Wikier

Utveksling -...

Utveksling - ofte stilte spørsmål

På denne siden finner du en oversikt over ofte stilte spørsmål om det å søke, og reise på, utveksling - og svarene fra Enhet for internasjonale relasjoner.

Se også temasiden om utveksling


Overskrift 

Hva er fristen for å søke?

De ordinære fristene er  1. februar for å reise ut i høstsemesteret, og 12. september for å reise ut i vårsemesteret. Merk at noen land og læresteder har tidligere frist - se oversikten over alle søknadsfrister her: 

Søknadsfrister for utveksling


Kan jeg søke på flere universiteter samtidig?

Ja, når du søker til NTNU kan du sette opp inntil tre universiteter i prioritert rekkefølge. Hvis du ikke blir nominert til førstevalget ditt, konkurrerer du om å bli nominert til andrevalget, osv. Det er ikke mulig å bli vurdert for et fjerde valg.


Hva betyr det at jeg må 'nomineres' av NTNU?

Når NTNU skal sende studenter til et partnerlærested, må vi først bekrefte til partner at akkurat disse studentene er valgt av NTNU til å få søke på utvekslingsplassene ved partnerlærestedet. Både slik at partner vet hvilke (og hvor mange) studenter som kommer, og at disse er valgt ut i henhold til NTNUs rutiner. 


Hva betyr 'free mover'?

Hvis du ønsker å utveksle til et lærested NTNU ikke har avtale med, kan du søke dit på egen hånd, som 'free mover'. Det betyr at du selv finner et lærested i utlandet som NTNU ikke har avtale med, og søker direkte til dem om å få komme dit som free mover. Ikke alle læresteder tar imot free movers. Les mer om på siden om søknadsprosessen:

Søknad om utveksling i utlandet


Hva er en friplass?

I utgangspunktet må man betale skolepenger for å studere ved mange læresteder i utlandet. I NTNUs utvekslingsavtale med våre partnerlæresteder er det satt av et visst antall friplasser hos lærestedet for NTNU-studenter som reiser dit på utveksling. NTNU-studenter som får en av friplassene, betaler ikke skolepenger.

Når det er flere søkere til et lærested enn det er friplasser, konkurrerer søkerne om friplassene.


Hvordan fungerer søkerkonkurranse om friplasser og prioritering av læresteder? 

Prioritering av læresteder: Når du søker til NTNU om å reise på utveksling, kan du sette opp inntil tre læresteder i prioritert rekkefølge. Du setter først lærestedet du helst ønsker å dra til. Som andrevalg setter du lærestedet du foretrekker hvis du ikke får dra til førstevalget. Tredjevalget er lærestedet du ønsker å dra til hvis du ikke får dra til verken første- eller andrevalget.

Konkurranse og friplasser: Når det er flere søkere til et lærested enn antall friplasser, konkurrerer søkerne basert på karaktersnittet sitt. Søkerne med høyest karaktersnitt (basert på alle gyldige karakterer fra NTNU) får friplassene. De som ikke vinner frem og får friplass, deltar i konkurransen om neste valg på prioriteringslista si. 

Derfor er det smart å ikke fylle prioriteringslista med tre veldig populære læresteder hvis en ikke har veldig høyt karaktersnitt. Hvis du ikke vinner frem i konkurransen om friplass ved noen av de tre valgene dine, får du ikke vurdering for et fjerdevalg.


Hvilke læresteder er trygge valg for å være sikker på å få plass?

Vi kan ikke oppgi noen 'trygge valg', da vi aldri kan garantere at du vil få plass. Vi vet ikke hvor mange søkere vi får til hvert lærested før fristen er ute.

Men på generell basis er de mest populære lærestedene ofte i store byer, spesielt i USA, Australia og Europa. Mindre byer, og Øst-Europa, har ofte færre søkere. 


jeg sette opp tre læresteder i søknaden?

Nei, du må ikke. Du kan velge å sette opp to, eller bare ett. Men da har du færre eller ingen 'backup' hvis du ikke blir nominert til de én eller to valgene du har satt opp.


Hvordan finner jeg ut hvilke universiteter NTNU har avtaler med?

NTNU har en avtaledatabase der du kan søke opp ditt studieprogram for å finne aktuelle universiteter:

NTNUs Avtaledatabase


Hvordan vet jeg hvilken avtale jeg skal søke på ved universiteter med flere avtaler?

Hvis et universitet har flere avtaler, skal du søke på avtalen for ditt fagområde eller studieprogram. Er du usikker, kontakt studieveilederen din for å sjekke hvilken avtale som gjelder for deg.


Kan jeg søke både som ordinær utvekslingsstudent og free mover?

Ja, du kan søke både som ordinær student og som free mover, men du må ha forhåndsgodkjenning fra instituttet ditt av emnene du tenker å ta for begge alternativene.

Hvordan vet jeg om emnene jeg tar i utlandet blir godkjent ved NTNU?

Som en del av søknadsprosessen må alle emnene (fagene) du ønsker å ta i utlandet forhåndsgodkjennes av instituttet ditt ved NTNU. Dette sikrer at de kan innpasses i graden din etter utvekslingen.


Kan jeg kombinere emner fra forskjellige fagfelt?

Kombinasjoner av emner fra ulike fagfelt kan være mulig, men du må få dem forhåndsgodkjent, og bør høre med din studieveileder hva som kan inngå i graden din ved NTNU og ikke.


Hva skjer hvis jeg må bytte emner etter at jeg har fått forhåndsgodkjenning?

Dersom du må bytte ett eller flere emner under utvekslingsoppholdet, må du kontakte instituttet ditt ved NTNU for å få ny godkjenning.


Hva skjer hvis jeg stryker i et emne under utveksling?

Hvis du stryker i ett eller flere emner, kan det påvirke hvor mange studiepoeng du får innpasset ved NTNU.


Må jeg ta emner fra ett fakultet ved vertsuniversitetet, eller kan jeg kombinere emner fra flere?

Dette er stort sett opp til vertsuniversitetet, så lenge instituttet ditt ved NTNU har godkjent emnene du vil ta. Mange læresteder krever at du tar mer enn 50% av emnene dine ved ett fakultet.


Kan jeg ta emner ved NTNU mens jeg er på utveksling i utlandet?

Hvis du utveksler gjennom en Erasmus-avtale kan du ta inntil ett (1) NTNU-emne i tillegg, men dette må være godkjent av instituttet ditt.


Hvorfor må jeg søke endelig godkjenning av emnene etter oppholdet?

Endelig godkjenning er en oppfølging av forhåndsgodkjenningen etter endt utveksling, for å bekrefte at du bestod alle emnene du skulle ta og at evt. endringer og emnebytter fremdeles er faglig relevante for graden din. Forhåndsgodkjenningen alene er ikke nok fordi denne ble gitt før studiene dine i utlandet - NTNU må kvalitetssikre studiene fra utlandet etter oppholdet før de kan innpasses som en del av graden din ved NTNU.

Hva slags stipend/støtteordninger er tilgjengelige for utvekslingsstudenter?

Alle norske studenter som reiser på utveksling får støtte fra Lånekassen. NTNU tilbyr i tillegg to ulike stipend. Hvis du reiser på en Erasmus-avtale, kan du få Erasmus-stipend. Hvis du reiser uten Erasmus-avtale til et lærested utenfor EU/EØS kan du få NTNU-stipend (eller SEMP-stipend hvis du skal til Sveits). 

I tillegg finnes det eget tilretteleggingsstipend, ekstrastøtte fra Lånekassen til utvalgte land, og en lang rekke andre stipender og legater du kan kvalifisere for. Se siden om finansering av utveksling for en oversikt:

Finansiering av utveksling


Hvor mye kan jeg få fra Lånekassen, og hva dekker de?

Oppdatert informasjon om dette finner du på Lånekassens egne sider:

Lånekassen


Hva er forskjellen på Erasmus-stipend og SEMP i Sveits?

For å få Erasmus-stipend må du ta minst 30 studiepoeng ved vertsuniversitetet.


Kan jeg ta færre studiepoeng enn 30 og fortsatt få støtte?

Lånekassen krever at du er fulltidsstudent, altså at du tar 30 studiepoeng per semester, men du kan kombinere et emne fra NTNU med emner ved vertsuniversitetet dersom det er forhåndsgodkjent av instituttet ditt.

Kan NTNU hjelpe meg å finne bolig i utlandet?

Nei, det kan vi dessverre ikke bistå med.

Hjelper universitetet i utlandet meg med å finne bolig?

Dette varierer, men mange universiteter tilbyr studentboliger til utvekslingsstudenter, eller hjelp til å finne bolig. Du bør ofte være tidlig ute.

Er det dyrt å finne bolig som utvekslingsstudent?

Prisene kan variere mye avhengig av land og studiested/by. Sjekk levekostnadsnivået i landet du skal til og se om vertslærestedet har sider med informasjon om forventet kostnadsnivå

Er jeg garantert bolig hvis jeg søker tidlig?

Noen universiteter garanterer bolig for utvekslingsstudenter, mens andre har begrensede plasser. Det kan være smart å sjekke dette på lærestedets nettsider tidlig i søknadsprosessen.

Trenger jeg visum, og hvordan søker jeg?

Visumkrav avhenger av hvilket land du skal til. Universitetet du reiser til kan ofte gi mer informasjon om dette. Se Utenriksdepartementets (UD) landsider for informasjon om hvilke land som krever visum. Det kan også være lurt å undersøke med den norske ambassaden i landet du skal reise til.

UDs landsider


Hvor lang tid tar det å få visum?

Visumbehandling tar vanligvis 3–4 uker, men kan ta lengre tid for enkelte land.


Hva skjer hvis jeg ikke får visum i tide?

Søk så snart du har fått opptak. Hvis du ser at du ikke kommer til å få visum i tide, kontakt vertsuniversitetet for å høre om evt. alternativer.


Hva skjer hvis eksamen ved vertslærestedet kolliderer med semesterstart ved NTNU?

Du må selv kontrollere semesterstrukturen ved vertslærestedet og avklare med studieveileder/institutt om dette går overens med studiet ditt på NTNU, f.eks. at studiene/eksamen i utlandet ikke overlapper med obligatorisk faglig opplegg på studiet ditt ved NTNU. Sjekk evt. om du kan få tilpasset noe av det faglige opplegget i emnene dine på NTNU ved semesterstart (utsettelse av oppgaver etc) så du rekker å ferdiggjøre semesteret i utlandet.

Om dette blir vanskelig bør du vurdere om du kan ta eksamen på en annen måte, velge andre emner, eller vurdere å søke til et annet lærested.

Trenger jeg språktest i engelsk for å søke utveksling?

Studenter med 4 eller bedre i engelsk fra videregående trenger ikke språktest.


Hva betyr B1-nivå i spansk, og er det et krav?

B1-nivå betyr at du bør kunne forstå og delta i grunnleggende samtaler. Noen spanske universiteter krever dette for opptak, det må du sjekke på lærestedets hjemmesider.


Kan jeg ta språkkurs før utvekslingen?

Ja, mange universiteter tilbyr språkkurs før studiestart. Hvis ditt vertslærested ikke kan du også sjekke om evt. andre læresteder i nærheten tilbyr språkkurs.

Institutt for språk og litteratur ved NTNU tilbyr også introduksjonskurs i flere språk, som ofte gir et godt grunnlag for å følge undervisning i utlandet.


Gjelder språkkrav også hvis alle fagene er på engelsk?

Selv om fagene undervises på engelsk, kan enkelte universiteter kreve en språktest eller språkkurs på det lokale språket


Kan NTNU bekrefte engelskkunnskaper, eller må jeg ta en språktest?

NTNU kan bekrefte engelskkunnskaper dersom du oppfyller visse kriterier.

Hva er forskjellen på Erasmus og Erasmus+?

Det er ingen forskjell, dette er samme program. Noen ganger utelates plusstegnet for enkelhets skyld, men utvekslingsprogrammet heter egentlig Erasmus+.


Hvordan finner jeg ut om et lærested tilbyr ekstra stipend hvis jeg tar språkkurs?

Dette varierer mellom ulike land og læresteder. Sjekk med det aktuelle lærestedet og Lånekassen.


Når får jeg vite om jeg er nominert til et lærested?

Nominering skjer vanligvis 4–8 uker etter søknadsfristen. Du får beskjed fra Enhet for internasjonale relasjoner straks det er klart at du blir nominert.


Hva skjer hvis jeg trekker søknaden etter at jeg er nominert?

Da mister du plassen din. Jo senere du trekker søknaden, jo mindre sannsynlig er det at plassen kan gis til en annen student. Av hensyn til medstudentene dine ber vi deg derfor om å trekke søknaden din med en gang hvis du har bestemt deg for å ikke reise på utveksling likevel.