Wikier

Pliktarbeid

English version - PhD required duties

Temaside om doktorgrad | Sider merket med doktorgrad



NTNUs forskrift om stipendiaters pliktarbeid og ansettelsesvilkår ble opphevet 1. januar 2025 og erstattet av NTNUs retningslinjer for rekrutteringstillinger fra samme dato.

Karrierefremmende arbeid erstatter pliktarbeidet

Alle stipendiater har rett til tre års stilling til doktorgradsutdanningen. Det er ønskelig at stipendiater kan få annet karrierefremmende arbeid/pliktarbeid som kan gi relevant erfaring for en framtidig karriere. Det framgår av utlysningsteksten og arbeidsavtalen din om karrierefremmende arbeid/pliktarbeid inngår i stillingen din og hvor mye tid som er avsatt til dette. Dersom du gjerne vil ha karrierefremmende arbeid, kan du ta det opp med din nærmeste leder og undersøke om det kan la seg gjøre. Det forutsetter at instituttet har egnede oppgaver og ikke minst finansiering til å kunne tilby slikt arbeid. I så fall kan stillingen forlenges fra noen uker og opptil maksimal åremålsperiode på fire år.

Nærmere informasjon om karrierefremmende arbeid/pliktarbeid finner du her: Karriereutvikling for stipendiater - Knowledge base - NTNU

Arbeid utover avtalt karrierefremmende arbeid/pliktarbeid

Noen ganger blir stipendiater spurt om å utføre arbeid for instituttet ut over det avtalte karrierefremmende arbeidet/pliktarbeidet. Dette kan også gjelde stipendiater som ikke har slikt arbeid i stillingen sin. Du har i utgangspunktet ingen forpliktelse til å si ja til denne type forespørsler, og det anbefales at du diskuterer med veileder hvorvidt det er hensiktsmessig i forhold til tidsbruk, framdrift i doktorgradsprosjektet og framtidig karriere.

Det kan gis permisjon for å gå inn i kortvarig vikariat i undervisnings- og forskerstilling, utenlandsstipend og liknende når dette kan skje uten å redusere framdriften med mer enn et halvt år, men dette er ingen rettighet i henhold til lovverket. En slik søknad må dermed vurderes på individuelt grunnlag av dekanen. En søknad må være vedlagt:

  • Bekreftelse fra veileder på at dette er faglig forsvarlig
  • Justert plan for gjennomføring av doktorgradsutdanningen
  • Bekreftelse fra instituttleder på at dette er bemanningsmessig og økonomisk akseptabelt

Rett til forlengelse ved lov og avtalefestet fravær

Stipendiater, postdoktorer og spesialistkandidater som har lov- eller avtalefestet fravær, har rett til forlengelse av ansettelsesperioden fra og med første fraværsdag. Det inkluderer også fravær grunnet egen sykdom. Det er ikke lenger krav om at fraværet må utgjøre minst to sammenhengende uker. Endringen gjelder kun for fravær som har oppstått etter 1. juli 2023.

Det kan også gis forlengelse for fravær under to uker som fant sted før 1. juli 2023, eksempelvis fravær som skyldtes graviditet, permisjon ved fødsel eller omsorgsoppgaver og som det ikke er gitt forlengelse for tidligere (jf. Likestillings- og diskrimineringsloven § 6).

For stipendiater kan det i særskilte tilfeller også gis forlengelse utover lov- og avtalefestet permisjon på inntil tre måneder etter lengre fravær knyttet til personlige helsemessige påkjenninger (eks. svangerskap, fødsel og spedbarnsomsorg). Eventuell forlengelse av slike grunner skal anbefales av veileder og institutt og godkjennes av fakultetet.

Nærmere veiledning for stipendiater om sykdom og permisjon finner du her: Sykdom og permisjon - doktorgrad - Knowledge base - NTNU

For spørsmål om forlengelse, ta kontakt med lokal HR.

Kompensasjon for valgte verv og faste utvalg

Erfaring fra styrer, råd og utvalgsarbeid gir innsikt i universitetspolitikk og virksomhetsstyring, og gir verdifull kompetanse for en videre karriere innenfor og utenfor akademia. NTNU verdsetter innsatsen ved å gi kompensasjon for valgte verv og utvalgsarbeid.

Ansatte i rekrutteringsstilling som er valg medlem av valgte organ eller som er oppnevnt medlem av faste utvalg der det ikke utbetales honorar, har rett til to ukers forlengelse av ansettelsesforholdet. For særlig tidkrevende verv (eks. utvidet ledergruppe med hyppige møter) eller kombinasjoner av verv (eks. medlem av fakultetsstyret og forskningsutvalget), kan det gis forlengelse utover to uker på bakgrunn av dokumentasjon (bekreftelse på verv). Forlengelse avtales med og finansieres av det nivå som har vervet eller utvalgsarbeidet.

Det anbefales at valgt medlem og varamedlem på fakultet og institutt samarbeider og om mulig fordeler oppgavene mellom seg slik at også varamedlem kan gis kompensasjon. Kompensasjonsordningen skal være kjent for kandidatene på forhånd. For de som må reise for å delta i møtene, skal det gis godtgjørelse etter statens reiseregulativ.

Ansatte i rekrutteringsstilling som er valgt inn i NTNU-styret, kan dersom de selv ønsker det, konvertere styrehonoraret til finansiering av lønnet forlengelse av åremålsperioden.

DION-styreverv og styreverv i stipendiatorganisasjonen i Norge (SiN) kompenseres tilsvarende som for valgte verv uten honorar ved fakultetene, dvs. normalt to uker for medlem og fire uker for styreleder. Dersom et medlem/leder representerer de midlertidig vitenskapelig ansatte i sentrale utvalg (eks. NTNUs forskningsutvalg), kan det gis ytterligere to ukers forlengelse. [Nye retningslinjer er gjeldende for styret som velges for 2026. For 2025 gjelder notat fra Organisasjonsdirektøren, 9.1.2015, om kompensasjon for styreverv i DION.]

Nyttige lenker for stipendiater som underviser