Wikier

Veiledning om ansvarlig vurdering av forskning

Innholdet er under arbeid til og med uke 2, 2025


NTNU følger prinsippene for ansvarlig vurdering av forskning i henhold til DORA-erklæringen og CoARA-forpliktelsene. Det skal gjøres en helhetlig vurdering av søkers forskningsrelaterte kompetanse i henhold til NTNUs retningslinje for vitenskapelige stillinger. I denne veiledningen skal forskning forstås som forskning/kunstnerisk arbeid og faglig utviklingsarbeid.

Følgende prinsipper legges til grunn for ansvarlig vurdering av forskning ved NTNU:

  • Kvalitativ vurdering av forskningsresultater. Forskningsresultater skal vurderes for sin kvalitet, originalitet og bruk (impact). Forskning skal vurderes på fagområdets egne premisser og ut fra forskningens formål. Med “impact” menes forskningens betydning for utdanning og videre forskning, foruten forskningens relevans og bruk utenfor akademia (se eksempler i NTNUs kompetansematrise).
  • Ansvarlig bruk av kvantitative indikatorer knyttet til søkerens resultater. Kvantitative indikatorer knyttet til søkerens resultater (eks. antall publikasjoner/siteringer, eksternfinansiering, patenter, publikasjoner av ulike format, i ulike publiseringskanaler eller på ulike språk) kan understøtte vurderingen når det er relevant, men kan ikke erstatte den kvalitative vurderingen av søkerens kompetanse. Søkere skal ikke rangeres basert på små forskjeller i kvantitative indikatorer.
  • Indikatorer knyttet til publikasjoner og institusjonsrangeringer skal ikke brukes som uttrykk for kvalitet. Publikasjonsbaserte indikatorer som Journal Impact Factor (JiF), Article Influence Score (AIS), h-index, samt institusjonsrangeringer skal ikke brukes i vurdering av individuelle søkere.
  • Anerkjenne en større bredde av forskningsresultater utover publikasjoner. Søkerens forskningsresultater (type aktiviteter, faglig bredde, dybde og kvalitet) vurderes i forhold til nasjonal og internasjonal standard for det aktuelle stillingsnivå og fagdisiplin / tverrfaglige fagområde. Resultater utover fagfellevurderte publikasjoner (se eksempler i NTNUs kompetansematrise) anerkjennes i vurdering av forskning på fagområder der dette er relevant. Ulike bidrag til ansvarlig forskning, herunder åpen publisering, åpen deling av data og metoder, og etterprøving av andres resultater, skal anerkjennes i den helhetlige vurderingen av forskningsaktiviteter og resultater.
  • Anerkjenne publikasjoner for sin kvalitet uavhengig av publiseringsspråk og publiseringskanal. I en norsk kontekst innebærer det at vitenskapelig publisering og formidling på norsk skal anerkjennes på kvalitativt grunnlag.
  • Anerkjenne bidrag til alle deler av forskningsprosessen. I den helhetlige vurderingen av forskningsaktiviteten vurderes søkerens bidrag til alle deler av forskningsprosessen, herunder ledelse, samarbeid og fagfellearbeid (se eksempler i NTNUs kompetansematrise).
  • Anerkjenne bidrag til kunnskap i bruk – formidling, innovasjon og samspill med samfunnet. Søkers forskningsbaserte bidrag til formidling, innovasjon og samspill med eksterne aktører skal anerkjennes og telle positivt i den helhetlige kompetansevurderingen (se eksempler i kompetansematrisen).
  • Ta hensyn til mangfold av karrierer og faglige profiler. I vurdering av søkers samlede kompetanse og potensiale for stillingen, skal det tas hensyn til hvor mange akademiske år søkeren har hatt til forsknings- og undervisningsaktivitet. Erfaring fra andre sektorer teller positivt når dette er relevant for stillingen.
56 Visninger