Wikier

Lag nettside på folk-ntnu-no

Studenter og ansatte kan lage egne nettsider på folk.ntnu.no. Artikkelen tar for seg tips og guider til å komme i gang, samt hvordan publisere nettsiden.

English version: Create your own website

Se også: Rediger din profilside | Veiledninger tagget med web

Hvordan lage en nettside

Nettstedet W3Schools har gode steg-for-steg-guider for hvordan du kan lage dine egne nettsider. Her viser de hvordan du kan bruke html for å enkelt lage din egen hjemmeside. De har også guider for php, for mer avanserte brukere.

Webområdet ditt: mappe for opplastning

For å gjøre filer tilgjengelig under brukernavn.folk.ntnu.no (ditt NTNU-brukernavn), må du legge dem på webedit, et av NTNU sine nettverksområder. Det finnes flere måter å nå denne mappen. Det du legger ut på brukernavn.folk.ntnu.no vil være tilgjengelig for alle med mindre du setter egne innstillinger for tilgangsstyring. Sørg for å ikke legge ut ting du ikke ønsker kan være tilgjengelig for andre.

Koble til som vanlig nettverksområde

Dette er den enkleste måten, og gjøres ved å koble til webedit på samme måte som andre nettverksområder hos NTNU. For å gjøre dette, trykk på linken til ditt operativsystem (under), og bruk adressen som inneholder webedit.ntnu.no.

Bruke Q:\-området på en datasalmaskin

Dersom du sitter på en datasal, er nettverksområdet allerede koblet opp. Dette finner du på Min Datamaskin, under stasjon Q:\.

SFTP/SCP

Du kan også nå nettverksområdet ved å bruke SFTP eller SCP. Da kobler du opp til en av loginserverene som nevnt i artikkelen om sikker FTP. Filer som skal publiseres, legges i katalogen /web/folk/brukernavn/.

Setting av rettigheter

Alt det du legger ut på webedit, eller på Q:, vil du finne igjen på web-adresse brukernavn.folk.ntnu.no

På folk.ntnu.no trenger ikke filene å være lesbare for andre enn deg fordi webserveren kjører som din bruker. Et unntak er .htaccess. Den må være lesbare for andre. Dette er fordi webserveren trenger å lese filen før den bytter bruker til din bruker.

org.ntnu.no trenger heller ikke filene være lesbare for andre enn gruppen fordi webserveren kjører som den gjeldende gruppen filene tilhører. Det samme unntaket gjelder for .htaccess som på folk.ntnu.no.

Rettigheter kan settes i UNIX (for eksempel via SSH).

Sette rettigheter i UNIX

Kommandoen for å sette rettigheter på filer er chmod

For eksempel: chmod 755 filnavn

Dette er den mest vanlig kommandoen for setting av rettigheter på filer for www. Det første tallet bestemmer dine rettigheter, det andre tallet bestemmer gruppen som du er medlem av sine rettigheter (vanligvis fakultetet ditt) og det siste tallet er alle sine rettigheter.

Rettighetene man kan sette er i hovedsak read(r), write(w) og execute(x). Sammenhengen mellom tallene og rettighetene er som følger:

0 - - -
1 - - x
2 - w -
3 - w x
4 r - -
5 r - x
6 r w -
7 r w x

NB! Husk at både katalogene og filene må ha fått satt rettigheter, samt at kataloger må ha execute-rettigheter for at man skal kunne se innholdet i dem.

Fremsiden

Hvis du nå har lagt endel filer i web-katalogen din vil det på brukernavn.folk.ntnu.no kun ligge en oversikt over filene som befinner seg der.

Om du i stedet ønsker at en nettside skal dukke opp, må du lage en html-fil som du kaller index.html. Denne fila må legges på webedit (evt. Q-området). Da vil index.html åpnes når noen går til adressen brukernavn.folk.ntnu.no i stedet for at listen over innhold i web-katalogen vises.

Hvis du ønsker å lære hvordan designe nettsiden din med for eksempel HTML, kan du lese mer om det på w3schools (engelsk).

Kjente problemer

Her er noen vanlige grunner til at private nettsider ikke fungerer.

Feil filrettigheter

Hvis du har satt feil filrettigheter på siden din vil den ikke fungere. Merk at du kan ha satt feil rettigheter på enten katalogen der siden ligger eller siden i seg selv eller begge deler.

/web/folk/brukernavn/ finnes ikke

Webområdet ligger egentlig under /web/folk/brukernavn/. Av og til har det skjedd en feil når brukeren ble opprettet slik at dette området ikke er blitt laget. Hvis ingenting av det over har fungert, kontakt Orakeltjenesten slik at man kan finne ut om dette er feilen. Etterpå må det opprettes et webområde for deg.

Se også

Kontakt

Orakeltjenesten kan hjelpe deg med å koble til nettverksområdet for nettsiden din og vise hvordan å sette rettigheter, men hjelper ikke med webdesign.