Karriereutvikling for stipendiater - Kunnskapsbasen
Karriereutvikling for stipendiater
NTNU ønsker å legge til rette for en god karriereutvikling for deg som stipendiat og doktorgradsstudent.
Stipendiatstillingen skal føre til en oppnådd doktorgrad og samtidig gi deg kompetanse som åpner for muligheter til videre karriere både i og utenfor akademia. God karriereutvikling for deg innebærer at du utvikler den kompetansen som er relevant for å nå dine mål. Doktorgradsarbeidet er den viktigste delen av denne kompetansen, men også annen læring og andre erfaringer inngår i den kompetansen som styrker dine muligheter til å nå dine karrieremål. Det er utviklingen av denne kompetansen, den som går utover det som ligger i selve doktorgradsarbeidet, som er tema for denne siden. Det kan for eksempel være erfaring fra undervisning, deltakelse i skriving av prosjektsøknader, verv eller formidlingsarbeid.
Målene for doktorgraden og for din faglige utvikling inngår i doktorgradsavtalen. Øvrige karrieremål og annen kompetanseutvikling avtales i din karriereplan.
English version: Career development for PhD candidates
Ser du etter noe annet? Karriereutvikling for postdoktorer
Karriereplan
Som stipendiat ved NTNU skal du ha en karriereplan. Karriereplanen er et hjelpemiddel for å få konkretisert hvilken kompetanse utover selve doktorgradsarbeidet du skal utvikle og hvordan dette skal gjøres.
- Karriereplanen skal inneholde karrieremål og en liste over hvilke tiltak som skal gjennomføres for å nå målene
- Eventuelt lønnet karrierefremmende arbeid skal inngå i karriereplanen
- Stipendiat og arbeidsgiver fyller ut karriereplanen sammen
- Karriereplanen bør utformes i første medarbeidersamtale (oppstartssamtalen)
- Karriereplanen skal følges opp og oppdateres/revideres årlig (i medarbeidersamtalen)
- Karriereplanen skal evalueres ved avslutning av arbeidsperioden
- Karriereplanen skal arkiveres i personalmappen
Her er mal for karriereplan for stipendiater (docx).
Selv om karriereplanen er en avtale mellom deg som stipendiat og arbeidsgiver, må du gjerne diskutere karriereplanen med din veileder og andre som for eksempel kollegaer og forskergruppeleder for å få ideer og innspill.
Karrierefremmende arbeid (tidligere pliktarbeid)
Med annet karrierefremmende arbeid (tidligere pliktarbeid) menes arbeid ut over forskningsprosjekt og doktorgradsutdanning som gir relevant kunnskap og erfaring for videre karriere i akademia eller i andre sektorer (uh-forskrift § 3-16). Det er ikke ment å skulle brukes til administrativt arbeid.
Eksempler på relevant karrierefremmende arbeid:
- Bidra i undervisning, laboratorie- og øvingsundervisning, veiledning og eksamensarbeid innen den ansattes kompetanseområder
- Gi opplæring i bruk og drift av forskningsinfrastruktur
- Norsk språkopplæring, utdanningsfaglig kompetanse, HMS-kurs og lignende som er nødvendig for utførelse av undervisnings- og forskningsarbeid
- Delta i formidlings-, utstillings- og samlingsarbeid
- Bidra til utarbeidelse av forskningsprosjektsøknader eller organisering av faglige konferanser
- Klinisk virksomhet
- Bidra i pågående forskningsprosjekter, faglig utviklingsarbeid, konsulent og utredningsarbeid i fagmiljøet
- Forskningsbasert innovasjons- eller formidlingsprosjekt
- Hospitering eller samarbeid med offentlige eller private aktører
- Valgte verv/tillitsverv og utvalgsarbeid
Arbeidsomfang beregnes etter fakultetets normer eller faktisk medgått tid. For originalforelesninger gis stipendiater 50 % ekstra uttelling i forhold til normert tid for vitenskapelig ansatte. det kan etter individuell vurdering gis ekstra uttelling for særlig tidkrevende oppgaver.
Hvorvidt stillingen omfatter karrierefremmende arbeid, framgår av stillingsutlysningen og arbeidsavtalen. Stillingen kan forlenges dersom det senere oppstår mulighet for å tilby karrierefremmende arbeid. Forlengelser som følge av permisjon eller valgte verv kan komme i tillegg.
Stipendiater som ikke behersker norsk/svensk/dansk på A2-nivå, skal etter ny forskrift gjennomføre norskopplæring i løpet av ansettelsesperioden, det vil si NTNUs trinn 1.kurs (15 SP). Det skal legges til rette for at du kan gjennomføre språkopplæringen som del av det karrierefremmende arbeidet. Norskkurset vil utgjøre 10 ukers karrierefremmende arbeid og kommer i tillegg til minst tre års doktorgradsarbeid.
Er du usikker på om du er ansatt etter ny eller gammel forskrift må du sjekke ansettelsesvilkårene i arbeidsavtalen din eller spørre lokal HR.
Til deg som planlegger en karriere i akademia
Hva som forstås som relevant kompetanse og erfaring i akademia er i utvikling og rommer et bredere sett av kompetanser enn tidligere. Det gjenspeiles i NTNUs kvalifikasjonskrav til vitenskapelige stillinger (NTNUs retningslinjer for vitenskapelige stillinger, kap. 3) og i NTNUs kompetansematrise med eksempler på kompetanse som kan være relevante for en akademisk karriere. Det kan derfor være nyttig for deg å se til disse dokumentene som del av dine forberedelser til medarbeidersamtalen og utarbeidingen av karriereplanen.
Karriereplanleggingsverktøy
Her er noen sider hvor du kan få inspirasjon og hjelp til å komme i gang med å planlegge din karriereutvikling:
- REFLEX APP: REFLEX Researcher Career Development Scheme Application (REFLEX-appen) er nettapplikasjonen utviklet for å hjelpe deg å identifisere dine utviklingsområder og å legge en plan for din karriereutvikling.
- myIDP – Science Careers Individual Development Plan: myIDP er ett av flere individuelle og digitale karriereplanleggingsverktøy, og er spesielt utviklet for forskere innen naturvitenskapelige fag, helsefag og ingeniørfag.
Videre karriere
- Jobb på NTNU: Oversikt over ledige stillinger og informasjon om NTNUs som arbeidsgiver
- EURAXESS Jobs & Funding: Internasjonal jobbsøkerportal for forskere
- Arbeidsplassen.no: nettside med samling av ledige stillinger og jobbsøkertips, eid av NAV
- Karrieresenteret Trøndelag: Offentlig karrieresenter som tilbyr kurs og veiledning
Retningslinjer
- NTNUs retningslinje for vitenskapelige stillinger
- NTNUs retningslinje for rekrutteringsstillinger
- NTNUs kompetansematrise (NTNUs versjon av NOR-CAM)
Andre ressurser
- DION - Interesseorganisasjon for vitenskapelig ansatte i midlertidige stillinger
- New in Norway
- NTNU International Researcher Support (NIRS) – Among other services, NIRS offers counselling services for administrative staff and researchers working at or visiting NTNU
- Norwegian for Foreigners
Kontakt
- Har du spørsmål om karriereplan eller karrierefremmende arbeid kan du ta kontakt med din personalleder eller administrativ ph.d.-ressurs ved ditt institutt eller fakultet.
- Har du spørsmål til informasjonen eller innholdet på denne nettsiden kan du ta kontakt med Kristin Skjeldestad eller Silje Løften i HR- og HMS-avdelingen ved NTNU.