Wikier

Studier ved IKP

Informasjonen på denne siden gjelder for studenter ved Institutt for kjemisk prosessteknologi.

Information in English.

 Generell informasjon for studenter ved NTNU


Studieplaner


Studieveiledere ved IKP

Hege Johannessen er studieveileder for studenter på studieprogrammene Industriell kjemi og bioteknologi (MTKJ) og Anacleta Venturin Andersen er studieveileder for studieprogrammet Sustainable Chemical and Biochemical Engineering (MSCHEMBI).

For de aktuelle studieprogrammene, kan du spørre dem om:

  • Generell studieveiledning
  • Studieplan og emnevalg
  • Utveksling
  • Innpassing av eksterne emner
  • Godkjenning av praksis
  • Bytte av studieretning
  • Vitnemål
  • Rekvisisjon for å bestille siv.ing.-ring


Instituttkonsulent ved IKP

Anacleta Venturin Andersen er instituttkonsulent for studenter ved Institutt for kjemisk prosessteknologi, og du kan spørre henne om følgende:

  • Lesesalsplass
  • Sensur og klage på eksamen
  • Fordypningsprosjekt
  • Masteravtale


Utenlandsopphold for studenter ved IKP

Hvis du har lyst å studere i utlandet som en del av studiet ved Institutt for kjemisk prosessteknologi, er det mest vanlig å ta ett eller to semester ved et utenlandsk universitet, enten i 3. eller 4. årskurs av masterutdanningen.

Her finner du informasjon om gjennomføring av utenlandsopphold ved NTNU.

Du må ta full studiebelastning (30 ECTS / studiepoeng pr. semester), samt velge fag som i innhold og omfang tilsvarer de obligatoriske emnene du går glipp av mens du er utlandet. Hvis du lurer på hvor mange studiepoeng / units du må ha ved de ulike universitetene for å få full studiebelastning - ta kontakt med Hege Johannessen som er studieveileder på studieprogrammene MTKJ / MIKJ.


Fordypning for studenter ved IKP

På høsten i 5. klasse (siste årstrinn) velges ett fordypningsemne på 7,5 stp og ett fordypningsprosjekt på 15 stp, eller ett fordypningsemne på 7,5 stp, ett mindre fordypningsprosjekt på 7,5 stp og et ordinært emne på 7,5 stp. Størrelsen på prosjektet bestemmes i samråd med veileder for prosjektet.

Fordypningsprosjektet (TKP4580 - 15 stp /TKP4581 - 7,5 stp) gjennomføres vanligvis enkeltvis og det inngår en presentasjon av prosjektet. Hver presentasjon er på 15 min + 5 min spørsmål. Veilederen organiserer opplegg og dato for presentasjonene.

  • April: Prosjektforslag blir gjort tilgjengelig for studenter, og alle IKP-studenter vil motta en melding som inneholder en lenke til et skjema som skal fylles ut om valg av fordypning.
  • Midten av mai: Frist for innsendelse av skjema for valg av tema.
  • Slutten av mai: Nestleder for utdanning eller studieveileder vil koble studentene til aktuell veileder.
  • 1. juni: Frist for oppmelding både til fordypningsemne og fordypningsprosjekt i Studentweb.
  • Midten av desember: Innleveringsfrist for fordypningsprosjekt i INSPERA.

Masteroppgaven (TKP4900/TKP4901 - 30 ECTS) utføres det siste vårsemesteret av studiene, og du har 20 uker på å levere oppgaven. Oppgaven er vanligvis relatert til aktuelle forskningsprosjekter ved instituttet eller til industriprosjekter i samarbeid med industrielle partnere.


Fordypningsemne

Fordypningsemner tilbys innen temaene:

Fordypningsemne velges ofte basert på hvilken forskningsgruppe du skal jobbe med. Veilederen kan hjelpe deg med valg av moduler. Ofte er det god fleksibilitet, og du kan velge moduler basert på dine egne interesser.

Eksamen i modulene vil arrangeres i slutten av november / begynnelsen av desember.


Fordypningsprosjekt og masteroppgave

Det er typisk tre måter å finne tema for fordypningsprosjekt og masteroppgaver:

1) Velg et emne foreslått av veilederne ved IKP (de fleste studenter gjør dette). Da må du:

  • Sjekk listen over tilgjengelige prosjekter: Prosjekt- og oppgaveforslag for Fakultet for naturvitenskap. Nye forslag legges til listen i begynnelsen av april hvert år.
  • Sorter forslagene for "Department of Chemical Engineering".
  • Du trenger ikke kontakte veilederne før du velger. Men hvis du ønsker å vite mer om forslagene, kontakt veilederen(e) for å diskutere dette nærmere.

2) Ta oppgaven med en ekstern bedrift. Da må du:

  • Etablere kontakt med en bedrift og bli enig med dem om overordnede tema for oppgaven, samt hvem som kan være veilederen din og kontaktperson i bedriften.
  • Før midten av mai: Finn en IKP-professor som har bakgrunn og kapasitet til å være hovedveileder for prosjektet. For å finne potensiell veileder, kan du kontakte professorer direkte eller forskningsgruppe-lederne.
  • Organisere et møte med alle involverte parter og sørge for at en samarbeidsavtale mellom bedriften, studenten og IKP er signert før prosjektet starter. Møtet og signeringen av samarbeidsavtalen kan skje etter valg av prosjektforslag i midten av mai.

3) Arbeid med en idé du har selv. Da må du:

  • Før midten av mai: Finn en IKP-professor som har bakgrunn og kapasitet til å være hovedveileder for prosjektet. For å finne en potensiell veileder, kan du kontakte professorer direkte eller forskningsgruppe-lederne.
  • Organisere et møte med professoren for å diskutere mulighetene og utvikle ideen videre. Bli enige om temaet og veiledningen.


FAQ relatert til fordypningsprosjekt og masteroppgave

1) Hva skjer hvis to studenter prioriterer det samme prosjektforslaget fra listen (Prosjekt- og oppgaveforslag for Fakultet for naturvitenskap)?

Svar: Da er flere muligheter instituttet kan sjekke ut:

  • Vi kontakter veilederen og spør om det er mulig å opprette to oppgaver som fokuserer på samme / gir like ferdigheter (dette forutsetter at professoren har kapasitet til å veilede alle studentene som er interessert i å jobbe med hen).
  • Vi kontakter studenten og foreslår et annet emne med samme professor.
  • Noen ganger er det mulig å jobbe med det valgte temaet eller noe lignende, men med en annen veileder. Vi vil sjekke om dette er en mulighet.
  • Hvis ingen av forslagene ovenfor er mulig, vil studenten bli tilbudt å jobbe med professoren som hen har oppgitt som alternativ to i skjemaet.

Basert på erfaringen vi har fra de siste 5 årene, så har alle fått jobbe med en av de to veilederne studenten har prioritert. Så dette pleier å ordne seg.

2) Jeg vil velge et emne fra listen over prosjektforslag fra et annet institutt. Hva må jeg gjøre?

Svar: Å skrive en masteroppgave ved IKP krever at arbeidet ditt er relatert til kjemisk prosessteknologi; derfor må hovedveilederen være fra IKP, og hen må godkjenne og sikre at oppgaven er relevant for kjemisk prosessteknologi. En vitenskapelig ansatt fra et annet institutt kan være ansvarlig for den daglige veiledningen. Hvis du er interessert i dette, må du spørre veilederen som tilbyr oppgaven om de kan vurdere å samarbeide med IKP og om de kjenner til noen ved IKP som kan være en relevant hovedveileder. Deretter bør de to veilederne diskutere og bli enige om det praktiske ved denne typen samarbeid.

3) Jeg vil jobbe med en spesifikk professor, men hen har ikke noen forslag på listen. Kan jeg kontakte professoren og spørre om vi kan utvikle et forslag sammen?

Svar: Ja.

4) Hva skjer hvis jeg i løpet av sommeren, finner ut at jeg har lyst jobbe med noe annet?

Svar:

  • Hvis du vil endre oppgaven, men beholde veilederen, kontakt veilederen for å diskutere alternativer.
  • Hvis det du ønsker å jobbe med krever en annen veileder, må du finne og bli enige med en professor ved IKP som kan være veileder for deg, samt informere den tidligere veilederen om at du ikke vil begynne på det opprinnelige prosjektet.

5) Jeg vil gjennomføre fordypningsprosjektet mitt om våren i stedet for på høsten. Bør jeg velge en veileder samtidig som de som tar det om høsten?

Svar: Ja, hvis mulig. Alternativt kan du identifisere potensielle veiledere og kontakte dem om høsten for å finne en med kapasitet.


Risikovurdering av fordypningsprosjekt og masteroppgaven

Før du starter arbeidet med fordypningsprosjektet og masteroppgaven må du gjennomføre en risikovurdering (dette gjelder også om arbeidet er av teoretisk art). Risikovurderingen gjøres i samarbeid med og skal godkjennes av din veileder/medveileder.

Spørsmål til hvordan risikovurderingen skal gjennomføres kan rettes til instituttets HMS-koordinator.

All risikovurdering ved IKP skal registreres i NTNU's digitale risikovurderingssystem. Logg på med NTNU brukeren din og fyll ut.

Nyttige lenker for risikovurdering:


Skriving av masteroppgave

Nedenfor finner dere relevant informasjon om å skrive masteroppgave ved Institutt for kjemisk prosessteknologi:

4597 Visninger
Målgruppe: Studenter Tema: Studier