Leiested - Kunnskapsbasen
Leiested
Kostnader for bruk av forskningsinfrastruktur skal synliggjøres basert på priser beregnet etter leiestedsmodellen.
Temaside prosjekt | Sider merket BOA | Sider merket regnskap
Leiestedskostnader i prosjekter
Fakultetene og instituttene beregner priser for bruk av leiested/forskningsinfrastruktur etter leiestedsmodellen og dokumenterer beregningen. Prisene publiseres på fakultetenes nettsider og skal benyttes for å budsjettere leiestedskostnader i BOA-prosjekter.
Prisene multipliseres med forventet bruk av leiested (timer, antall, e.l.) og kostnaden legges inn i søknadsmalene på arkfanen «Leiested».
Beregne priser for leiested
Fakultetene og instituttene som eier leiesteder (forskningsinfrastruktur) beregner priser basert på totale kostnader i henhold til leiestedsmodellen.
Som et hjelpemiddel for å få beregnet leiestedsprisene har det blitt utviklet en mal som bør benyttes. Ta kontakt med fakultetet (det er anbefalt at hvert fakultet har en Bookitlab-ansvarlig) for å få tilgang til denne malen.
De totale kostnadene som inngår i prisberegningen omfatter arealkostnader inkludert bygningsavskrivninger, avskrivningskostnader for utstyr, felles driftsmidler, lønnskostnader og indirekte kostnader til teknisk støttepersonell. Kostnaden fordeles på kapasiteten til leiestedet.
Kvadratmeterpris inkludert bygningsavskrivninger som benyttes i prisberegningen for NTNUs leiested er 3032 kr/kvm for 2025 (3004kr/kvm for 2024).
Merk at prisene for bidragsprosjekter og oppdragsprosjekter vil være forskjellige på grunn av statsstøtteregelverket og fordi avskrivninger for BOA-finansiert utstyr ikke inngår i bidragsprisen.
Bedre drift av forskningsinfrastruktur
I løpet av 2022/2023 ble det gjennomført et prosjekt: «Bookitlab – delprosjekt Leiestedsmodellen 2», som hadde til hensikt å skaffe en oversikt over hvordan leiestedsmodellen var implementert ved de ulike enhetene ved NTNU.
Fra prosjektet ble det gitt fire anbefalinger:
- Institutt-, forskningsprosjekt- og leiestedsøkonomien bør skilles ad og synliggjøres hver for seg med reelle tall.
- All bruk av leiested bør belastes leie, også utdanning. Dette er nødvendig for å gi komplette resultatregnskap for leiestedene, for å skaffe god styringsinformasjon og for å legge til rette for utnyttelse av forsknings- og utdanningsinfrastruktur på tvers av organisasjonen.
- I prinsippet bør leiestedene finansieres av den aktiviteten som foregår der. Fastsetting av priser bør følge en felles praksis på hele NTNU. Der rammefinansieringen må brukes til å subsidiere bruken bør det veies opp mot leiestedets strategiske verdi.
- Alle bør se på leiestedene som en fellesressurs for NTNU. Dette vil øke kapasitetsutnyttelsen som igjen fører til lavere priser med samme inntjening.
Det er i februar 2023, som en del av Digitaliseringsprogrammet, vedtatt at det skal jobbes videre med å bistå instituttene med å iverksette anbefalingene i rapporten gjennom et nytt prosjekt – DelLab.
- Her finner du hele prosjektrapporten «Bedre drift av forskningsinfrastruktur».
- Retningslinjer for prisgrupper og kundegrupper (vedlegg til rapporten - for utdyping av kapittel 5.2.3)
Verktøy
Mer om
- Leiestedsrapporten (kortversjon på engelsk)
- Leiestedsrapporten (fullversjon på norsk)
- Om hindringer for godt samarbeid om forskningsinfrastruktur
- Forskningsinfrastruktur og statstøtteregelverk (presentasjon)
- Sameie eller særeie - om eiermodeller for forskningsinfrastruktur (presentasjon)