Metoder for brukerinnsikt - kvantitative - Kunnskapsbasen
Metoder for brukerinnsikt - kvantitative
Innholdsfortegnelse [-]
Kvantitative metoder
Kvantitative metoder handler om det som kan måles og gir deg tall. Ofte presenteres tallene i prosenter eller andeler, 30 % bruker mobil på ntnu.no, 1 av 10 har tatt videreutdanning siste år, osv.
Tall kan oppleves som «fakta», men det krever ofte en del kompetanse og erfaring å hente ut de «riktige» tallene og spørre på en måte som gir god innsikt.
I kvantitative metoder brukes oftest flere deltagere enn kvalitative metoder.
Nettstatistikk
Henter ut data om bruk av nettsider. Man kan f.eks. hente ut antall besøk på nettstedet eller spesifikke nettsider, hvordan brukere navigerer mellom ulike sider og hvilke enheter og operativsystemer som brukes.
Bruksområde
Mange bruksområder, blant annet:
- Redesign av nettside(r). Brukes gjerne i starten av prosjektet for å kartlegge dagens bruk, og etter at endringen er gjort for å evaluere endringen.
- Kampanjesporing. Henter ut data knyttet til én spesifikk kampanje som går på tvers av ulike kanaler. For å hente ut data om kampanjer må det brukes en UTM-lenke i kampanjen. Sporing av digitale kampanjer.
Verktøy tilgjengelig på NTNU
Spørreundersøkelser
Mens nettstatistikk samles inn passivt gjennom bruk av nettstedet, går man i en spørreundersøkelse aktivt ut for å få tilbakemelding fra brukeren.
I spørreundersøkelser setter man ofte svaralternativer. Men man kan også ha åpne spørsmål og mulighet for fritekstsvar. Da blir undersøkelsen mer kvalitativ: 28 Tips for Creating Great Qualitative Surveys (nngroup.com)
Bruksområde
Bred bruksområde. Kan for eksempel brukes innledende for å finne ut hvilke områder man bør undersøke nærmere (med kvalitative metoder).
Verktøy tilgjengelig på NTNU
Siteimprove har en funksjon for å legge på en kort undersøkelse på nettsiden(e) du vil undersøke. Ta kontakt med Kommunikasjonsavdelingen via NTNU Hjelp.
Data fra henvendelser
Samle og kategorisere data fra henvendelser i en gitt periode for å prøve å sortere problemområder man har på e-post, NTNU hjelp, telefon, sosiale medier, eller andre kanaler.
Bruksområder
Brukes for å identifisere informasjon som mangler og informasjon som det trengs å forklare på en bedre måte, eller endre inngang og/eller kanal.
Verktøy tilgjengelig på NTNU
Kan for eksempel bruke Excel
Statistikk fra sosiale medier
Det er mulig å få en god del data fra sosiale medier som kan brukes til å få brukerinnsikt. Hvilke type data og hvor lenge det er tilgjengelig varierer fra plattform til plattform. Det er ofte innsikt som demografi, visningstall og engasjement på innhold og kanalen/kontoen du eier.
En av utfordringene med data fra de sosiale-medier-plattformene vi bruker er at de kan ha egne motiver for å gi deg den dataen du får. Mange av plattformene har som mål å holde deg som bruker og avsender på plattformen og kan derfor fremstille tallene på en gunstig måte. Derfor er det viktig å ha egne mål for hvilke data som betyr god effekt for deg.
Kortsortering
Metode for å finne ut hvordan det er naturlig for brukerne å sortere tema/emner i bulker – hva hører sammen med hva? Card sorting: Uncover Users' Mental Models for Better Information Architecture (nngroup.com)
Åpen kortsortering: Skriv et emne per kort og be testdeltager sortere kortene i bulker etter hva som naturlig hører sammen. Etterpå ber du deltager lage en overskrift/kategori over hver bulk.
Lukket kortsortering: Du har laget både kortene og kategoriene på forhånd. Be testdeltagerne fordele kortene på kategoriene ut fra hvor de mener de naturlig hører hjemme.
Bruksområde
Informasjonsarkitektur
Tretesting (Tree jacking)
Et nettsted er vanligvis organisert i et hierarki (et "tre") av emner og underemner. Tretesting er en måte å måle hvor godt brukere kan finne elementer i dette hierarkiet.
Bruksområde
Informasjonsarkitektur.