Wikier

Brukernavn og passord

Samleside om brukernavn, passord og innlogging ved NTNU. For studenter og ansatte.

English version - Usernames and password

Temaside om IT-hjelp | Sider merket med passord

Husk at det tar ca 10 minutter etter passordbytte før det nye passordet fungerer.

Mye brukt

Lag gode og sikre passord

Et godt passord er lett å huske for deg, men vanskelig å gjette for andre (også for datamaskiner). Passordet bør være så lett å huske at du ikke trenger å skrive det ned. (For mer informasjon, se Retningslinje for Tilgangskontroll, punkt 4.2)

 1. Passord bør være så langt som mulig og ha minst 12 tegn. NTNU-passord må inneholde minst ett tegn fra tre av disse fire gruppene:
  • Store bokstaver: A-Z
  • Små bokstaver: a-z
  • Siffer: 0-9
  • Følgende spesialtegn: !#()*+,.=?@[]_{}-
  • Mellomrom og bokstavene æ ø å fungerer ikke.
  • Du kan ikke gjenbruke tidligere passord, heller ikke passord som er for like tidligere brukte passord.
 2. Lag en egen huskeregel til passordet slik at du ikke glemmer det. F.eks. kan du ha en kort setning som er lett å huske, for så å legge til noe unikt til hvert passord. Eksempel er «Alle-fugler-smaa-de-er-paa-NTNU» og «Alle-fugler-smaa-de-er-paa-Facebook».
 3. Ikke gjenbruk NTNU-passordet ditt på andre tjenester som Facebook, Amazon o.l. Hvis noen knekker det ene får de tilgang til alle tjenestene du har det samme passordet på. Ofte er passordet det eneste som beskytter informasjonen og identiteten din. Hvis passordet lekkes fra en tjeneste du har konto hos, vil unike passord sikre at andre tjenester ikke blir berørt.
 4. Bytt NTNU-passord minst en gang hvert andre år, eller umiddelbart hvis du tror det er kommet på avveie. Du vil få et varsel på e-post når det er på tide å bytte.Bruk password manager hvis du har mange kontoer og passord å holde styr på. En password manager vil hjelpe deg med å lage unike passord for hver tjeneste og vil begrense skaden hvis uhellet er ute. Et godt og anbefalt passordprogram er BitWarden. BitWarden har en gratisversjon som synkroniserer mellom alle enhetene dine, og finnes også som app for iPhone og Android.

Tips for å unngå passordsvindel (phishing)

 • NTNU vil aldri sende deg en e-post hvor vi ber deg oppgi brukernavn og passord. Når du får epost om passordbytte vil vi vise til informasjon om hvordan du bytter passordet.
 • Vær på vakt mot svindelforsøk (også kalt phishing). Svindlere spør gjerne etter brukernavn og passord, og begrunner dette med interne endringer i IT-systemet. Hensikten kan være misbruk til søppelpost, industrispionasje eller identitetstyveri.
 • Svindelforsøk kan fremstå på ulike måter, ofte der man ber om opplysninger direkte i e-post. En svært vanlig måte er å oppgi en lenke til en falsk innloggingsside hvor du blir bedt om å logge på med brukernavn og passord.
 • Vær på vakt over hvor lenken (nettadressen) fører deg – hold musepekeren over lenken (uten å trykke) for å se adressen. Om dette er en ukjent adresse, kan det være lurt å holde seg unna. Spør din IT-ansvarlige eller Orakeltjenesten om du er i tvil.
 • Hold alltid passordet ditt hemmelig!
 • Vær alltid skeptisk til innkommende e-post.
 • Ikke svar på e-poster hvor du blir bedt om å legge inn personlige opplysninger som brukernavn og passord!
 • Når NTNU oppdager svindelforsøk vil vi forsøke å forhindre dette, men vi har ingen mulighet for å sperre bruk av ulike lenker (nettadresser) som brukes.

Hvis du utsettes for phishingforsøk der du mistenker at ditt brukernavn og passord er blitt eksponert, ber vi deg om at du raskt kontakter NTNU SOC slik at de kan bistå i saken. Du er ifølge IT-reglementet forpliktet til å bytte passord og rapportere dette til seksjon for digital sikkerhet hvis du vet eller mistenker at andre har fått tak i passordet ditt.

Passordbytte utenfor campus

Hvis du sitter utenfor NTNUs campus, på en Windows-maskin eid av NTNU, anbefaler vi deg å være spesielt oppmerksom ved bytte av passord.

Dette skyldes at dersom noe skulle gå galt i prosessen med å bytte passord kan du risikere å ikke få logget inn hverken med nytt eller gammelt passord på en administrert Windows-maskin. Skjer dette, må maskinen tilbake på kablet NTNU-nett for å få til en vellykket innlogging.

Hvis du sitter utenfor NTNU-campus, på en Windows-maskin eid av NTNU, anbefaler vi deg å gjøre følgende ved bytte av passord:

 1. Lukk alle åpne programmer
 2. Koble deg til VPN
 3. Gå til siden Bytt passord. Følg instruksjonene på siden.
 4. Vent 30 minutter
 5. Lås datamaskinen ved hjelp av Ctrl-Alt-Del
 6. Trykk Ctrl-Alt-Del og logg på datamaskinen med det nye passordet

Dersom nytt passord ikke virker, vent noen minutter og prøv igjen.

Mac, private maskiner og mobile enheter

På Mac, private maskiner, mobiltelefoner og nettbrett må man etter passordbytte manuelt skrive inn nytt passord i e-postleser, oppsett for trådløst nett (Eduroam) og eventuelt oppsett for utskrift. Husk at det tar ca 20 minutter etter passordbytte før det nye passordet fungerer på alle systemer.

Har du en NTNU-administrert Mac, må du bruke det gamle passordet ved første pålogging etter passordbytte. Etter pålogging vil en dialogboks dukke opp og be deg fylle inn ditt nye passord slik at dette synkroniseres med det lokale passordet på maskina.

FAQ

Spørsmål og svar om brukernavn og passord

Q: Wifi fungerer ikke etter passordbytte

A: Du må logge på wifi på nytt med ditt nye passord.

Q: Mobil og nettbrett fungerer ikke etter passordbytte

A: Du må endre passord manuelt på mobil og nettbrett til det samme du satte når du skiftet passord på NTNU. Enhetene synkroniserer ikke passord automatisk.

Q: Jeg har aktivert meg, men får ikke logget på?

A: Du må vente ca 20 min før du logger på.

Q: Nettleseren min husker passordet mitt, og etter passordbytte kommer jeg meg ikke inn på noe

A: Når du lar nettleseren huske passordet ditt blir ikke dette oppdatert når du bytter passord. Nettleseren husker fortsatt ditt gamle passord og prøver å logge inn med dette. Da er du nødt til å gå i innstillingene til nettleseren din og be den om å slette lagrede passord.

Kontakt

Orakeltjenesten kan hjelpe deg om du har spørsmål eller opplever problemer.

Child Pages (2)

 • Aktiver brukerkonto

  Er du ny student eller ansatt ved NTNU, må du aktivere brukerkontoen din for å få tilgang til IT-systemene. Her finner du informasjon om hvordan du aktiverer brukerkontoen din. English version -...

 • Brukernavn

  Nytt brukernavn, glemt brukernavn, bytte brukernavn. English version - Username Temaside om IT-hjelp | Sider merket med brukernavn Brukernavnet ditt blir automatisk generert når brukerkontoen...