
En nummerert henvisningsstil. I teksten bruker man kun nummer for å henvise til litteraturen, ser for eksempel slik ut: (1). Mer om å bruke referansestilen Vancouver.
Vitenskapelig artikkel
En artikkel som gjennomgår kvalitetssikring, vanligvis fagfellevurdering (se: fagfellevurdering)
VPN
Med VPN (virtual private network) kan du koble deg til NTNUs nett og nå interne ressurser som for eksempel elektroniske tidsskrift og artikler via Oria, hjemmeområdet ditt eller andre nettverksområder utenfra. Her får du hjelp til å installere VPN på din maskin.
Kilder:
- Aveyard, Helen (2010). Doing a literature review in health and social care: a practical guide. Maidenhead: McGraw-Hill/Open University Press.
- Dalland, Olav (2007). Metode og oppgaveskriving for studenter. Oslo: Gyldendal akademisk.
- Nortvedt, Monica Wammen (2007). Å arbeide og undervise kunnskapsbasert: en arbeidsbok for sykepleiere. Oslo: Norsk sykepleierforbund.
- Kilvik, A., & Lamøy, L. (2007). Litteratursøking i medisin og helsefag : En håndbok (2. utg., rev. og utvidet. ed.). Trondheim: Tapir akademisk forl.