Utenlandsstudier i Europa - Kunnskapsbasen
Utenlandsstudier i Europa
Ser du etter noe annet? Temaside om utenlandsstudier.
Les om utveksling til andre verdensdeler:
Asia Afrika Europa Oseania Nord-Amerika Latin-Amerika
Hvorfor studere i Europa?
Europa byr på en aldeles uslåelig variasjon i kulturer, klima og språk - som NTNU-student kan du velge mellom læresteder i over 30 land. Selv i hvert enkelt land har du store valgmuligheter, fra noen av verdens mest pulserende og historiske byer til idylliske landsbyer. Du kan lett finne emner på engelsk (særlig på masternivå), men studier i Europa byr også på gylne muligheter til å tilegne deg, eller videreutvikle, kompetanse i noen av verdens mest ettertraktede språk.
De aller fleste av NTNUs avtaler i Europa er avtaler gjennom utvekslingsprogrammet Erasmus+. Reiser du gjennom en Erasmus-avtale, får du bl.a. ekstra gode finansieringsordninger, gratis språkkurs, fritak for skolepenger, og velkomstprogram ved vertsinstitusjonen.
Trumfkortet er kanskje hvor lett det er å reise mellom alle disse landene - med et par timer på tog kan du være i et helt annet land, med et helt annet landskap og kultur. Nesten hele kontinental-Europa er del av Schengen-området, som betyr at du kan reise fritt mellom landene.
Europa passer særlig godt for deg som er ute etter:
- Ekstra gode finansieringsordninger (Erasmus+)
- Å ikke reise så veldig langt hjemmefra
- Å reise klimavennlig på utveksling
- Mulighet til å reise gjennom et av NTNUs nettverk, som kan gjøre det enklere å reise på utveksling
- Å videreutvikle ferdigheter i fremmedspråk
Se NTNUs Avtaleportal
Velg 'Europe' under 'Continent' for å se avtaler i denne verdensdelen.
Fagområder og avtaler
NTNU har Erasmus-avtaler med læresteder i de fleste europeiske land utenom Sveits og Storbritannia. De fleste avtalene er bundet til spesifikke fagområder, med begrenset antall plasser ved hvert lærested. Erasmus-programmet gir deg en unik mulighet til å komme direkte inn i et sterkt fagmiljø innenfor ditt felt. Læresteder utenfor Erasmus-programmet har som regel generelle avtaler som er åpne for de fleste studenter uavhengig av fagormåde. Se Avtaleportalen for mer informasjon.
Viktige hensyn og tips
Søknadsfrister: Alle land i Europa følger de ordinære søknadsfristene for utveksling.
Akademisk år: De fleste europeiske land har en litt annen semesterstruktur enn Norge. Dette varierer fra land til land. Du finner info om dette i Avtaleportalen.
Språk: Det er vanligivs lettere å finne engelske emner på masternivå enn bachelornivå. I Spania må du vanligvis beherske spansk på minst B2-nivå.
Skolepenger: Erasmusstudenter får fullt fritak for skolepenger. Reiser du til et lærested uten Erasmusavtale, så må du i de fleste tilfeller betale skolepenger.
Visum: For å reise på utveksling innenfor EU/EØS trenger du ikke visum, men hvis du skal til Storbritannia eller noen land i Øst-Europa kan det være nødvendig å søke om visum på forhånd. Du er selv ansvarlig for å søke visum og orientere deg om hvordan dette gjøres for landet du skal reise til. Se Praktiske forberedelser før utveksling.
Utveksling til Sveits: Sveits deltar ikke i Erasmus-programmet, men har sitt eget program, Swiss mobility programme (SMP). SMP følger samme modell som Erasmus, og gir lignende fordeler.