Retningslinje for fullt forsvarlig fysisk arbeidsmiljø
Retningslinje for fullt forsvarlig fysisk arbeidsmiljø
Retningslinje for fullt forsvarlig fysisk arbeidsmiljø
Formål
Formålet med retningslinjen er å ivareta et fullt forsvarlig fysisk arbeidsmiljø for ansatte, studenter og andre ved NTNU.
Omfang og Forankring
Retningslinjen inngår i NTNUs styrende reglementer og gjelder for alle ansatte. HMS-politikk er styrende for denne retningslinjen. Retningslinjen har relaterte retningslinjer og prosedyrer som beskriver ansvar, roller og fremgangsmåter. For fysiske arbeidsmiljøfaktorer som strålevern og strålekilder, kjemikalier og gasser, biologiske faktorer og avtrekkskap, er det utarbeidet egne retningslinjer som gjelder i tillegg.
Ansvar
Linjeleder har ansvar for at retningslinjen og relaterte dokumenter gjort kjent og etterleves ved egen enhet.
Ansatte og studenter skal skal gjøre seg kjent med utførte risikovurderinger og medvirke i arbeidet med å sikre et fullt forsvarlig fysisk arbeidsmiljø.
Definisjoner
Fysisk arbeidsmiljø er faktorer som bygnings- og utstyrsmessige forhold, inneklima(Temperatur, trekk, luftfuktighet, CO2 mfl), lysforhold, støy, vibrasjoner, stråling o.l.
Fullt forsvarlig fysisk arbeidsmiljø. Se definisjon for fysisk arbeidsmiljø. Nevnte arbeidsmiljøfaktorer skal være fullt forsvarlig ut fra en samlet og enkeltvis vurdering. Standarden for det fysiske arbeidsmiljøet skal utvikles og forbedres i samsvar med utviklingen i samfunnet. Se også relaterte verktøy(i høyremarg) for sjekkliste for krav til fysisk arbeidsmiljø.
Gjennomføring av fullt forsvarlig fysisk arbeidsmiljø
Organisering av gjennomføringen
Linjeleder
Skal ved egen enhet sørge for at:
- arbeidsplassen innredes og utformes slik at arbeidstaker unngår uheldige fysiske belastninger. Se også Retningslinje for forebygging av muskel- og skjelettplager.
- det utføres risikovurderinger av det fysiske arbeidsmiljøet.
- arbeidstaker ikke blir utsatt for uheldige belastninger ved vibrasjon, ubekvem arbeidsstilling o.l. ved oppstilling og bruk av maskiner og annet arbeidsutstyr.
- tunge løft og ensformig gjentakelsesarbeid unngås, og at det legges til rette for variasjon i arbeidet.
- nødvendige hjelpemidler stilles til arbeidstakers disposisjon.
- maskiner og annet arbeidsutstyr er konstruert og har nødvendige verneinnretninger slik at arbeidstaker er vernet mot skader.
- innkvartering som arbeidsgiver stiller til rådighet for arbeidstaker er forsvarlig utført, innredet og vedlikeholdt. Eventuelle husordensregler fastsettes i samråd med representanter for arbeidstakerne.
- retningslinjer og prosedyrer som er aktuelle for enheten, og kan innvirke på det fysiske arbeidsmiljøet gjøres kjent og etterleves. Se relaterte dokumenter for oversikt over NTNUs retningslinjer som kan være aktuelle med tanke på fysisk arbeidsmilø.
Ansatte og studenter
- skal gjøre seg kjent med og etterleve innholdet i retningslinjer og prosedyrer som er aktuelle for sitt arbeid, og kan innvirke det fysiske arbeidsmiljøet. Se relaterte dokumenter for oversikt over NTNUs retningslinjer som kan være aktuelle med tanke på fysisk arbeidsmilø.
Om retningslinjen
Type dokument | Retningslinje |
Forvaltes av | HMS-seksjonen |
Godkjent av | HMS-sjef 19.10.2021 |
Sist revidert | |
Neste gjennomgang | Planlagt gjennomført oktober 2022 |
Kontakt
Language Selector
Relatert Retningslinje for fullt forsvarlig fysisk arbeidsmiljø
Relatert Retningslinje for fullt forsvarlig fysisk arbeidsmiljø
Kontakt
Relaterte dokumenter
- Retningslinje for tilrettelegging og samarbeid mellom linjeleder og verneombud
- Retningslinje for forebygging av arbeidsrelaterte muskel- og skjelettplager
- Retningslinje for strålevern og bruk av strålekilder
- Retningslinje for håndtering og bruk av kjemikalier og gasser
- Retningslinje for håndtering og bruk av biologiske faktorer
- Retningslinje for avtrekkskap