Konfliktforebygging - Kunnskapsbasen
Konfliktforebygging
Arbeidsgiver og ansatte skal sammen med verneombudet jobbe for et godt og fullt forsvarlig psykososialt arbeidsmiljø ved NTNU. Det er arbeidsgiver som har ansvaret, men ansatte skal medvirke i å utforme og gjennomføre tiltak.
English: Prevention of conflict
Slik jobber NTNU med forebygging og håndtering
Arbeidsmiljøarbeidet på dette området foregår i tre trinn:
- Trinn 1: forebygge
- Trinn 2: si ifra, ta tidlig grep
- Trinn 3: håndtere sak
Du finner mer informasjon om hvert trinn på sidene for leder og for ansatte.
Ansatte må si fra, arbeidsgiver må håndtere
I et arbeidsmiljø kan det oppstå saker mellom ansatte eller forhold i arbeidsmiljøet som virker negativt på det psykososiale arbeidsmiljøet. Hvis ansatte ikke sier fra eller arbeidsgiver lar være å ta tak i utfordringene, kan det føre til et uforsvarlig arbeidsmiljø.
Konfliktforebygging for ledere
Konfliktforebygging for ansatte
Hva er en personalsak?
I et arbeidsmiljø kan det oppstå forhold mellom ansatte eller mellom arbeidsgiver og ansatte som ikke angår resten av arbeidsmiljøet. Slike forhold omtales ofte som personalsaker eller konfliktsaker. I personalsaker må arbeidsgiver følge opp og iverksette tiltak ovenfor de ansatte saken gjelder uten å involvere arbeidsmiljøet.
Eksempler på personalsaker er trakassering, mobbing, utestengelse, uakseptabel adferd, dårlig kommunikasjon og samarbeid.
Les mer om personalsaker på Arbeidstilsynet.no
Hva er en arbeidsmiljøsak?
En arbeidsmiljøsak handler om forhold som påvirker et helt arbeidsmiljø. Én ansatt kan si fra om forhold som kan gjelde flere arbeidstakere. Dette vil da være en arbeidsmiljøsak. Arbeidsgiver må undersøke forholdene og vurdere om det både skal iverksettes generelle tiltak i arbeidsmiljøet og/eller individuelle tiltak for enkelte ansatte.
Personalsaker kan påvirke arbeidsmiljøet
En personalsak kan påvirke arbeidsmiljøet, enten direkte eller indirekte. En personalsak kan være så alvorlig at den enkelte arbeidstakerens arbeidsmiljø ikke er forsvarlig, eller så stor at den går ut over arbeidsmiljøet til flere ansatte. En personalsak som ikke håndteres, vil ofte påvirke arbeidsmiljøet negativt. Arbeidsgiver må følge opp de som er involvert i personalsaken, samt vurdere hvorvidt det skal iverksettes tiltak i arbeidsmiljøet som helhet.
Roller
Ved NTNU er det flere aktører som kan bistå i forebygging og håndtering av personalsaker og arbeidsmiljøsaker. Aktørene har ulik rolle og ansvar.
Arbeidsgiver
Nærmeste leder med personalansvar
Arbeidstaker
Verneombud
Tillitsvalgt eller annen støtteperson
Arbeidsmiljøutvalget (AMU)
HR- og HMS-avdelingen
Bedriftshelsetjenesten (BHT)
Child Pages (2)
-
Konfliktforebygging for ansatte
Denne siden forteller hva du som ansatt kan gjøre for å forebygge personkonflikter på arbeidsplassen, og hva du skal gjøre hvis slike saker likevel oppstår. Hovedside konfliktforebygging |...
-
Konfliktforebygging for ledere
Du som leder skal ivareta arbeidsgivers ansvar for et godt, trygt og fullt forsvarlig psykososialt og organisatorisk arbeidsmiljø. På denne siden finner du informasjon om hvordan du forebygger og...