Wikier

Tilskuddsordninger fra NAV

Ansatt og arbeidsgiver kan ved sykefravær, overgang til delvis uføretrygd eller arbeidstrening søke ulike tilskudd fra fra NAV.

Temaside om sykdom | Sider merket med sykdom

Lønnstilskudd

Midlertidig lønnstilskudd skal bidra til å øke mulighetene for å få jobb. Dette kan skje ved at vedkommende kan bli ansatt i en virksomhet i en begrenset periode, eller forbli i en jobb man allerede har. Det utbetales lønn i hel- eller deltidsstilling, men arbeidsgiver får tilskudd til lønnen fra NAV. Den ansatte har ordinære lønns- og arbeidsvilkår og skal utføre vanlige oppgaver, men lønnstilskuddet skal kompensere for lavere produktivitet. Man kan være midlertidig ansatt i hele eller deler av tilskuddsperioden.

Det er arbeidsgiver som søker om lønnstilskuddet og det inngås en avtale mellom NAV og arbeidsgiver som avklarer varighet, ansettelsesforhold og oppfølgingsbehov.

Varig lønnstilskudd skal bidra til å øke mulighetene for ordinært arbeid ved varig og vesentlig nedsatt arbeidsevne. Det ansettes i hel- eller deltidsstilling og utbetales vanlig lønn. Arbeidsgiver får et tilskudd til lønnen.

Varig tilrettelagt arbeid

Hvis det innvilges uføretrygd og vedkommende har behov for arbeid i en skjermet virksomhet, kan det gis tilbud om varig tilrettelagt arbeid (VTA) med arbeidsoppgaver som er tilpasset den enkelte. Dette kan også være enkeltplasser i ordinære virksomheter.

Tilretteleggings- og oppfølgingsavtale

En tilretteleggings- og oppfølgingsavtale skal bidra til at personer med behov for bistand fra NAV skal få eller beholde en jobb, samtidig som den støtter arbeidsgivere som inkluderer den som har en funksjonsnedsettelse.

Avtalen skal sikre den enkelte og arbeidsgiver regelmessig oppfølging, en fast kontaktperson i NAV, rask saksbehandling og samordnet bistand fra NAV. NAV sørger for nødvendige hjelpemidler, tilrettelegging og oppfølging fram mot og i jobb.

Mentor

Mentor er et tilskudd fra NAV for å frikjøpe en kollega eller en medstudent for å gi ekstra bistand for å mestre jobb eller utdanning.

Inkluderingstilskudd

Arbeidsgivere kan søke om inkluderingstilskudd for å kompensere for kostnader knyttet til personer som trenger tilrettelegging av arbeids- eller tiltaksplassen. Dette skal gjøre det enklere å rekruttere eller prøve ut arbeidssøkere med behov for arbeidsrettet oppfølging.

Søknadsprosess og refusjoner

Hvordan søke tilskudd

I forkant av søknad om tilskudd må leder og HR-støtte alltid være i dialog med lokalt NAV-kontor om ulike tiltak. Det bør skrives en oppdatert oppfølgingsplan der tiltak og søknad er beskrevet. Den ansatte skal være delaktig i både søke- og evalueringsprosessen, derfor bør ulike tiltak diskuteres i forbindelse med oppfølgings- og dialogmøter.

Søknad og tilsagnsbrev skal legges i den ansattes personalmappe i ePhorte (Sykefravær-HMS-IA).

Refusjoner

Etter at søknad om tilskudd/ordning er sendt inn og behandlet vil NAV gjøre et vedtak. Vedtaksbrevet legges i den ansattes personalmappe i ePhorte (Sykefravær-HMS-IA).

Det må da opprettes en digital avtale mellom NAV, arbeidsgiver og arbeidstaker.

Tilskuddsperiodene går nå for en og en måned, det vil derfor komme en SMS når en tilskuddsperiode er over til kontaktperson.

Det må da lages sak i NTNU Hjelp, så søker Tjenestesenteret/Faggruppe for fravær og NAV-refusjoner om refusjon.

Reisetilskudd ved sykdom

Dersom arbeidstaker trenger transport til/fra arbeidsstedet på grunn av helseplager kan NAV gi reisetilskudd ved ekstra transportutgifter. Tilskuddet erstatter sykepenger slik at du kan være på jobb.

Vilkårene for reisetilskudd er beskrevet i Folketrygdloven §8-14:

  • Du kan tidligst få reisetilskudd fra NAV fra og med 17. dag etter at du ble syk
  • Reisetilskuddet begrenses til det beløpet du ville ha fått utbetalt i sykepenger for samme tidsrom
  • Du må ha rett til sykepenger for å kunne få reisetilskudd

Det er ingen begrensning i antall dager du kan få reisetilskudd så lenge transportbehovet er midlertidig. En varig sykdom vil kunne gi grunnlag for reisetilskudd dersom den i kortere perioder medfører ekstra transportbehov.

Ved beregning av reisetilskudd går ordinære reiseutgifter til fratrekk. Ved bruk av egen bil dekkes utgiftene etter statens reiseregulativ, med fradrag for de utgiftene du vanligvis ville hatt til transport.

Hvordan søker du om reisetilskudd?

Det søkes om reisetilskudd ved at sykmelder fyller ut punktet om reisetilskudd i sykmeldingen. Det må gå fram av sykmeldingen hvilken periode det søkes tilskudd for. Sykmelder skal begrunne hvorfor du ikke kan reise på vanlig måte til og fra arbeidsstedet, og at du ellers ville vært sykmeldt. NAV vil fatte vedtak på grunnlag av denne informasjonen.

Hvordan søker du om refusjon av reisetilskudd?

Dersom NAV fatter vedtak om at reisetilskudd er innvilget må du legge ut for/forskuttere reisekostnadene selv og deretter søke refusjon via eget søknadsskjema til NAV.

Mer om tilskuddsordninger generelt her.

Forebyggings- og tilretteleggingstilskudd for IA-virksomheter har utgått

Forebyggings- og tilretteleggingstilskudd skulle dekke ekstrautgifter IA-virksomhetene hadde i forbindelse med forebygging eller tilrettelegging; som for eksempel opplæring i nye arbeidsoppgaver, kurs, transport til og fra jobben, innkjøp av hjelpemidler osv.

Dette tilskuddet ble tatt bort som følge av ny IA-avtale fra 2019.

Kontakt

Har du spørsmål om barns eller barnepassers sykdom? Kontakt Tjenestesenteret


Oppdatert 22.02.2023