Implementering av CoARA forpliktelsene - Kunnskapsbasen
Implementering av CoARA forpliktelsene
Her finner du informasjon om CoARA og NTNUs implementering av CoARA forpliktelsene.
Innholdsfortegnelse [-]
Bakgrunn
Rektor signerte 16. november 2022 Agreement on Reforming Research Assessment. Med det sluttet NTNU seg til CoARA, koalisjonen av universiteter og forskningsfinansierende institusjoner som vil videreutvikle hvordan forskning vurderes ved ansettelse, opprykk og fordeling av forskningsmidler. På denne siden gis informasjon om NTNUs arbeid med implementering av CoARA forpliktelsene.
Kulturendring i forskning
Agreement on Reforming Research Assessment er utviklet gjennom dugnadsinnsats ledet av Science Europe, EUA og EU kommisjonen. Bakgrunnen var blant annet gryende global misnøye med at det ikke er samsvar mellom det forskere blir målt på og det som forventes av dem.
Avtalen skal fremme anerkjennelse av en større bredde av faglige bidrag til vitenskapen og samfunnet, utover tradisjonelle publikasjoner og uavhengig av publiseringsspråk. Åpen vitenskapspraksis, forskningssamarbeid og fagfellearbeid skal anerkjennes, likeledes andre bidrag, inkludert utdanning, veiledning og lederoppgaver. I Norge er disse prinsippene godt beskrevet i UHRs NOR-CAM veileder for vurdering i akademiske karrierer.
Avtaleprinsippene om ansvarlig vurdering av forskning utfyller DORA-erklæringen som advarte mot bruk av bibliometriske indikatorer ved vurdering av enkeltforskere. Avtalen påpeker at man må slutte med uansvarlig bruk av Journal Impact Factor (JIF), h-index og institusjonsrangeringer i vurdering av forskere.
Både EU-forskning og Forskningsrådet vil innarbeide prinsippene i sine utlysninger. Å kunne dokumentere og redegjøre for forskningens bruk (impact) i videre forskning og i samfunnet blir viktig for å lykkes i eksternfinansiert forskning. Reformen vil dessuten bli inkludert i European Charter for Researchers (Charter & Code).
NTNUs handlingsplan
Tilslutningen til Coalition for Advancing Research Assessment (CoARA) innebærer at NTNU forplikter seg til å revidere sin egen vurderingspraksis i samsvar med prinsippene om ansvarlig vurdering av forskning og anerkjennelse av en større bredde av faglige bidrag i samsvar med NTNUs samfunnsoppdrag. Målet er å fremme forskningens kvalitet og bruk (impact).
NTNUs handlingsplan 2023-2027 (pptx) legger føringer for arbeidet med å gjøre prinsippene kjent i fagmiljøene og revidere interne retningslinjer og praksis. Planen er også publisert i CoARA sitt dokumentarkiv. Det har vært nødvendig å skyve på tidsplanen, men her er noen av milepælene så langt:
- Desember 2022 - NTNU utviklingsplan for åpen vitenskap inkl. revisjon av NTNUs vurderingspraksis i samsvar med CoARA og NOR-CAM.
- Januar 2023 - «Kulturendring i forskning» på dagsorden under NTNUs ledersamling (pdf).
- April 2023 - Science Conversations @NTNU - Shift in science evaluation - quality before quantity
- Februar 2024 - Rapport fra arbeidsgruppe om helhetlig kompetansevurdering (pdf). (powerpoint på norsk, powerpoint på engelsk som kan brukes i fagmiljøene for å diskutere CoARA, NOR-CAM og ny forskrift). Arbeidsgruppen, ledet av Terje Lohndal, leverte:
- Rapport med vurdering av dagens praksis i forhold til CoARA prinsippene
- Veiledning for sakkyndige om ansvarlig vurdering av forskning (DORA/CoARA)
- Retningslinjer om helhetlig kompetansevurdering ved ansettelse og opprykk med referanse til NTNUs kompetansematrise (NOR-CAM)
- April 2024 - Open Science Lunch - Researcher Assessment.
- Januar 2025 - Veiledning om ansvarlig vurdering av forskning i samsvar med DORA og CoARA forpliktelsene
- Januar 2025 - NTNUs retningslinjer for vitenskapelige stillinger i samsvar med CoARA og NOR-CAM
- Januar 2025 - NTNUs kompetansematrise med eksempler på kompetanser som kan være relevante for søknader om stillinger/opprykk, forskningsmidler o.l.
Kontakt
Seniorrådgiver Kristin Wergeland Brekke, HR- og HMS-avdelingen, Seksjon for HR NTNU