Oppgaveskriving - Velge ut kilder
Språkvelger
Velge ut kilder
Velge ut kilder
Innledende runder av utvelgelse
Når du skal velge ut hvilke kilder du vil bruke i teksten din må du som regel tenke på at informasjonen du skal bruke skal være åpen, kvalitetssikret og oppdatert. På generell basis vil du derfor være opptatt av hvem som har sendt informasjonen, hvilke metoder som er brukt for å lage informasjonen og hvem som er tenkt publikum. Noen ganger vil du selv kunne se at noe er falsk eller misvisende informasjon med en gang, mens andre ganger vil du måtte ta en grundig sjekk av kilden. Det finnes dessverre ingen formel som kan regne det ut, men på denne siden vil vi gi deg noen tips som vi håper kan være til hjelp.
Første runde med utvelgelse
Når du søker må du som regel gjøre det i flere runder, men når du har en liste over artikler du vil ta utgangspunkt i, så er du klar for å begynne med vurdering slik at du kan velge ut det du vil bruke.
Nå kan du se igjennom listen over artikler og for eksempel bruke følgende kriterier:
- Passer dokumentet til ditt formål? (eks. Vurdere tittel mot problemstilling)
- Hva slags dokument er dette? (eks. Artikkel, rapport, bokkapittel, kronikk, kommentar)
- Hvor er dokumentet publisert? (eks. Fagtidsskrift eller vitenskapelig tidsskrift)
- Hvilket år er dokumentet fra?
Hvis dokumentet virker relevant etter disse innledende spørsmålene, kan du lese utdraget (abstract) og vurdere om du synes den fortsatt er aktuell.
Andre runde med utvelgelse
Nå sitter du igjen med en liste artikler som går videre til neste runde. Der ser du på:
- Er dokumentet publisert i et fagfellevurdert tidsskrift eller annen vitenskapelig kilde?
- Følger artikkelen (hvis det er en artikkel) IMRAD-strukturen?
- Er forskningsmetodene benyttet godt beskrevet?
- Er det en god og variert litteraturliste til slutt?
Hvis dokumentet fortsatt virker relevant og innenfor de begrensningene du har beskrevet i metodekapittelet ditt, så blir det med til neste runde. Nå har du en liste artikler eller andre dokumenter som du kan lese nøye og vurdere å bruke dem.
Generelt om kildekritikk
Andre eksempler på strategier
Innen medisinske og helsevitenskapelige fag er det vanlig å benytte sjekklister for kvalitetskontroll. Disse kan hjelpe deg med å stille kritiske spørsmål til artikkelen og metodene som er brukt. Du finner mer om sjekklister på Helsebiblioteket.