Wikier

Sikkerhetsmåned

Oktober er sikkerhetsmåneden, og store deler av Europa og USA bruker denne måneden til å øke engasjement, bevissthet og kunnskap om digital sikkerhet i befolkningen og i virksomhetene. Verdier er årets tema.

På denne siden finner studenter og ansatte nyttige tips for å øke sin digitale sikkerhet, og informasjon om hva som skjer under årets sikkerhetsmåned. Du kan delta på digitale foredrag og gjennomføre e-læringskurs.

Engelsk versjon: Cybersecurity Month

Ukens sikkerhetstips

Ukens sikkerhetstips er en artikkelserie fra Innsida. Ukentlig får du et tips for å øke din digitale sikkerhet.

Vern om dine og våre verdier

Visste du at en enkel evaluering av dokumentet du jobber i bidrar til økt digital sikkerhet? Les om verdivurdering og klassifisering av dokumenter.

Lag gode unike passord

Bare 30% av Norges befolkning har forskjellige passord på PC, e-post og sosiale medier. Lær hvordan du kan lage gode passord og beskytte deg best mulig digitalt.

Rapporter mistenkelig e-post

Har du fått en e-post med spam, eller kanskje du har blitt utsatt for et phishingforsøk. Rapporter den! Trykk på «Report Message» i Outlook for å rapportere uønskede e-poster.

Tips til riktig håndtering av persondata i forskning

Fem råd som gjør det enklere å ta vare på forskningsdata med persondata. Rådene er relevante for andre typer forskningsdata og informasjonsverdier.

Foredrag

Humor i sikkerhetsarbeidet

Morsomt og nyttig eller bare latterlig ved John Arild Amdahl Johansen, CISO / sikkerhetsleder, Vipps AS

Når: onsdag 5. oktober klokken 11:30

Foredragsholder er opptatt av at sikkerhet og personvern faktisk kan være både morsomt og nyttig ... og til allmenn forlystelse. Han har i en årrekke holdt foredraget «Humor i sikkerhetsarbeidet – morsomt eller bare latterlig?». Dette er en oppdatert versjon som også reflekterer et oppdatert trusselbilde og siste tids hendelser sett fra et litt annet ståsted.

Passordhelvete

Hvordan løse det på magisk vis! ved Rune Carlsen, KLP

Når: onsdag 12. oktober, 11:30-12:30

Uansett hvilken arena vi er på, jobb eller privat, så har vi de samme utfordringene til passord. De skal muligens både være komplekse, lange og unike for alle de tjenestene du benytter.

Tofaktorautentisering, hvorfor er dette så viktig?

ved Camilla Olsen, Sopra Steria

Når: onsdag 19. oktober klokken 11:30-1200

Det snakkes mye om 2-faktor autentisering for bedre sikkerhet, og NSM og Datatilsynet trekker frem 2-faktor autentisering som viktige tiltak. Men hvorfor er det så viktig? Kan det være med på å forhindre angrep og konsekvensene ved et angrep? Dette foredraget vil gi et innblikk i hvorfor 2-faktor autentisering er viktig i en virksomhet såvell som på private tjenester som f.eks. Gmail, Facebook osv. Foredraget vil også ta for seg andre tiltak som man bør være bevisst på som medarbeider.

Leverandør + informasjonssikkerhet + personvern er sant?

ved Kaja Felix Sønslien, Sopra Steria

Når: onsdag 26.10 oktober klokken 10:00-10:30

I dagens digitale marked er det det hav av utallige tjenester å velge mellom, men hvordan velge riktig og sikre at man ivaretar regulatoriske krav man er pålagt? Hva er de største utfordringene rundt bruken av tjenester, og hvordan ivareta disse utfordringene? Er ansvarsfordelingen mellom kunde (behandlingsansvarlig) og leverandør (databehandler) realistisk?

Hva skal til for at man stoler på leverandørene for å sikre at man er innenfor de regulatoriske kravene? Hva kan og bør leverandører gjøre for å ivareta sine kunders utfordringer og bekymringer? Kan man lykkes med trygg digitalisering når man i så stor grad er avhengig av leverandører?

Generelle sikkerhetstips

Nyttige lenker