Wikier

Hjemmekontor

Hjemmekontor - undervisning hjemmefra

Undervisning fra hjemmekontoret kan gjøres på flere måter. På denne siden finner du noen aktuelle metoder.

Temaside: Nettbasert undervisning

Se også: Utstyr for undervisning hjemmefra

English version: Home office - Teaching from home

Skjermopptak

Skjermopptak er en enkel måte å lage undervisningsvideoer på ved at du tar opp det som skjer på skjermen din. Du kan for eksempel spille inn lyd til presentasjoner du allerede har laget, eller ta opptak av annen aktivitet på skjermen din.

Ved å gjøre et skjermopptak isteden for å ha sanntidsundervisning er det mindre risiko for teknisk feil når studentene er tilstede, og det er færre fallgruver rundt personvern. En god undervisningsvideo kan på samme måte som en god presentasjon i mange tilfeller brukes opp igjen over flere semester.

Verktøy til skjermopptak

Panopto er et verktøy for videohåndtering med funksjonalitet for opplasting, redigering og teksting med mer. Mer informasjon om Panopto finner du her.

PowerPoint støtter opptak av lyd til presentasjonene dine, og de kan lagres som både presentasjon med lyd eller som video. Her finner du mer informasjon om opptak i PowerPoint.

I Blackboard Collaborate kan du ta opp undervisningsøkter med studenter, eller spille inn en økt uten studenter til stede. Her finner du mer informasjon om Collaborate.

Camtasia - Camtasia er et verktøy for videoredigering som også har funksjonalitet for skjermopptak. Her finner du mer informasjon om Camtasia.

Snagit - Snagit er et program for skjermbilder, som også har funksjonalitet for video- og bilderedigering. Her finner du mer informasjon om Snagit.

Undervisning i sanntid

Undervisning i sanntid er når studentene deltar på undervisning samtidig som deg. Andre ord som brukes om dette er strømming, live, webinar og synkron undervisning. Du kan ta opptak av sanntidsundervisning, men dette kan by på noen utfordringer - spesielt rundt studentenes personopplysninger. Et alternativ kan være å gjøre opptak av en undervisningsøkt eller en forelesning uten studenter til stede. Du kan deretter dele opptaket med studentene i NTNUs læringsplattform, for eksempel som forberedelse til en sanntidsøkt der diskusjon og faglig veiledning står i fokus.

Verktøy for sanntidsundervisning

Collaborate er et verktøy for sanntidsundervisning bygget inn i Blackboard. Collaborate fungerer som et virtuelt klasserom, hvor du blant annet kan dele skjerm, laste opp presentasjoner og ha direkte undervisning over nett. Her finner du mer informasjon om Collaborate.

Zoom er et verktøy for videokonferanser som kan brukes til undervisning. Zoom tilbyr høykvalitets lyd og bilde, og kan brukes av både undervisere og studenter. Her finner du mer informasjon om Zoom.

Verktøy for samhandling

For å gjøre sanntidsundervisning mer studentaktivt kan man bruke forskjellige verktøy for samhandling. Om det primært er behov for en-veis kommunikasjon, er det ofte å foretrekke å ta skjermopptak fremfor sanntidsundervisning.

Mentimeter er et nettbasert studentresponssystem for studentaktivitet. Du kan sette opp spørreundersøkelser, quizer og hente inn tilbakemeldinger via ordskyer etc. Her finner du mer informasjon om Mentimeter.

Padlet er en interaktiv tavle hvor studenter og undervisere kan samarbeide. Her finner du mer informasjon om Padlet.

Redigere video

For å redigere videoer du allerede har spilt inn kan du bruke Panopto for enkel klipping. Panopto har også god funksjonalitet for teksting av video. For mer funksjonalitet og avansert redigering kan du bruke Camtasia.

Use-case scenarier

Case 1 – Flipped classroom på nett

  1. Studentene ser undervisningsvideoer som de finner i Blackboard-emnet sitt
  2. Studentene svarer på quiz med umiddelbar tilbakemelding på det de har lært
  3. Studentene blir delt i grupper i Blackboard-emnet. Gruppen får et emne fra videoen(e) de skal diskutere. Studentene forbereder seg på egenhånd
  4. Gruppen møtes for seminar i sanntid i Collaborate, hvor de diskuterer og samskriver konklusjonene sine rundt emnet. Underviser har satt opp en fast tid for seminaret, så hen kan bidra i samtalene med studentene.
  5. Gruppen leverer en tekst basert på arbeidet.

Case 2 - Sanntidsundervisning på nett

  1. Underviser deler informasjon om hvor og når dere skal møtes, for eksempel en Collaborate økt
  2. Underviser deler informasjon om god skikk i nettundervisning, med tips til utstyr og forberedelser
  3. Studentene samles i en Collaborate-økt med underviser, og underviser gjenomfører undervisning som vanlig
  4. Underviser legger opp til studentaktivitet via ønsket samhandlingsverktøy

Anbefalt utstyr til opptak og nettbasert undervisning

Vi anbefaler å benytte USB-headsett, USB-kamera med mikrofon eller annen ekstern mikrofon på alle opptak og i nettbasert økter. Dette da den interne mikrofonen i PC i kan gi dårlig lyd og være forstyrrende for studenten. Husk her at lyd er det viktigste i en video, prøv å sitt i stille omgivelser når opptakene gjøres.

Vi anbefaler at du har to skjermer. To skjermer gjør det mye lettere å presentere og lede en nettbasert økt samtidig.

Du kan benytte samme utstyr til videootak som du bruker til webmøter i feks Teams, Skype For Business, Collaborate eller Zoom:

Her finner du anbefalt utstyr i NTNU nettbutikk

Her finner du flere tips til utstyr for hjemmekontor

Vi har også testet og kan anbefale følgende utstyr:

USB-kamera: Logitech Brio, Logitech C930

USB-podcastmikrofon: Blue Yeti X, Audio-technica AT2020USB+

USB-bordmikrofon : Jabra SPEAK 510

Lydkort for bruk av XLR-mikrofoner: Focusrite Scarlet 2i2 (Multimediesenteret kan bestå med råd til valg av XLR-mikrofon etter behov)

USB-dokumentkamera: AVerVision U70+, Hovercam Solo-8plus (Multimediesenteret har 10 stk Hovercam til utlån)

USB-capturekort for å benytte HDMI kamera: Elgato Cam Link, Magewell USB Capture HDMI, Inogeni 4K2USB3

PTZ USB-kamera (Pan/Tilt/Zoom): AVer CAM540 (Egner seg for montering)

Kontakt

Ta kontakt med Seksjon for læringstøtte (SLS) for hjelp med digital læring. Ta kontakt via NTNU Hjelp.