Wikier

Hjemmekontor

Hjemmekontor - utstyr

Denne siden viser anbefalinger av utstyr egnet for bruk til opptak og sanntidsundervisning fra hjemmekontoret.

Temaside: Nettbasert undervisning

Se også: Undervisning fra hjemmekontor

English version: Home office - Equipment

Du trenger ikke dyrt og flott utstyr for å gjøre et godt opptak med din PC/Mac, som regel kommer man seg fint unna med enkelt utstyr som mange allerede har. Det meste utstyret som anbefales her kan kjøpes i NTNU nettbutikk for PC-utstyr.

Mikrofon

Lyden vil alltid være den viktigste delen av et nettmøte eller et videoopptak. Den innebygde mikrofonen på PCen har lett for å plukke opp støy fra omgivelsene. En god og rimelig løsning er å bruke et USB hodesett.

Kamera

De fleste nyere PCer har et godt nok webkamera til både møter og undervisningsvideoer. Men et eksternt kamera gir noen fordeler. Først og fremst er kvaliteten på bildet bedre, og det fungerer mye bedre når man ikke har ideelle lysforhold – som ofte er tilfellet på hjemmekontoret. Men en vel så viktig fordel er at det er lett å plassere det. Kameraet på PCen vil ofte filme nedenfra-og-opp, som kan være en uheldig vinkel.

Mobiltelefon

Man kan også gjøre opptak med mobiltelefon. Dette kan være en god løsning hvis man må filme noe fysisk i rommet annet enn deg selv, eller du trenger å flytte på kameraet underveis i filmen. For eksempel opptak av lab-øvelser og lignende. En vanlig utfordring ved å filme med mobil er at mikrofonen plukker opp mye støy fra omgivelsene. Om du har trådløse øreplugger med mikrofon er dette en enkel måte å få mye bedre lydkvalitet på, uten at det går utover mobiliteten.

Forbered deg til opptak

Lag deg et hjemmestudio

Om du bruker en bærbar PC til å gjøre opptaket blir ofte kameraet plassert veldig lavt i forhold til ansiktet. Vurder om du bør gå til anskaffelse av et webkamera, eller plasser PCen høyere. Pass også på å ikke ha for mye ting i bakgrunnen(personlige bilder etc), fokus skal være på deg.

Tenk over lyskildene i rommet. Baklys kan være forstyrrende og redusere kvaliteten på opptaket. Vinduer og naturlig lys bør ikke komme med på kamerabildet.

Komme i gang

Test utstyret og verktøyene du skal bruke før du starter et opptak eller undervisningsøkt. Å gjøre et opptak er ofte tidkrevende, og det er kjedelig å måtte gjøre det på nytt på grunn av at mikrofonen var av eller hadde feil innstilling.

Å gjøre et prøveopptak først kan være en god rutine. Før man skal holde en undervisningsøkt i sanntid er det alltid en fordel å ha prøvd verktøyet først i lag med kolleger eller studenter, så man slipper å eksperimentere så mye med en stor studentgruppe.

Kontakt

Ta kontakt med Seksjon for læringstøtte (SLS) via NTNU Hjelp.

3458 Visninger