Konfliktforebygging for ledere - Kunnskapsbasen
Konfliktforebygging for ledere
Du som leder skal ivareta arbeidsgivers ansvar for et godt, trygt og fullt forsvarlig psykososialt og organisatorisk arbeidsmiljø. På denne siden finner du informasjon om hvordan du forebygger og håndterer personal- og arbeidsmiljøsaker.
English Prevent conflict (for leaders)
Temaside Ledelse og lederstøtte | Se også konfliktforebygging for ansatte
Psykososialt arbeidsmiljø handler om de sosiale og mellommenneskelige forholdene på arbeidsplassen. Hvordan du organiserer, planlegger og gjennomfører arbeidet har stor betydning. Du må utøve støttende, rettferdig og tydelig ledelse, og sikre at det er balanse mellom krav i jobben og den ansattes mulighet til å kontrollere egen arbeidssituasjon.
Faglige uenigheter og diskusjoner er en del av hverdagen i et levende universitetsmiljø. Når en uenighet ikke lenger handler om sak, men person, kan det bli belastende for den enkelte og arbeidsmiljøet. Da må du som leder ta tak i utfordringen.
Slik forebygger og håndterer du personal- og arbeidsmiljøsaker
Som leder må du følge opp arbeidsmiljøet og jobbe forebyggende slik at ikke arbeidsmiljøsaker eller konflikter oppstår eller får vokse seg store.
Trinn 1: Forebygge
For å forebygge, må du kartlegge arbeidsmiljøet. Her er noen verktøy som kan hjelpe deg:
Snakk sammen om arbeidsmiljøet i seksjonsmøter, avdelingsmøter, stabsmøter o.l. Hvordan vil dere at vanskelige tema skal tas opp, hvilke forventinger har de ansatte til deg som leder, og hvilke forventninger har du til dine ansatte?
Ha jevnlig dialog med den enkelte ansatte. Det kan skje gjennom den daglige og uformelle samhandlingen. Undersøk om den ansatte har håndterlig arbeidsmengde og tidsfrister, leverer etter krav som stilles til arbeidet og om noe må endres.
Medarbeidersamtaler kan også gi deg informasjon om den enkelte ansattes arbeidssituasjon og hvordan hen opplever arbeidsmiljøet. Du kan undersøke om den ansatte opplever mye stress, har samarbeidsutfordringer, ikke mestrer oppgaver eller trenger tilrettelegging.
Jevnlige møter med verneombud kan gi viktig informasjon om arbeidsmiljøet, og hvordan ansatte har det på jobb. Se Retningslinje for tilrettelegging og samarbeid mellom linjeleder og verneombud - NTNU
Risikovurder arbeidsmiljøet sammen med dine ansatte og verneombudet. Dere kan benytte denne malen. Risikovurderingen bør gjentas årlig. Videre kan du vurdere om det i tillegg skal gjøres jevnlige temperaturmålinger, for eksempel hvert kvartal.
Dette kjennetegner et robust arbeidsmiljø
- Forventningsavklaringer er satt i system.
- Det finnes tydelige kjøreregler.
- Det jobbes målrettet forebyggende og risikoreduserende.
- Ledelsen griper inn ved konturene av motsetningsforhold eller konflikt.
- Det settes av tid til å jobbe med arbeidsmiljø.
Trinn 2: Ta tidlig grep
Hvis en ansatt eller verneombudet melder ifra om forhold til deg som leder, skal du alltid følge opp. Du må også informere den ansatte om hvordan du håndterer forholdet. Hvordan du skal følge opp, avhenger av hva du du får melding om, men det foregår alltid i tre steg:
a) Avklar og dokumenter hva som har skjedd.
b) Kartlegg om og hvordan saken påvirker arbeidsmiljøet.
c) Vurder videre oppfølging.
Forhold mellom ansatte: Undersøk saken gjennom individuelle samtaler med personene som er berørte. Du kan få bistand av Bedriftshelsetjenesten og HMS-seksjonen ved NTNU for å tilrettelegge slike samtaler. Bedriftshelsetjenesten kan også gjennomføre samtalene. Det er viktig at saker mellom enkeltpersoner, forblir mellom personene det gjelder og ikke håndteres som en arbeidsmiljøsak.
Forhold som går på deg som leder og ansatt/ansatte: Her må saken løftes opp ett nivå i organisasjonen for å sikre habil håndtering.
Forhold som gjelder arbeidsmiljøet: Iverksett tiltak ovenfor hele miljøet, ikke på individnivå. Selv om det er bare én arbeidstaker som melder fra om et forhold eller har behov for bistand, kan det gjelde for flere arbeidstakere. For eksempel kan en ansatt melde om høyt arbeidspress som følge av mangelfull organisering av arbeidet, mangelfull ledelse, manglende medvirkning, opplevelse av utestengelse fra en gruppe ansatte og lignende.
Terskelen for å følge opp med tiltak i arbeidsmiljøet skal være lav. Hvor omfattende oppfølging du skal gjøre, avhenger av hva du får melding om og alvorligheten av det. Selv om et forhold er definert som en arbeidsmiljøsak, må den videre oppfølgingen tilpasses om den angår hele arbeidsmiljøet eller en gruppe i arbeidsmiljøet.
Samarbeid med verneombud før og etter tiltakene iverksettes. Ta opp utfordringene som tema på seksjonsmøter, faggruppemøter og lignende, og inviter de ansatte til å komme med forslag.
Det er ikke alltid like lett å avgjøre om en personalsak også angår arbeidsmiljøet. Da kan det være lurt å spørre verneombudet om hvilket inntrykk hen har av arbeidsmiljøet. Verneombudet kan være en god samarbeidspartner. Vær likevel klar over at verneombudet er nøytral og skal verken være støtteperson for deg eller for den ansatte i en konfliktsak.Trinn 3: Håndtere konflikt- eller arbeidsmiljøsak
Korte infofilmer for ledere om konfliktforebygging
HR- og HMS-avdelingen har produsert fem korte filmer for deg som er leder om hvordan du kan arbeide med arbeidsmiljø og konfliktforebygging. Hver film varer i cirka ett minutt:
- Forebyggende arbeidsmiljøarbeid
- Forventningsavklaringer
- Kjøreregler på arbeidsplassen
- Forebygging og risikovurdering
- Når konflikter oppstår
Praktiske råd ved mottak av saker
- Se og anerkjenn den enkelte og den enkeltes opplevelse.
- Vær bevisst på språk og kommunikasjon.
- Vær bevisst på egen rolle.
- Prøv å identifisere eierskapet til problemstillingen.
- Eventuelt skille mellom klager på egne vegne og varsling om kritikkverdige forhold.
- Søk råd eller bistand på et tidlig tidspunkt.
- Ikke utsett eller la være å handle.
Kommunikasjon ved uenigheter
- Unngå e-post. Ta praten fysisk.
- Snakk med den det gjelder – ikke om.
- Prøv å ta den andres perspektiv før du snakker med vedkommende (behov, forventninger).
- Sorter momenter og forhold deg til det faktiske (unngå antagelser og fortolkninger).
- Forventninger: avklar egne og andres.
- Tenk over hvilke valg du har, og konsekvensene av valgene dine.
- Tell til 10.
- Unngå «alltid» og «aldri».
- Jeg-setninger - ikke Du-setninger.
- Snakk for deg selv. Unngå «alle mener at…», «vi er flere som…».