Wikier

Digital muntlig eksamen - for studenter

På denne siden finner du som student informasjon om muntlig eksamen. NTNU bruker videoverktøyet Zoom for gjennomføring av muntlig eksamen uten fysisk oppmøte på campus.

English version – Digital oral exam – for students

Temaside om eksamen | Sider merket med eksamen

Forberedelse til muntlig eksamen

Gjør deg kjent med Retningslinjer for digital muntlig eksamen.

Utstyr

 • Datamaskin: Vi anbefaler at du bruker en datamaskin med Windows eller MacOS på muntlig eksamen. Zoom fungerer også bra på nettbrett og mobiltelefon, men slike kan heller brukes som reserveløsning dersom det skulle oppstå problemer med datamaskinen din.
  Oppdater maskinen din en dag eller to før eksamen for å redusere risikoen for automatisk oppdatering under selve eksamen.
 • Lydutstyr: Det anbefales å bruke USB-tilkoblet utstyr som hodesett, høyttaler med mikrofon eller eksternt USB-kamera med mikrofon for best mulig lydkvalitet. Zoom fungerer også med innebygd mikrofon og høyttaler, men lyden vil da kunne bli dårligere på grunn av akustikk og støy fra datamaskinen og omgivelsene.
 • Kamera: Innebygd kamera i datamaskinen/skjermen eller eksternt USB-kamera.

Internett

 • Tilkobling: Vi anbefaler at du bruker kablet internettilkobling under eksamen der det er praktisk mulig. Om du ikke har mulighet for å bruke kablet internettilkobling, vil vi anbefale å plassere seg så nærme trådløs-ruteren som mulig.
 • Hastighet: Sjekk netthastigheten på https://nettfart.no/. Du bør ha en opplastingshastighet på minimum 1,5 Mbps (megabit per sekund). Det kan være lurt å tipse andre brukere av nettverket du sitter på om at det foregår eksamen, slik at de kan tilpasse bruken av nettet om det er nødvendig.
 • Reservenett: Om du mister internetttilgang hjemme så finnes det andre alternative måter å komme seg nett igjen som f.eks å bruke Internettdeling via en mobil enhet.

Installer, logg på og test Zoom

 • Last ned og installer Zoom-klienten fra https://ntnu.zoom.us/
 • Start Zoom-klienten, velg Sign In with SSO, skriv ntnu som company domain og klikk Continue, logg inn med Feide.
 • Zoom-klienten vil huske innloggingsdetaljene dine inntil du velger å logge ut (Sign Out).
 • Zoom testmøte, velg Join, velg Open Zoom og følg anvisningene for å teste utstyret.

Låne datautstyr

Vi har et begrenset antall maskiner i reserve tilgjengelig i lokalene under campuseksamen for kriseutlån, men dessverre ikke for bruk til hjemmeeksamen. Hvis du evt. har problemer med din egen maskin så må du gjerne ta en tur innom Orakeltjenesten vår så kan vi ta en kikk på den og hjelpe deg med feilsøking. Har du ikke egen maskin så kan du prøve å få lånt deg en maskin andre steder eller gå til anskaffelse av en.

§ 3-10.Bærbar datamaskin\\Studentene skal ha egen standard bærbar datamaskin for bruk i undervisning og vurdering.

Under eksamen

 • Omgivelser: Bruk et rom der du kan være alene uten forstyrrelser. Sitt slik at du ikke har sterkt lys bak deg (motlys i kamera). Sørg for at andre ikke bruker mye av kapasiteten på nettet ditt.Utstyr: Ta omstart av datamaskinen din og sørg for å avslutte åpne programmer som ikke er relevant for eksamen. Start Zoom-klienten og kontroller at du er pålogget med din Feide-bruker.
 • Gå inn i Zoom-møtet i god tid før oppgitt klokkeslett med lenken eller meeting ID du fikk fra faglærer. Venterom.
 • Vær beredt på å vise frem legitimasjon med bilde, samt filme hele rommet med kamera for å vise at du er alene.

Relevante veiledninger

Retningslinjer for digital muntlig eksamen.
Zoom videoundervisning

Orientering om juks

Juks på eksamen kan medføre annullering av eksamen, samt at studenten kan bli utestengt fra institusjonen og fratatt retten til å gå opp til eksamen ved alle utdanningsinstitusjoner som er underlagt universitets- og høyskoleloven, i inntil ett år.

Se mer informasjon på NTNU sine sider om juks.

Kontakt & brukerstøtte

Orakeltjenesten
E-post: orakel@ntnu.no

Tlf: 735 91600

10152 Visninger