Wikier

Prosedyre for...

Kjemikalier og gasser som utløser spesielle tiltak

Dette er en underside av Prosedyre for anskaffelse og lagring av kjemikalier og gasser

English version

Lagringslokasjon i stoffkartoteket

Angir lokasjonen i stoffkartoteket (Chemical Manager, EcoOnline), hvor sikkerhetsdatabladet skal legges inn. Legg inn lokasjonstre. Eksempel "Trondheim > NV Trondheim > Biologi > Realfagbygget > BU2-145". Enheten har selv ansvar for å etablere rutiner for å sikre at sikkerhetsdatablad legges inn på riktig lokasjon i stoffkartoteket.


Sjekk CAS

CAS-nr ble ikke funnet i interne lister

Dette betyr at søket førte ikke til treff i listene under. Listene revideres årlig, men listene kan ikke ansees som komplette. Det er bestiller som er ansvarlig for å gjøre seg kjent med, og utføre nødvendig tiltak før anskaffelse og bruk av kjemikalier.

CAS-nr funnet i intern liste

Dette betyr at kjemikaliet er oppført på noen av listene. Hvilken liste fremgår i teksten. Anskaffelse av kjemikalier og gasser som befinner på listene bør om mulig unngås. Avklar behovet og vurder om substitusjon er mulig.

"Sjekk CAS"-funksjonen i NTNUs behovsskjema gjør oppslag i følgende lister:

  • Autorisasjonslisten
  • Kandidatlisten
  • Prioritetslisten
  • Peroksiddannende kjemikalier
  • Selvantennende kjemikalier
  • Kjemikalier som medfører krav om eksponeringsregister
  • Utgangsstoffer for eksplosiver
  • Kjemikalier som omfattes av kjemivåpenkonvensjonen - CWC Schedule 1A, 1B, 2A, 2B, 3A og 3B

Se under for mer informasjon om de ulike listene.

Autorisasjonslista

Stoffer som står oppført på autorisasjonslista (Annex XIV i Reach) er forbudt å bruke, med mindre det søkes om autorisasjon for bruk innen tidsfrist og man innvilges autorisasjon. Se Authorisation List for komplett oversikt og mer informasjon.

Kandidatlista

Enheter som benytter stoffer, som er oppført på denne lista, har et særskilt ansvar for å vurdere om disse stoffene kan erstattes med mindre helse- og miljøskadelige stoffer, eller alternativ teknologi.

Denne lista inneholder stoffer som tilfredsstiller et eller flere av disse kriteriene:

  • svært helseskadelige: kreftfremkallende, mutagene, reproduksjonsskadelige (CMR-stoffer, kategori 1A og 1B)
  • svært miljøskadelige: persistente, bioakkumulerende og giftige (PBT) eller veldig persistente og veldig bioakkumulerende (vPvB)
  • helse- og eller miljøskadelig på annet grunnlag enn gruppene over, men som gir tilsvarende grunn til bekymring (eks hormonforstyrrende stoffer og innåndingsallergener)

For mer informasjon, se Kandidatlista i Reach (SVHC-lista) (miljodirektoratet.no).

Prioritetslista

Den norske prioritetslisten er ikke et regelverk eller forbudsliste. Listen fungerer imidlertid som et viktig verktøy når det gjelder hvilke stoff myndighetene skal jobbe spesielt med, og den gir et viktig signal om hvilke stoffer det er viktig å jobbe med for å redusere bruk og utslipp.

For mer informasjon, se Den norske prioritetslista (miljodirektoratet.no).

Peroksiddanner

Peroksiddannende kjemikalier. Se siden Prosedyre for peroksiddannende kjemikalier

Selvantennende

Selvantennende kjemikalier. Se spesielle tiltak i Prosedyre for avhending av kjemikalier og gasser

Eksponeringsregister

Kjemikalier, som medfører krav om eksponeringsregistrering. Se siden Eksponeringsregister for framgangsmåte for registrering i eksponeringsregister.

Utgangsstoff for eksplosiver

Stoffer på denne listen har potensiale for å inngå i produksjon av eksplosiver (bombekjemikalier). Det stilles av den grunn særskilte krav til årvåkenhet og kontroll. Hvorvidt det aktuelle stoffet regnes som utgangsstoff for eksplosiver avhenger til dels av konsentrasjon og i noen tilfeller form (pulver). For mer informasjon, se prosedyre for bombekjemikalier og forskrift om håndtering av utgangsstoffer for eksplosiver.

Kjemivåpenkonvensjonen - CWC Schedule 1A, 1B, 2A, 2B, 3A og 3B

Stoffer på denne lista har potensiale for å inngå i produksjon av kjemiske våpen. Det er krav til rapportering av produksjon, prosessering/bearbeiding eller forbruk av følgende kjemikalier angitt i CWC Schedule 1A, 1B, 2A, 2B, 3A og 3B:

  • Schedule 1A og 1B: Alle rene liste 1-kjemikalier og alle blandinger der liste 1-kjemikalier inngår (uavhengig av vekt % i blandingen). All aktivitet skal rapporteres.
  • Schedule 2A og 2B: Alle rene liste 2-kjemikalier, alle blandinger med mer enn 1 vekt % av liste 2A-kjemikalier og alle blandinger med mer enn 30 vekt % av liste 2B-kjemikalier. All aktivitet skal rapporteres. Prosessering som inngår i produksjonen skal ikke rapporteres separat, med unntak av prosessering som skjer på en annen fabrikk på fabrikkanlegget enn på fabrikken produksjonen ble utført.
  • Schedule 3A og 3B: Alle rene kjemikalier og alle blandinger med mer enn 30 vekt % av Schedule 3-kjemikalier. Kun produksjon skal rapporteres.

Hver enkelt enhet må ha god oversikt dersom slike stoffer benyttes. Seksjon for HMS og beredskap vil i januar / februar hvert år ta kontakt med fakultetene og be om tilbakemelding på evt. produksjon, prosessering / bearbeiding eller forbruk av slike stoffer. Seksjon for HMS og beredskap sammenfatter en rapport for NTNU, som sendes til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). DSB rapporterer videre til Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPWC).

For mer informasjon, se Rapportering og deklarering (dsb.no) og Annex on Chemicals (opcw.org).