Wikier

Praktiske forberedelser før utveksling

Her finner du informasjon om det viktigste du må forberede før et utvekslingsopphold i utlandet, etter du har søkt. Det viktigste å forberede er visum, vaksiner og forsikring.

This page in English

Se også temasiden om utveksling. 

Spørsmål? Se 'Ofte stilte spørsmål om utveksling'


Mange land utenfor Europa krever at du har gyldig studentvisum. Du må selv undersøke om du trenger visum i landet du skal utveksle til. Du må ha fått opptak ved det utenlandske lærestedet før du søker visum. 

Lånekassen kan gi en foreløpig uttalelse på at du får økonomisk støtte, som kan være nødvendig for å søke visum til f.eks. USA og Canada.

Se Utenriksdepartementets (UD) landsider for informasjon om hvilke land som krever visum. Det kan også være lurt å undersøke med den norske ambassaden i landet du skal reise til.

UDs landsider

Avhengig av hvor du skal reise kan det være nødvendig å ta vaksiner i forkant av utvekslingsoppholdet. Du finner mer informasjon på HMS-seksjonen sine sider.

Mer om vaksiner - HMS-seksjonen 

Når du reiser på utveksling, må du være dekket av folketrygden og ha god nok reise- og sykeforsikring. Det finnes ulike måter du kan være forsikret på. 

Helserettigheter under utenlandsstudier

Er du bosatt i Norge, er du vanligvis medlem i folketrygden, som gir deg rett til medisinsk behandling i utlandet. Det finnes likevel unntak, og du er selv ansvarlig for å finne ut om dette gjelder deg. På NAVs sider kan du lese mer om medlemsskap i folketrygden. Hos Helsenorge finner du informasjon om hvilke utgifter du kan få dekket ved behov. Vær spesielt obs på forhold som kan påvirke helserettighetene, for eksempel dersom du jobber mens du er på utveksling.

Når det gjelder rett til helsetjenester, er det et skille mellom land innenfor og utenfor EU/EØS/Sveits:


Utveksling innenfor Europa 

Dersom du skal på utveksling i Europa, må du ta med deg Europeisk Helsetrygdekort. Kortet dokumenterer at du har krav på nødvendig medisinsk behandling i alle EU/EØS-land. Les mer på Helsenorge.  

Bestill Europeisk helsetrygdkort


Utveksling utenfor Europa 

Hvis du er EU/EØS-borger og får støtte til utveksling fra Lånekassen, vil du automatisk få et brev fra Helfo til din folkegistrerte adresse, med info om helserettigheter utenfor Norge.  

Hvis du ikke skal søke om støtte til utveksling fra Lånekassen, kan du undersøke muligheten for å søke om frivillig medlemskap i Folketrygden:  

Frivillig medlemskap i Folketrygden

Du må sørge for å ha en reiseforsikring som dekker hele utenlandsoppholdet. Som oftest må du tegne privat reiseforsikring, men du kan også i noen tilfeller være omfattet av forsikringen til foreldrene dine eller samboer. Det finnes forsikringer som er spesielt beregnet på studenter i utlandet.  

Du skal ha ansvars- og ulykkesforsikring når du er i praksis i utlandet. Du er selv ansvarlig for å undersøke og skaffe de riktige forsikringene, men du kan ta kontakt med din studieveileder for mer informasjon. 

Finn din studieveileder

Du bør være tidlig ute med å se etter et sted å bo under utvekslingsoppholdet, men vent til du har fått opptak ved det utenlandske lærestedet før du signerer leiekontrakt. Vertsinstitusjonen vil i de fleste tilfeller kunne gi deg råd om hvordan du finner bolig, og har oftest egne nettsider om dette. NTNU kan ikke bistå deg med å finne bolig i utlandet.

Gjør deg kjent med byen og omgivelsene du skal til, lær litt om hvordan offentlig transport i området er lagt opp, og finn ut hvilken campus du kommer til å ha undervisning ved. Karttjenester på nett kan være nyttig for å sjekke avstander og reisetider. Sjekk evt. grupper på sosiale medier for utvekslingsstudenter i området. Vær kritisk, og husk at noe som virker for godt til å være sant, ofte er det.

  • Følg nøye med på e-posten din. All informasjon om søknaden og utvekslingen din blir sendt til din NTNU-adresse.
  • Gjør evt. språkforberedelser og sjekk om du må ta språktest.
  • Du må betale semesteravgift og semesterregistrere deg ved NTNU mens du er på utveksling. Husk å trekke deg fra evt. vurdering hvis du ikke skal avlegge eksamen ved NTNU.
  • Søk til Lånekassen
    • Når du har takket ja til tilbudet om utvekslingsplass fra NTNU, vil Lånekassen få beskjed om dette. Vent med å søke støtte fra Lånekassen til du har fått epost med klarsignal fra Enhet for internasjonale relasjoner.
  • Last ned Utenriksdepartementets "Reiseklar"-app. Denne gir deg lett tilgang på UDs reiseinformasjon, reiseråd og reiseregistrering.
  • Les om trygghet under utvekslingsoppholdet før du reiser

Se også


Utveksling - Kontakt

 Kontakt og spørsmål 

Ofte stilte spørsmål