Wikier

Sikkerhetsmåned

Oktober er sikkerhetsmåneden, og store deler av Europa og USA bruker denne måneden til å øke engasjement, bevissthet og kunnskap om digital sikkerhet i befolkningen og i virksomhetene. Sikkerhetskultur er årets tema ved NTNU.

På denne siden finner studenter og ansatte nyttige tips for å øke sin digitale sikkerhet, og informasjon om hva som skjer under årets sikkerhetsmåned. Du kan delta på digitale foredrag og gjennomføre e-læringskurs.

Engelsk versjon: Cybersecurity Month

Sikkerhetsmåneden 2023

Det blir både foredrag og gode sikkerhetstips i oktober 2023. Programmet legges ut i løpet av september.

Foredrag

  • Digitalt foredrag om sikkerhetskultur ved Roar Thon fra Nasjonale sikkerhetsmyndigheter
  • Digitalt foredrag om personellsikkerhet og innsidertrussel ved Per Marius Frost-Nielsen fra PST
  • Digitalt foredrag om //Sosial manipulasjon i lys av AI// ved Sander Knudsen Gangdal fra TietoEvry

E-læringskurs

To e-læringskurs fra Sikresiden for de som ønsker mer kunnskap:

Sikkerhetstips

  • 25.09.23: Ofte kan tilfeldigheter eller uflaks være årsaken til digitale sikkerhetsbrudd. Ved at du øker kompetansen din, blir sjansen mindre for at du er en av dem som havner i slike situasjoner. Les mer hvordan du kan bli mer sikker i oktober!
  • 02.10.23: Sikkerhetsmåneden er i gang! Alle studenter og ansatte ved NTNU oppfordres til å delta i obligatorisk opplæring, undersøkelse om sikkerhetskultur og digitale foredrag om ulike sikkerhetstemaer.
  • 09.10.23: Har du kontroll på at brukerkontoen din ikke er på avveie, og vet du hvem som har tilgang til filene dine? Ved å begrense tilgangen til bare de som faktisk trenger det, kan du være med på å redusere konsekvensene for en brukerkonto på avveie.
  • 16.10.23: Eksportkontroll skal hindre at kunnskap og teknologi som direkte eller indirekte kan benyttes til militære formål, føres ut av Norge. NTNU sitter på mye kunnskap og teknologi som kan ha verdi for andre. Sjekk om du har full eksportkontroll!
  • 23.10.23: Åpenhet er nøkkelen til å bygge god sikkerhetskultur. Når ansatte og studenter føler seg komfortable med å varsle feil, hendelser og avvik, kan organisasjonen håndtere disse raskt. Les hva som skjedde med Ola Nordmann da han ikke hadde et tydelig skille mellom jobb og det private.

Sikkerhetstips fra 2022

Sikkerhetstips som ble lagt ut som en artikkelserie på Innsida under Sikkerhetsmåneden 2022.

Vern om dine og våre verdier

Visste du at en enkel evaluering av dokumentet du jobber i bidrar til økt digital sikkerhet? Les om verdivurdering og klassifisering av dokumenter.

Lag gode unike passord

Bare 30% av Norges befolkning har forskjellige passord på PC, e-post og sosiale medier. Lær hvordan du kan lage gode passord og beskytte deg best mulig digitalt.

Rapporter mistenkelig e-post

Har du fått en e-post med spam, eller kanskje du har blitt utsatt for et phishingforsøk. Rapporter den! Trykk på «Report Message» i Outlook for å rapportere uønskede e-poster.

Tips til riktig håndtering av persondata i forskning

Fem råd som gjør det enklere å ta vare på forskningsdata med persondata. Rådene er relevante for andre typer forskningsdata og informasjonsverdier.

Generelle sikkerhetstips

Nyttige lenker