Wikier

Installere VPN

VPN (virtual private network) lar deg å koble til NTNUs nett og nå interne ressurser og nettverksområder utenfra. Her kan du lese mer om hva VPN er og få hjelp til å installere det på din maskin.

English version - Install VPN

Temaside om IT-hjelp | Sider merket med vpn

Hva er VPN?

VPN står for Virtual Private Network (virtuelt privat nettverk) og fungerer som en "sikker tunnel" mellom din maskin og NTNUs datanett og -systemer. Trafikken i VPN-tunnelen er kryptert og kan ikke avlyttes. Bruk av VPN sikrer dermed trafikken mot NTNU og vil samtidig gjøre maskinen til en del av NTNUs nettverk. Dette gir deg tilgang til tjenester som krever at man er på NTNUs nett, uansett hvor du befinner deg.

Når du er koblet til med VPN er du koblet på NTNUs nettverk, og du er derfor underlagt NTNUs IT-reglement så lenge du er tilkoblet.

Les mer om VPN på nettvett.no

Installere VPN

Har du PC administrert av NTNU?

Da har du allerede en VPN-løsning, Always On VPN, installert og klar til bruk. Ingen ekstra installasjon er nødvendig.

Merk: Dersom du skal koble til lagringsområder i NICE-1, må du benytte NICE VPN for tilkobling. NICE VPN finner du i Software Center.

Enheter som ikke administreres av NTNU

Installer Cisco Anyconnect VPN fra AppsAnywhere. Programmet kan installeres på egne maskiner av både studenter og ansatte. Det er tilgjengelig for Windows, Mac og Linux.

Merk at programmet bare kan benyttes til akademisk arbeid (undervisning og forskning) – ikke til inntektsgivende oppdragsforskning.

 VPN for enheter som ikke administreres av NTNU

Alternative metoder for installasjon

Hvis det ikke lar seg gjøre å installere Cisco AnyConnect som beskrevet over, er det mulig å laste ned programmet fra vpn.ntnu.no. Et annet alternativ (hvis alt annet feiler) er å gå til Microsoft Store (for deg med Windows), søke opp og installere appen AnyConnect fra Cisco Systems.

Koble til VPN

 1. Åpne programmet Cisco Anyconnect
 2. Fyll inn vpn.ntnu.no i tekstfeltet som dukker opp og
 3. Trykk "Connect".
 4. Fyll inn ditt NTNU-brukernavn og passord.
 5. Trykk "OK".
 6. Du vil få opp et vindu for å logge på NTNUs tofaktorautentisering. Fyll inn brukernavn@ntnu.no, passord og så kode. Veiviser for å aktivere tofaktorautentisering.

VPN på iPhone og iPad

Slik installerer du VPN på iPhone og iPad

VPN på Android

Slik installerer du VPN på Android

VPN på Linux

Slik installerer du VPN på Linux

Kjente feil og løsninger

Kjente feilmeldinger

ERROR: "The VPN client agent was unable to create the interprocess communication depot."

Du kan få denne feilmeldingen hvis du har slått på Windows Internet Connection Sharing.

Alternativ 1:

Åpne Network and Sharing Center, og klikk på Change Adapter Settings. Høyreklikk på Adapter og velg Properties. På Sharing-fanen passer du på at "Allow other network users to connect through this computer's Internet connection" ikke er haket av.

Alternativ 2:

Hold inne Windows-tasten og R samtidig. Skriv inn"services.msc", og dobbelklikk på Internet Connection Sharing. Endre Startup Type til "Disabled", og start datamaskinen på nytt

Kontakt

Orakeltjenesten kan hjelpe deg om du har spørsmål eller opplever problemer.

Child Pages (4)

 • Always On VPN

  Denne siden omhandler VPN-løsningen Always On VPN. Løsningen tas i bruk høsten 2021 og vil rulles ut puljevis. Always On VPN erstatter Cisco AnyConnect VPN på administrete PCer. English version -...

 • VPN på Android

  Trenger du å få tilgang til bibliotekets artikkelbaser eller ditt private hjemmeområde på din Android? Denne artikkelen hjelper deg å nå NTNUs ressurser gjennom VPN. Innholdsfortegnelse [-]...

 • VPN på Iphone og Ipad

  For å få tilgang til noen ressurser ved NTNU fra iPhone/iPad trenger du en VPN-klient. Her får du vite hvordan du installerer og setter den opp. English version - VPN on your iPhone or iPad...

 • VPN på Linux

  Trenger du å få tilgang til bibliotekets artikkelbaser eller ditt private hjemmeområde på din PC med Linux? Denne artikkelen hjelper deg å nå NTNUs ressurser gjennom VPN. Innholdsfortegnelse [-]...