Lage podcast til bruk i undervisning - Kunnskapsbasen
Lage podcast til bruk i undervisning
Denne wikien har blitt opprettet som et bidrag til «Lær deg nettbasert undervisning»
Du kan enkelt lage lydfil eller podcast selv!
Innholdsfortegnelse [-]
English version: Make podcasts for use in teaching
Et podcast er en lydfil som distribueres på internett. Podcaster kan lastes ned eller direktesendes fra internett og kan lyttes til når som helst, hvor som helst.
Du kan benytte lydfiler til formidling av faglig informasjon til dine studenter. Disse filene er lette og enkle å produsere. Så lenge du ikke har behov for å kommunisere visuelt, kan podcast være en god alternativ til video.
Slik lager du podcast
Forberedelser
- Bestemme deg for innhold og skrive manus
NTNU Blink har skrevet steg-for-steg hvordan å planlegge et podcast. Les siden deres for mer detaljert informasjon og tips og triks. - Gjør klar det tekniske og ta en lydsjekk
For de fleste kan en hodetelefon med mikrofon være nok utstyr, du leser om våre anbefaling til utstyr lengre ned.
Gjennomføring
- Gjør opptaket
Vi anbefaler at du tar skrivebordsopptak hjemme eller på kontor, men det er begrenset mulighet å booke studioopptak i et av NTNUs podcaststudioene.
Etterarbeid
- Redigere opptaket
Man kan ofte gjøre enkelte redigering som trimming av filen i det samme programmet som man gjorde opptaket i. For mer avanserte opptak kan man bruke Panopto. - Distribuere podcasten
Lydfiler kan legges ut på samme måte som andre filer. Du kan for eksempel laste det opp i Blackboard eller lager det på O365 OneDrive og deler det med dine studenter derfra.
Podcast kan også legges ut som en RSS-feed. Det er mange tjenester som kan oppbevare og strømme podcastene dine. Panopto kan lage og distribuere podcaster slik som det gjør med videoer i både Blackboard eller på hvilke som helst nettside. NTNU har databehandleravtaler med Panopto og tilbyr støtte på det. Vi anbefaler derfor Panopto til både video og podcast.
Skrivebordsopptak
Du kan enkelt lage en lydfil på din egen datamaskin, smarttelefon eller nettbrett og distribuere denne som en podcast.
Utstyr til Podcast
Lyden vil alltid være den viktigste delen av et podcast. Den innebygde mikrofonen på PCen har lett for å plukke opp støy fra omgivelsene. Det er derfor viktig å ha en ekstern mikrofon. Man kan bruke et USB hodesett, men vi anbefaler en USB-podcast mikrofon til hyppig bruk. Her er Multimediesenters anbefalinger, tar kontakt med din lokal bestiller for innkjøp:
- USB-podcastmikrofon: Blue Yeti X, Audio-technica AT2020USB+
- USB-bordmikrofon : Jabra SPEAK 510
På datamaskin
Datamaskin du bruker har sannsynligvis innebygget en funksjon for lydopptak.
- På macOS (Macbook, iMac, etc.) kan du bruke QuickTime.
- På Windows 10 (de fleste datamaskiner) kan du bruke applikasjonen "Taleopptak".
- Vi anbefaler også lydopptak med Pantopto
Både QuickTime og Taleopptak har man enkle redigerings funksjoner. Panopto har mer avansert redigerings muligheter.
På nettbrett og smart-telefoner
Smart telefonen din kan brukes til taleopptak. Her er noen tips fra Universitetet i Sørøst-Norge. Dersom du vil ta et nettkurs, anbefaler vi The Power of Podcasting for Storytelling.
NTNU Drive har laget et Videokurs for deg som skal bruke mobil til video- og lydopptak av Alex Strømme
Studio opptak
Man kan i hovedsak lage podcast hjemme eller på kontor på egen maskin, men om du vil ta et opptak så har vi flere lydstudio på NTNU.
Ser oversikt over alle opptaksstudioer for lyd og video på NTNU
Vi gjør oppmerksom på at det gjøres grundige smitteverntiltak for å sikre rom og utstyr. Du vil få beskjed om hvilke tiltak du selv må gjøre før og etter du har gjort opptak.
Trondheim
PodcastBoks på Dragvoll
Det er et podkast-studio med utstyr til lydopptak og produksjon av podkast på Dragvoll rom 1333. For å booke podkast-studioet kan du bruke dette skjemaet for henvendelser til Blink Læringshub. Blink Læringshub driver podcast-studioet.
Studio Lavterskel
Studio Lavterskel er på Kalvskinnet rom G254. Det er satt opp et podcaststudio. Her kan du få rådgiving på hvordan å lage podcast.
På grunn av byggearbeidet på Kalvskinnet er studioet dessverre midlertidig stengt. Tar kontakt på NTNU Hjelp for andre lydopptak løsninger i Trondheim.
Ålesund
Studio Ankeret
Ålesund har et video-studio som kan brukes til lydopptak. En egen podcast-studio er under oppbygging, forventet ferdig i løpet av 2020. Tar kontakt på NTNU Hjelp for hjelp med lydopptak i Ålesund.
Diskutere podcast-produksjon
Lærende Felleskapet
NTNU Lærende Fellesskap er et nytt selvhjelpsforum og en digital møteplass, hvor du kan diskutere med andre engasjerte brukere. Sammen kan man utveksle idéer og diskutere muligheter, utfordringer og praktiske løsninger.
Logg på Lærende Fellesskap for å diskutere Podcast-produksjon eller for å komme i kontakt med andre på NTNU som lager Podcast.
Teams-kanalen «Hjelp til digitale læremidler»
I Teams-kanalen «Hjelp til digitale læremidler» kan du få hjelp til å ta i bruk video og podcast for å formidle ditt faglige innhold.
Du kan bli med i teamet ved å trykke på lenken ovenfor, eller ved å åpne applikasjonen Microsoft Teams og velge "Bli med i et team med en kode" / "Join a team with a code" og så skrive in koden "avb1cf3".
Kontakt
Ta kontakt med Seksjon for læringstøtte (SLS) for hjelp med digital læring. Ta kontakt via NTNU Hjelp.