Nettbasert undervisning - anbefalt programvare - Kunnskapsbasen
Nettbasert undervisning - anbefalt programvare
Lagring av opptak av undervisning, Oversikt over systemer NTNU har støtte for og databehandleravtale med.
Nettbasert undervisning | Personvern i nettbasert undervisning | Sider merket med personvern
English version: Online teaching - recommended software
Opptak av undervisning kan gjøres på mange måter, men ofte gir det mer utbytte for studentene om opptaket brytes ned i kortere videoer enn en lang forelesning. Mindre videoer er lettere å bygge inn i et helhetlig undervisningsopplegg og kan brukes mer fleksibelt etterpå.
Ta opp video
Anbefalt hjemmefra
Blackboard Collaborate eller Panopto eller PowerPoint når du skal ta opp fra din egen PC.
Anbefalt fra campus
Du kan bruke NTNUs undervisningsstudio eller undervisningsrom tilrettelagt for nettbasert undervisning for å ta opp undervisningen.
Alternativ
Sesjoner kan tas opp i Zoom. I tillegg kan Camtasia eller Snagit brukes for opptak av skjerm og kamera.
Redigere video
Anbefalt
Panopto gir deg grunnleggende redigeringsmuligheter til å klippe, sette sammen innhold, teksting og annotering.
Alternativ
Camtasia er et ganske enkelt redigeringsverktøy for video med litt flere funksjoner enn Panopto. Snagit er i hovedsak for screenshots men kan også lage enkle korte videoer og f.eks gjøre om til GIF. Adobe Premiere Pro er et avansert verktøy for profesjonell redigering som alle ansatte på NTNU har tilgang på.
Laste opp video
Anbefalt
Dele eller bygge inn i Blackboard
Anbefalt
Blackboard
Veiledninger
- Hvordan lenke til- eller bygge inn video fra MyMediasite i Blackboard
- Dele Panopto-video i Blackboard
Anbefalt - offisielle NTNU-verktøy med support. Alternativ - gode verktøy, men uten NTNU-support.
Ta et nettkurs
MOOC009 Lag undervisningsvideo!
Detet kurset vil gi deg oversikt over ulike former av undervisningsvideo og virkemidler du kan benytte for at din undervisningsvideo skal bli en god læringsressurs.
Du kan lære om hvordan video kan vekke studentenes engasjement, gi en personlig læringsopplevelse og bidra til en dypere forståelse av lærestoffet, samt forskningsbaserte prinsipper for hva som kjennetegner en god undervisningsvideo.
I tillegg vil du få en praktisk innføring i hvordan du planlegger og gjennomfører opptak av undervisningsvideo på kontoret, i studio og på location.
Noe av innholdet i dette kurset overlapper med nettkurset DriveX - et nettkurs om å lage nettkurs, som gir en helhetlig innføring i det å produsere store nettkurs.
Dette er et nettkurs om hvordan du kan lage videoer selv til bruk i egen undervisning
Bruk av videoer kan være nyttig i undervisningssituasjoner der du er fysisk sammen med studenter (forelesninger, øvinger, laboratorieforsøk ol.). Videoene kan også være nyttige mellom slike samlinger, både for å forberede studentene og for å vise faglig innhold der film/video er et bedre medium enn for eksempel en trykt tekst.
De fleste underviser vil kunne benytte seg av videoer andre har laget. Tilgangen til egnede videoer blir stadig bedre og lett tilgjengelig via f. eks. YouTube. Mange opplever likevel at slike videoer ikke dekker behovet godt nok.
Teknologi til å lage egne videoer har nå blitt lett tilgjengelig for de fleste, både med tanke på pris og brukervennlighet. Samtidig blir forskning og utvikling av pedagogisk bruk av videoer i undervisning godt formidlet.
Kontakt
Ta kontakt med Seksjon for læringstøtte (SLS) for hjelp med digital læring. Ta kontakt via NTNU Hjelp.