Wikier

Teknologi og...

Nettbaserte undervisning - anbefalinger for studenter

Her kan du lese om hvordan å få det beste ut av en digital studiehverdag som student ved hjelp av nødvendig utstyr, maskinvare og gode vaner.

English version - Online teaching - recommendations for students

Utstyr

I en digital studiehverdag er det nødvendig med de rette verktøyene og hjelpemidler, og vi anbefaler studenter å ha tilgang til:

  • PC: For å delta i digital undervisning forutsettes en PC, gjerne med fungerende webkamera og intern mikrofon og høytaler - og spesielt hvis du mangler headset. Det kan også være lurt å sørge for at pc-en er oppdatert så du slipper oppdateringer og omstart rett før undervisning.
  • Headset: Det kan være en god idé å bruke headset da disse bidrar til å fjerne bakgrunnstøy både for deg selv og andre i økta.

Maskinvare

Digital undervisning kan foregå på et par ulike platformer. For å være sikker på at man får det meste ut av de ulike øktene er det en god idé å ha følgende på plass:

  • Nettleser: Vi anbefaler å bruke enten Google Chrome eller Firefox for økter i Collaborate. Ved problemer knyttet til lyd/video er det ofte en god ide å sjekke at Zoom/Collaborate/Teams har tilgang til kamera og mikrofon i nettleser, og slette nettleserdata. Du kan lese mer om hvordan du sletter nettleserdata her.
  • Zoom: Selv om det finnes en nettleser-løsning for Zoom, er det beste å laste ned skrivebordsklienten. Da unngår man problemer knyttet til nettleser og er sikret å ha alle funksjoner tilgjengelige - såfremt klienten er oppdatert. Her finner du hjelp til å laste ned og installere Zoom.
  • Teams: Noen undervisere bruker Teams fremfor Collaborate og Zoom. Teams er inkludert i Office365-pakken alle studenter har tilgang til, som du kan lese mer om her.

Oppførsel i online undervisning

Det er mange som opplever online undervisning som slitsom og monoton - og det er kanskje lav terskel for å skru av webkamera og gjøre noe annet når man først er hjemme. Likevel oppfordrer vi til at man som student deltar så aktivt som mulig i undervisningen, ved å ha på webkamera, stille spørsmål over mikrofon heller enn chat - med mindre foreleser spesifiserer noe annet selvsagt - og møte punktlig. Det bidrar til å holde gode rutiner ved like for sin egen del, og fremmer et stimulerende læringsmiljø både for en selv og sine medstudenter. For å unngå støy og forstyrrelser er det for øvrig greit å mute mikrofonen sin når man ikke snakker.

Bruk av video

Mange undervisere har gitt uttrykk for at de ønsker at studentene deres skal bruke webkamera eller i det minste et profilbilde under økter online. Det er klart at dette kan være ukomfortabelt for mange, og det er til syvende og sist ingen som kan tvinge en å bruke kameraet. Når det er sagt så er det mange undervisere som opplever det som demotiverende å undervise et stille og ansiktsløs publikum.

For øvrig er det ikke uvanlig at studenter ønsker at undervisning tas opp - dette inkluderer da også studentnavn og eventuelt video. Det er forståelig at dette gjør bruk av webkamera mindre fristende, men opptakene er som regel interne - det er ingen utenom emnet som har tilgang til dem. Så på generell basis oppfordrer vi til bruk av webkamera, såfremt det lar seg gjøre.


Kontakt

Ta kontakt med Seksjon for læringstøtte (SLS) for hjelp med digital læring og utstyr. Ta kontakt via NTNU Hjelp.