Wikier

Forskningsopphold i utlandet

Er du fast ansatt i vitenskapelig stilling, stipendiat eller postdoktoktor og planlegger forskningsopphold i utlandet? Her finner du informasjon nødvendige forberedelser før reisen.

Veiledningen gjelder for opphold med varighet inntil 12 måneder


English version: Research stay abroad

Ser du etter noe annet? Temaside om forskertermin | Temaside om reise


Denne veiledningen gjelder for deg som oppfyller disse punktene:

  • Du er normalt bosatt i Norge og har vært bosatt i Norge i minst ett år før utenlandsoppholdet.
  • Du er ansatt på NTNU og mottar kun lønn fra NTNU under hele utenlandsoppholdet.
  • Du har avklart utenlandsoppholdet med din leder.

Avtale om endring av arbeidssted

Hvis du skal arbeide i utlandet i mer enn 4 sammenhengende uker, skal avtale om endring av arbeidssted inngås.

For at lønnen du tjener i utlandet kan registreres riktig, må Tjenestesenter for lønn og HR-tjenester informeres om utenlandsoppholdet. Dette forbedrer muligheten til enklere og mer korrekt skatteoppgjør, og kan være nyttig hvis det må søkes om skattefradrag for ekstra kostnader ved utlandsoppholdet.

Trygd og forsikring

Folketrygden

Som statsansatt opprettholder du normalt medlemskap i norsk folketrygd under utenlandsopphold.

Dersom oppholdet er planlagt å vare i 12 uker eller mer, skal du søke NAV om bekreftelse på medlemskapet. I noen tilfeller kan også vertsinstitusjonen ønske at dette er tilgjengelig:

Har du med deg familiemedlemmer på reisen må de avklare sitt trygdemedlemskap.

Europeisk helsetrygdekort

Er du EØS-borger og skal reise innen EØS-området, bør du ha med det Europeiske helsetrygdkortet. Kortet gir rett til dekning av nødvendig helsehjelp på samme vilkår som innbyggerne der.

Ved lengre opphold i EØS-området kan du også søke om S1. Rettighetsdokument S1 dokumenterer rett til nødvendige utgifter til helsetjenester i det offentlige helsevesenet i arbeidslandet. Kortet må registreres i arbeidslandet og prosessen kan ta noen måneder.

Forsikring

Som utsendt arbeidstaker opprettholder du alle forsikringer gjennom Statens Pensjonskasse, som gruppelivsforsikring og yrkesskadeforsikring. I tillegg får du ulykkesforsikring som gjelder hele døgnet.

Les mer om forsikringer under utenlandsopphold.

Reiseforsikring

Du bør ha en reiseforsikring som er gyldig under hele utenlandsoppholdet. Dette er spesielt viktig i land utenfor EØS-området der det Europeiske Helsetrygdkortet ikke er gyldig.

Betaler du reisen med NTNUs Eurocard får du reiseforsikring som er gyldig i inntil 90 dager i utlandet.

Skatt

Normalt fortsetter du å være skattepliktig til Norge for lønn fra NTNU og det er ikke nødvendig å endre skattekortet før du reiser.

Unntak:

Folkeregister

Ved utenlandsopphold som overskrider 6 måneder skal du i henhold til lov om folkeregistrering melde flytting til Skatteetaten.

For å unngå at du blir registrert som utvandret fra Norge, legg ved dokumentasjon som viser at dette er et midlertidig opphold. For eksempel:

  • utfylt skjema for endring av arbeidssted
  • tildelingsbrev for stipend eller lignende

Oppholdstillatelse/Arbeidstillatelse

I besøkslandet: Behov for visum må avklares i god tid før planlagt oppstart. Søknadsprosess for visum kan ofte ta inntil 6 måneder.

I Norge: Dersom du har midlertidig oppholdstillatelse i Norge kan du miste den ved utenlandsopphold som varer mer enn 6 måneder. For å undersøke dette kan du kontakte UDI.

Relevant informasjon

Kontakt

  • Du får bistand til utfylling av skjemaer og veiledning før utenlandsoppholdet av HR ved din enhet. Dersom lokal HR har behov for bistand, kontakt: NIRS
  • Dersom du har spørsmål om lønn eller utbetaling av stipend, kontakt Tjenestesenter for lønn og HR- tjenester.