Wikier

Søknad om utveksling i utlandet

Her finner du informasjon om hvordan du går fram for å søke om utvekslingsopphold eller praksis i utlandet.

This page in English

Se også temasiden om utveksling


Neste søknadsfrist:

 

 


Hovedsøknadsfrister:

Søknadsprosessen

1. Søk om forhåndsgodkjenning av emner

Du må søke om å få emnene du vil ta i utlandet forhåndsgodkjent som del av graden din ved NTNU. Du må logge inn med ID-porten for å søke om forhåndsgodkjenning. Se råd om hvordan du fyller ut skjemaet.

Du skal ikke vente på svar på forhåndsgodkjennigssøknaden før du fortsetter med søknad om utveksling. Etter du har sendt inn søknad om forhåndsgodkjenning, går du direkte til steg 2 (se under) for å søke om utveksling. 

Studenter i Gjøvik og Ålesund må, når de har sendt inn skjemaet, sende e-post til sin studieveileder med emne "Forhåndsgodkjenningsskjema sendt inn".

Søk om forhåndsgodkjenning av emner 

2. Søk om utveksling

Alle NTNU-studenter som skal på utveksling, må registrere en søknad i Mobility-Online. Dette er stort sett fort og enkelt gjort, men du må sørge for å følge instruksjonene under nøye og sørge for at du registrerer riktig informasjon.

Når du søker om utveksling kan du sette opp inntil tre læresteder i prioritert rekkefølge.

Det er førstevalget ditt som primært følges opp. Andre- og tredjevalg blir bare vurdert hvis førstevalget ditt ikke er aktuelt. Dersom det er flere søkere til et lærested enn antall plasser NTNU har fått, vil søkerne konkurrere om plassene - da er det karaktersnitt fra NTNU (alle beståtte emner) som avgjør hvem som får plassene. Dersom du ikke vinner fram i konkurransen om førstevalget ditt, deltar du i konkurransen om andrevalget, og evt. tredjevalg. Derfor anbefaler vi ikke å sette veldig populære læresteder som førstevalg, fordi sjansen da er større for at du ikke får plass.

Søknadsskjema
Under kan du velge søknadsskjema for din type utveksling. Du vil bli bedt om å logge inn via FEIDE. Etter at du har sendt inn søknaden, vil du få tilsendt personlig innloggingslenke på e-post med informasjon om videre prosess. 


NB: Det utføres nødvendig vedlikehold i systemet som gjør at enkelte studieprogram og fagområder (for "general study year abroad") midlertidig ikke er valgbare. Hvis du opplever dette, vennligs vent med å fylle ut skjema til etter 15.01.25, evt. velg "Dummy study programme" og skriv i kommentarfeltet hva ditt faktiske studieprogram er. Da vil vi rette opp søknaden i etterkant. Dette med forbehold at du har orientert deg i avtaleportalen at lærestedet du velger har gydlige avtaler for ditt faktiske studieprogram (dummy-studieprogrammet er et universalprogram med tilgang til alle lærested)

  • Ordinær utveksling (for deg som skal ta emner i utlandet, og søker gjennom en av NTNUs utvekslingsavtaler). 
  • Praksis/Feltarbeid/Internship. Vær oppmerksom på at søknadsprosessen for praksis skiller seg fra ordinær utveksling ved at instituttet godkjenner søknaden, og institutt kan ha egne interne tilleggsrutiner for å melde ønske om utveksling. Kontakt din studieveileder ved tvil. 
  • Ordinær utveksling utenfor avtale/freemover (Reiser du som freemover, er du selv ansvarlig for å ordne utvekslingsplass i samarbeid med institutt og ønsket lærested. Vær oppmerksom på at freemover-studenter ikke klassifiserer seg for Erasmus-stipendet eller fritak fra skolepenger).

Informasjon tilstudenter som ikke får opp sitt studieprogram i praksis- og freemover-søknaden

Velg "Dummy study programme" og skriv inn ditt faktiske studieprogram i kommentarfeltet. Feilen skyldes manglende grunnlagsdata for de aktuelle studieprogrammene, og vil bli ordnet opp i i etterkant.

Problemer med søknadsregistreringen

Mobility-Online er et nytt system, og vi oppfordrer derfor alle til å registrere søknad i god tid innen fristen. Støter du på problemer underveis, vennligst les over FAQ-en på wikisiden Mobility-Online for studenter.
 

3. Søk til det utenlandske lærestedet

Hvis du har søkt om utveksling gjennom en av NTNUs avtaler, så må du vente på svar fra Enhet for internasjonale relasjoner før du kan sende inn søknad til det utenlandske lærestedet (se mer informasjon under punkt 4). 


Søker du derimot utenom avtale (dvs. som freemover), så kan du når som helst sende inn din søknad til lærestedet du ønsker å dra til. 

4. Etter at du har søkt

  • Du vil få en epost som bekrefter at vi har mottatt søknaden umiddelbart etter at du har sendt den inn. Denne eposten sendes fra adressen no-reply@ntnu.no, og inneholder din påloggingsinformasjon til Mobility-Online. Du kan fra dette punktet logge inn i Mobility-Online og følge hvor i prosessen du er, samt utføre nødvendige handlinger. 
    • Har du sendt inn søknad om ordinær utveksling, vil du få en epost fra Enhet for internasjonale relasjoner rundt 4 til 8 uker etter at søknadsfristen gikk ut med informasjon om hva du må gjøre i forhold til det utenlandske lærestedet. Merk at det i noen tilfeller kan ta lenger tid før du får epost, men din utvekslingsveileder vil passe på at du får svar tidsnok til at du rekker vertsuniversitetets interne frist. 
    • Har du sendt inn søknad om praksis, er det instituttet ditt som skal godkjenne oppholdet. Når de har gjort dette vil du få beskjed fra dem, og deretter kan Enhet for internasjonale relasjoner bistå med relevante dokumenter og stipend. 
    • Har du søkt å reise til et lærested/praksissted hvor NTNU ikke har avtale, er du selv ansvarlig for å søke direkte til det universitetet du vil dra til. Her må du følge vertsuniversitetets krav til dokumentasjon og frister. Enhet for internasjonale relasjoner har ikke anledning til å følge opp den enkeltes søknadsprosess, men kan bistå med relevant dokumentasjon. 
  • Last opp opptaksbekreftelse eller eventuell annen dokumentasjon på opptak fra det utenlandske lærestedet i Mobility-Online så snart du har det. I de fleste tilfeller vil bekreftelse på opptak fra det utenlandske lærestedet bli sendt direkte til deg. Hvis opptaksbekreftelsen blir sendt til din internasjonale koordinator, vil du få beskjed om dette. 
  • Du må vente før du kan søke Lånekassen. Enhet for internasjonale relasjoner vil gi beskjed når informasjonen om utvekslingsoppholdet er oversendt Lånekassen og du kan søke. 
  • Reiser du gjennom Erasmus-programmet? Da må du ved ankomst til lærestedet i utlandet laste opp ankomstbekreftelse, og avreisebekreftelse før du drar. Dette er et krav for å få utbetalt stipend. Se her hvordan du gjør det.
  • Trekke søknad? Dersom du ønsker å trekke søknaden din kan må du gjøre dette i Mobility-Online. Du bør også orientere din koordinator ved studieprogram, institutt eller fakultet. Om du har bestemt deg for å ikke reise, men ikke trekker søknaden, hindrer du andre studenter fra å reise. 

Merk at du kan trekke, men ikke endre, søknaden etter at fristen har gått ut.

Se temasiden om utenlandsstudier for hva du må gjøre under utenlandsoppholdet ditt og etter at du er kommet hjem igjen.


Merk: Hvis du deltar i Erasmus+, må du lese og sette deg inn i Erasmus Student Charter før du reiser. Charteren tydeliggjør dine rettigheter og plikter før, under og etter oppholdet som Erasmus-student.


Kontakt

Spørsmål og veiledning - Utveksling

Child Pages (1)