Wikier

Tjenester og...

Lage podcast til bruk i undervisning

Denne wikien har blitt opprettet som et bidrag til «Lær deg nettbasert undervisning»

Du kan enkelt lage lydfil eller podcast selv!

English version: Make podcasts for use in teaching

En podcast er en lydfil som distribueres på internett. Podcaster kan lastes ned eller direktesendes fra internett og kan lyttes til når som helst, hvor som helst.

Du kan benytte lydfiler til formidling av faglig informasjon til dine studenter. Disse filene er lette og enkle å produsere. Så lenge du ikke har behov for å kommunisere visuelt, kan podcast være en god alternativ til video.

Slik lager du podcast

Forberedelser

 1. Bestem deg for innhold og skriv manus
  NTNU Blink har skrevet steg-for-steg hvordan å planlegge en podcast. Les siden deres for mer detaljert informasjon og tips og triks.
 2. Gjør klar det tekniske og ta en lydsjekk
  For de fleste kan en hodetelefon med mikrofon være nok utstyr, du leser om vår anbefaling til utstyr lengre ned.

Gjennomføring

 1. Gjør opptaket
  Vi anbefaler at du tar skrivebordsopptak hjemme eller på kontor, men det er mulig å booke studioopptak i et av NTNUs podcaststudio.

Etterarbeid

 1. Redigere opptaket
  Man kan ofte gjøre enkel redigering som trimming av filen i det samme programmet som man gjorde opptaket i. For mer avansert redigering kan man bruke WeVideo. I WeVideo har du i tillegg mulighet til å legge til lydeffekter og musikk.
 2. Distribuere podcasten
  Lydfiler kan legges ut på samme måte som andre filer. Du kan for eksempel laste dem opp i Blackboard eller lagre dem på O365 OneDrive og dele med dine studenter derfra.

  Podcast kan også legges ut som en RSS-feed. Det er mange tjenester som kan oppbevare og strømme podcastene dine. Panopto kan lage og distribuere podcaster slik som det gjør med videoer i både Blackboard eller på hvilke som helst nettside. NTNU har databehandleravtaler med Panopto og tilbyr støtte på det. Vi anbefaler derfor Panopto til både video og podcast.

Skrivebordsopptak

Du kan enkelt lage en lydfil på din egen datamaskin, smarttelefon eller nettbrett og distribuere denne som en podcast.

Utstyr til Podcast

Lyden vil alltid være den viktigste delen av en podcast. Den innebygde mikrofonen på pc-en har lett for å plukke opp støy fra omgivelsene. Det er derfor viktig å ha en ekstern mikrofon. Man kan bruke et USB hodesett, men vi anbefaler en USB-podcast mikrofon til hyppig bruk. Her er seksjon for læringsstøtte og digitale tjenester sine anbefalinger, tar kontakt med din lokal bestiller for innkjøp:

På datamaskin

Datamaskin du bruker har sannsynligvis innebygget en funksjon for lydopptak.

 • På macOS (Macbook, iMac, etc.) kan du bruke QuickTime.
 • På Windows 10 (de fleste datamaskiner) kan du bruke applikasjonen "Taleopptak".
 • Vi anbefaler også lydopptak med WeVideo.

I QuickTime og Taleopptak har man enkle redigeringsfunksjoner. WeVideo har mer avanserte redigeringsmuligheter.

På nettbrett og smarttelefoner

Smarttelefonen din kan brukes til taleopptak. Dersom du vil ta et nettkurs, anbefaler vi The Power of Podcasting for Storytelling.

NTNU Drive har laget et Videokurs for deg som skal bruke mobil til video- og lydopptak av Alex Strømme

Studioopptak

Man kan lage podcast hjemme eller på kontor på egen maskin, men om du vil ta et opptak så har vi flere lydstudio på NTNU.

Ser oversikt over alle opptaksstudioer for lyd og video på NTNU

Trondheim

PodcastBoks på Dragvoll

Det er et podkast-studio med utstyr til lydopptak og produksjon av podkast på Dragvoll rom 1333. For å booke podkast-studioet kan du bruke dette skjemaet for henvendelser til Blink Læringshub. Blink Læringshub driver podcast-studioet.

Ålesund

Studio Ankeret

Ålesund har et video-studio som kan brukes til lydopptak og et eget podcast-studio. Ta kontakt på NTNU Hjelp for hjelp med lydopptak i Ålesund.

Diskutere podcast-produksjon

Lærende Felleskapet

NTNU Lærende Fellesskap er et nytt selvhjelpsforum og en digital møteplass, hvor du kan diskutere med andre engasjerte brukere. Sammen kan man utveksle idéer og diskutere muligheter, utfordringer og praktiske løsninger.

Logg på Lærende Fellesskap for å diskutere Podcast-produksjon eller for å komme i kontakt med andre på NTNU som lager Podcast.

Kontakt

Ta kontakt med Seksjon for læringstøtte (SLS) for hjelp med digital læring. Ta kontakt via NTNU Hjelp.