Wikier

Valg ved SU

Kandidater til valgte organ ved instituttene ved SU

Valg 2025

På denne siden finner du oversikt over kandidatene til valgene ved instituttene ved SU-fakultetet våren 2025.

Valget avholdes 2.–4. juni.

English version: Candidates for elections at the departments at SU | Valg ved SU


Institutt for geografi og sosialantropologi (IGS)

Fast vitenskapelig ansatte

Håkon Fyhn

Lenke til ansattprofil

Jeg er førsteamanuensis i sosialantropologi, er 54 år gammel og har vært ved instituttet i 5 år.

Jeg stiller for å representere sosialantropologene ved instituttet og vil spesielt passe på at våre behov og synspunkter kommer til orde i utvida ledergruppe. Antropolgoene utgjør et mindretall ved instututtet og det er viktig at vårt perspektiv ikke drukner i standardiseringsprosesser.

Jeg må nevne at høsten 2025 og våren 2026 er jeg på forskningstermin, og kan ikke tre inn i den utviderede ledergruppen før høsten 2026.

Ståle Angen Rye

Lenke til ansattprofil

Jeg har siden 2013 vært ansatt ved Institutt for geografi. Ved IGE/IGS har jeg hatt ulike verv og posisjoner, blant annet som nestleder, studieprogramleder, som medlem i ulike komiteer og utvalg, og som representant i instituttstyret. Jeg har også et bredt faglig nettverk og gode kontaktflater mot andre fagmiljøer ved NTNU og har bl.a. vært medlem i fakultetsstyret.

I den utvidete ledergruppen ønsker jeg å bidra til et institutt som prioriterer faglig utvikling gjennom forskning og utdanning av høy kvalitet. For å få til dette, mener jeg instituttet trenger større åpenhet og offentlighet rundt viktige beslutninger som påvirker de ansatte. Fast vitenskapelig ansatte er den viktigste ressursen for instituttets faglige utvikling. Instituttet må derfor organiseres rundt ansatte som vises tillit og mottar støtte i sitt arbeid. Jeg tror det er viktig å unngå byråkratisering av universitet, også på instituttnivå. På denne måten tror jeg vi kan videreutvikle det nye instituttet slik at vi fremstår om et relevant og viktig fagmiljø som har noe å tilby samfunnet rundt oss.

Pascal Emanuel Egli

Lenke til ansattprofil

Jeg er naturgeograf og er interessert i brehydrologi, naturfarer og klimatilpasning. Jeg har en doktorgrad i geografi (UNIL, Sveits) og en mastergrad i miljøteknikk fra ETH Zürich. Jeg er fra Sveits, og jeg snakker flere europeiske språk, inkludert norsk på mellomnivå. Jeg er også fjellfører og terrengløper. Min filosofi er en blanding av en idrettsutøver, miljøforkjemper og polyglott. Jeg liker å bidra til temaer som betyr noe for fellesskapet. Jeg foretrekker å holde møter korte og konsise, og får ting gjort på en effektiv måte. Å jobbe i grupper gir meg som regel motivasjon og inspirasjon. For tiden er jeg involvert i fire forskningsprosjekter, hvorav ett er et EU-prosjekt og to er NFR-prosjekter.

Jeg kommer til å representere alle vitenskapelige ansatte ved IGS, og jeg skal gi de internasjonale forskerne ved instituttet en stemme. Jeg vil lytte til de fast og midlertidig ansattes behov, ideer og bekymringer, og representere dem i de utvidede ledermøtene. Mine mål er å sørge for at instituttets forsknings- og undervisningsnivå øker og blir synlig på internasjonalt nivå, effektivitet i de administrative prosessene, en jevn fordeling av undervisningsbyrden og en balansert studieplan som integrerer både kvalitative og kvantitative emner.

Jeg satt i instituttrådet ved UNIL som midlertidig vitenskapelig ansatt og i fakultetsrådet ved EPFL da jeg var student. For tiden sitter jeg i flere styrer og har erfaring med ledermøter og demokratiske prosesser.

Midlertidig vitenskapelig ansatte

Emma Lea Wheeler

Lenke til ansattprofil

Jeg stiller til det utvidede lederskapet i IGS med et ønske om å bidra til at de ulike perspektivene fra instituttet blir tatt med i beslutningsprosesser. Jeg begynte på doktorgraden min ved NTNU i februar 2025, etter å ha jobbet for Verdens matvareprogram (WFP) og Flyktninghjelpen i både Vest-Afrika og Oslo. Jeg er oppvokst i Bergen med foreldre fra USA og har studert og jobbet både i Norge og i utlandet de siste årene. Med dobbel bachelorgrad i geologi og språkstudier og master i internasjonale miljøstudier har jeg en diverse bakgrunn med gjennomgående interesse for hvordan vi kan samskape på tvers av erfaringer, disipliner, perspektiv og verdenssyn mot et mer rettferdig samfunn. Jeg er derfor en kandidat som vil representere kolleger i IGS ved å lytte, være tilgjengelig og er opptatt av at alles stemme og perspektiv blir løftet frem. Som ny ved NTNU bringer jeg ny energi og nye ideer. Min ledererfaring ligger hovedsakelig utenfor akademia: Jeg har startet og ledet prosjekter som rådgiver for WFP og etablert en underkomité for sporing av karbonutslipp under tidligere studier. Som en kandidat som har erfaring både innenfor og utenfor akademia, fra både naturvitenskap og samfunnsvitenskap og på tvers av flere land og kontekster, kan jeg representere instituttets ulike interesser samtidig som jeg kan bringe inn nye perspektiver for den eksisterende ledelsen.

Jakob Bonnevie Cyvin

Lenke til ansattprofil

Jeg forsker jeg på makro og mikroplast. Før jeg starter i PhD hadde jeg de siste sju årene forskjellige studentansatt- og rekrutteringsstillinger ved IGE, SA, ILU, under rektors stab og Inst. for Bygg og Havrom i Ålesund. Jeg leder et interdisiplinært VR-utdanningsprosjekt med deltagere ved en rekke institutt, og har fagbakgrunn og publikasjoner både i realfaglig og utdanningsvitenskapelig retning. Dette gjør at jeg kjenner organisasjonen godt.

Jeg brenner for å gi læringsaktiviteter like mye prestisje som god forskning, og jeg kjenner instituttet først som student, så som midlertidig ansatt i prosentstillinger, nå som PhD-kandidat og stiller derfor som kandidat fordi jeg har blitt glad i Instituttet og har lyst til, og tror jeg kan bidra til at instituttet stadig blir bedre. Med erfaring fra styret på IGE og periodevis som møtende vara i fakultetsstyret føler jeg meg godt skikket til å forvalte det ansvaret som ligger i vervet. Det er store budsjetter i kombinasjon med lange tidshorisonter som skal diskiteres og evalueres - der så langt har vært krevende, men jeg føler at jeg stadig stiller sterker for å bidra til gode diskusjoner til vårt alles beste.

Desverre er det et krav om norsk språk for dette vervet og jeg vil derfor jobbe ekstra for å inkludere alle dersom jeg blir valgt.

Magnus Olav Nyaas Ravnå

Lenke til ansattprofil

Jeg er doktorgradsstipendiat i sosialantropologi ved Institutt for geografi og sosialantropologi (IGS), og jobber for tiden med et doktorgradsprosjekt om myr og myrrestaurering i Norge. Jeg tok master- og bachelorgrad i sosialantropologi ved sosialantropologisk institutt, Universitetet i Oslo, og var i løpet av denne tiden studentrepresentant ved instituttstyret over en lengre periode. Jeg har også hatt en deltidsstilling i administrasjonen ved samme institutt, og har dermed en god forståelse av det norske universitetssystemet fra administrativt hold.

Om jeg blir valgt som representant for midlertidig ansatte i utvidet ledergruppe kommer jeg til å arbeide for at instituttet skal ivareta rettighetene til midlertidig ansatte, og legge til rette for gode arbeidsvilkår og et godt, stimulerende og trygt arbeidsmiljø for midlertidig ansatte.

En av tingene jeg tenker er spesielt viktig fremover er at instituttet er fleksibelt og tar hensyn til de forskjellige fagområdene det rommer og de forskjellige behovene som finns innad disse. Hvert fagområde bør derfor få gode forhold til å videre utvikle sine egenartede fagfelt innen sine forskjellige disipliner, og drive undervisning og forskning på måter som best passer disse, heller enn at instituttet skal prøve å standardisere på bekostning av alle fagfelt. Dette betyr derimot ikke at instituttet ikke kan jobbe mer med å skape et enda tettere sosialt arbeidsmiljø, og fagsamarbeid, på tvers av disipliner.

Teknisk-administrativt ansatte

Caroline Fredriksen

Lenke til ansattprofil

Geir Tvedt

Lenke til ansattprofil

Stine Fuglaas Bonsaksen

Lenke til ansattprofil


Institutt for lærerutdanning (ILU)

Fast vitenskapelig ansatte

Anne Rakstad Pettersen

Lenke til ansattprofil

Jeg er ansatt som universitetslektor i geografididaktikk ved samfunnsfagseksjonen. Jeg har vært fast ansatt ved ILU siden 2020 og er for tiden i internt kvalifiseringsløp til førstelektor. Før jeg kom til ILU jobbet jeg 9 år på videregående skoler i Trondheimsområdet, og har med dette god kjennskap til praksisfeltet. Jeg hadde også et års engasjement ved tidligere PLU. I dag underviser jeg geografi/samfunnsfag og tilhørende fagdidaktikk på flere studieprogram: 5LU, PPU, FPPU, MGLU1-7 og MGLU5-10. Dette gir meg god kjennskap til flere av ILUs utdanningsområder.

I lys av ILUs økonomiske utfordringer er jeg opptatt av å bevare og styrke den faglige utdanningskvaliteten. Fagmiljøene skal ha reell medvirkning i utviklingsarbeid og arbeidsmiljøet må vernes om. Profesjonsstudier har liten verdi uten praksisfeltet og samarbeidet med feltet er svært viktig for å ivareta et faglig sterkt profesjonsfellesskap.

Som representant for de vitenskapelige ansatte vil jeg i styret arbeide for

  • Faglig utdanningskvalitet
  • Gode, forutsigbare og rettferdige rammer for utdanning, forskning og utviklingsarbeid og tverrfaglig samarbeid
  • Åpenhet i instituttets beslutninger og gode medvirkningsprosesser
  • Godt samarbeid med praksisfeltet og videreutvikling av praksis

Jeg stiller til valg med ønske om å bidra til å være et bindeledd mellom ansatte og instituttledelsen der ansatte har en stemme som blir lyttet til. Min beste egenskap er at jeg har et godt overblikk og jobber strukturert!

Floor Kamphorst

Lenke til ansattprofil

Jeg er førsteamanuensis i naturfagdidaktikk med en doktorgrad innen fysikkdidaktikk og har jobbet ved ILU siden januar 2022. Før dette var jeg lektor i fysikk på ungdoms- og videregående skole i Nederland. Jeg har et sterkt engasjement for ILU. Siden våren 2023 har jeg vært vara og representant i International Forum og forskningsutvalget. Videre har jeg deltatt aktivt i allmøtene, særlig under nedbemanningsperioden.

Som relativt ny ved ILU stiller jeg fortsatt spørsmål ved etablerte praksiser. Jeg mener slike spørsmål er viktige, og jeg har tiltro til at ideer og beslutninger blir bedre når de belyses fra ulike perspektiver og møter konstruktiv kritikk. Dette innebærer et stort ansvar for representantene i NTNUs lokaldemokrati til å delta i diskusjoner for å finne gode og gjennomtenkte løsninger, særlig i den krevende økonomiske situasjonen vi fortsatt står i. Det er her jeg ønsker å bidra.

Jeg engasjerer meg for:

  • Transparens om hva konsekvensene av økonomisk situasjon betyr for hva som forventes av studenter og ansatte
  • Å styrke fellesskapet rundt forskning og utvikling ved ILU og
  • Kvalitet og ambisjon i undervisning
  • Praksis som arena for profesjonsutvikling

Jeg mener det er vesentlig å danne seg et godt informasjonsgrunnlag før man tar standpunkt. Derfor vil jeg ivre for å sette meg nøye inn i dokumentene og lytte til innspill fra mine kolleger og studenter. Jeg er ikke redd for å mene noe, men er også åpen for å revurdere mine standpunkt når ny informasjon tilsier det.

Gunnar Inge Grut

Lenke til ansattprofil

Som styremedlem for fast vitenskapelige tilsatte vil jeg spesielt søke å styrke faglig samvirke for forskning og utvikling på tvers av ILU, SU og NTNU.

Det er på institutt-nivået den mest spennende utvikling kan skje, i tett kontakt med samfunnet rundt. ILU sin produksjon av kyndige kandidater til arbeidslivet gir også viktige bidrag til et demokratisk sivilsamfunn. ILUs utdanninger bør utvikles i spenningsfeltet mellom vitenskapsdisipliner og profesjonsutøvelse. Jeg ønsker å utvikle og ivareta faglig kunnskapsorientering, kritisk tenking og offentlig utøvelse av fornuft.

ILU bør markere seg som et institutt med relevans og interesse for forskingssamarbeid med andre NTNU-institutter. Vi har unik tilgang til skole og samfunnet rundt, og bør bidra til empirisk forskning med langsiktig og helhetlig perspektiv. Vi har mye å lære av andre – og av hverandre.

Tøffe økonomisk tider er krevende for UH-sektoren. Konfliktnivået stiger, både geopolitisk og lokalt. ILU bør ta kampen om forskingsressursene, og sikre at studiekvalitet blir med i ligninga når ressursregnskapet salderes. ILU bør delta i verdikamper gjennom framsnakking av lærer-utdanning som kulturelt forsvar. Våre fagfeller bør bidra til å utdanne aktive medborgere med demokratiske ferdigheter.

Stillingsvernet ved NTNU har kommet under press. Bedre økonomisk styring er en forutsetning for å kunne ivareta planlegging på lengre sikt.

ILU sin matrise-organisering bør gi økt rom for faglig didaktisk og pedagogisk samarbeid, slik at våre studenter får økte muligheter for fordyping og faglig utvikling i sine studier.

Jeg er statsviter fra NTNU, og har arbeidet med lærer- og lektorutdanning i rundt 20 år, både på Rotvoll, Dragvoll, Moholt og Kalvskinnet. Mine forskingsinteresser er knyttet til demokratisk kompetanse og mangfold-spørsmål.

Ingvild Hagen Kjørholt

Lenke til ansattprofil

I verdenssamfunnet i dag er det krefter som truer akademisk frihet og verdien av kunnskap og fellesskap. Ved NTNU og ILU har vi vært igjennom og står foran trange budsjettperioder som krever tøffe prioriteringer. En av ILUs store styrker er gode og kollektive fagkulturer. De nysgjerrighetsdrevne fagmiljøene er en uvurderlig ressurs både for kvalitet i forskning og undervisning, og for den enkelte ansattes trivsel og arbeidsglede. Slike sterke fagkulturer kan vi ikke ta for gitt, de må dyrkes med klokhet og omhu. Om jeg får muligheten til å bidra i styrets arbeid, vil jeg jobbe for at ILU hegner om kjernevirksomheten og god fagkultur også i krevende tider. Jeg vil løfte opp og tydeliggjøre faglige perspektiver og hensyn, og bidra til å sikre at kursen framover er gjennomtenkt og forankret i faglige argumenter.

Jeg er professor i litteraturdidaktikk og har vært ansatt ved Fagseksjon for norsk siden 2021. Her underviser og veileder jeg hovedsakelig på MGLU. Jeg er leder for to forskningsgrupper og deltar i flere prosjekter. Jeg har bred og lang erfaring med forskning, undervisning, prosjektledelse og tverrfaglig samarbeid både innenfor og utenfor NTNU. Før jeg kom til ILU var jeg i mange år ansatt som stipendiat og postdoktor i allmenn litteraturvitenskap ved det Humanistiske fakultet, og som forsker og faglig leder ved Falstadsenteret. Herfra har jeg har også erfaring med styre- og fagforeningsvirksomhet.

Jon Sverre Hårberg

Lenke til ansattprofil

Jeg er universitetslektor i yrkesdidaktikk ved ILU og har jobbet her siden 2017. Jeg underviser ved BYRK, FPPU A og Y, og EVU-tilbud. Jeg har bakgrunn innen elektrofag og har lang erfaring med undervisning og ledelse i videregående skole. I tillegg har jeg rollen som faglig leder for praksis på FPPU og er vara for tillitsvalgt til Lektorlaget ved SU. Ved ILU har jeg særlig arbeidet med utdanningskvalitet med fokus på digitalisering, bærekraft og internasjonalisering.

Jeg stiller til valg fordi jeg ønsker å bidra til å skape en bedre skole og lærerutdanning. Lærerutedanningen har en viktig rolle i å utdanne fremtidens lærere. For å lykkes med samfunnsmandatet vil jeg være en tydelig stemme for å styrke:

  • Faglig frihet og autonomi
  • Samarbeid med praksisfeltet
  • Tid og ressurser til forsknings- og utviklingsarbeid
  • Inkluderende og bærekraftige praksiser
  • Medvirkning, innflytelse og åpenhet
  • Gode lønns- og arbeidsvilkår

Et støttende og inkluderende fagmiljø, preget av samarbeid, faglige diskusjoner og tillit mellom kolleger og ledelse, er avgjørende for trivsel og faglig utvikling. Jeg vil arbeide for at vi skal ha en reell mulighet til å drive forskningsvirksomhet, lede prosjekter, undervise og utvikle oss faglig. Jeg vil være en stemme for medvirkning til bestemmelse i beslutningsprosesser, slik at medarbeidere opplever å bli hørt og involvert i utviklingen av instituttet og studieprogrammene. I tillegg vil jeg jobbe for å skape en trygg arbeidsplass for ansatte og en attraktiv lærerutdanning for studenter.

Kristin Krogh Arnesen

Lenke til ansattprofil

Jeg har vært ansatt ved lærerutdanningen siden høsten 2015, da jeg nettopp hadde fullført en doktorgrad i algebra. Selv om bakgrunnen min er disiplinfaglig, har jeg utelukkende arbeidet med didaktikk etter at jeg kom til ILU, både i undervisning og forskning. Disse ti årene har jeg jobbet hovedsakelig med grunnskolelærerutdanningene (og da mest 1-7), inkludert videreutdanning for lærere. Jeg har erfaring fra store emner og små emner, fra tverrfaglige emner til spissede masteremner. Mye av forskningen min er knyttet til lærerutdanning. Jeg har vært involvert i forskningsprosjekter av ulikt omfang, også med skoletilknytning.

Lærerutdanning, både i Trondheim og nasjonalt, opplever nedgangstider og utfordringer. På ILU har vi vært gjennom en turbulent periode, og årets søkertall for mange av studieprogrammene våre fortsatte den negative trenden som har vært de siste årene. I perioden som kommer må vi klare å ha flere tanker i hodet på én gang. Vi må ivareta de ansatte, studentene og samfunnsmandatet vårt. Vi må kreve vår plass på NTNU og i samfunnet, som forvalter av viktige og samfunnskritiske profesjonsutdanninger. Samtidig må vi fortsette å strebe etter å gjøre utdanningene våre så gode som mulige, og å hevde oss på forskningsfronten. Dette krever gode samarbeid – eksisterende og nye – med praksisfeltet, med hverandre, og med nasjonale og internasjonale miljøer. Jeg er opptatt av forskningsbasert lærerutdanning, at lærerutdanningen skal være profesjonstilknyttet og fundert på faglighet (inkludert tverrfaglighet), og av gode vilkår for forskning.

Kristina Karlgård

Lenke til ansattprofil

Jeg er universitetslektor med et brennende engasjement for lærerutdanning, og spesielt praksisstudier.

I jobben som faglig leder for praksis i lektorutdanningen får jeg jobbe tett med studenter, med praksisfeltet, med didaktikere og pedagoger på ILU og med disiplinmiljøene på Dragvoll og Gløshaugen. Dette har gitt meg en unik kompetanse og innsikt i lærerutdanning og det som skjer både på og rundt ILU.

Jeg er opptatt av mangfoldet i studentgruppen, og av at alle skal få anerkjennelse for sine særegenheter. Samtidig setter jeg høye krav til kvalitet både hos studentene, hos praksisskolene og i arbeidet jeg selv utfører.

Forskning- og utviklingsarbeidet mitt dreier seg mye om å forstå den viktige sammenhengen mellom det studentene lærer i sine to læringsarenaer: på campus og på praksisskolene.

Jeg har jobbet på ILU i 7 år, etter 20 år som norsk- og musikklektor i skolen. Av styreerfaring har jeg 6 år som styremedlem i en håndverksbedrift i Trondheim.

Praksis er en sentral del av utdanningen for alle studentene våre, enten det er BYRK, MGLU, PPU eller 5LU, og det er derfor naturlig at denne delen av utdanningen blir representert i ILU sitt styre. Stem på meg hvis du mener at praksisstemmen bør involveres i både utviklings- og beslutningsprosesser på ILU.

Mine styrker i et slikt verv vil være mitt store nettverk både internt og eksternt, min inngående kjennskap til praksisfeltet, mitt engasjement og min glede over å lære nye ting.

Midlertidig vitenskapelig ansatte

Markus Leithe-Lajord

Lenke til ansattprofil

Jeg er midlertidig vitenskapelig ansatt som doktorgradsstipendiat i pedagogikk siden høsten 2024.

Min hjertesak er at alle midlertidige ansatte skal få muligheten til å delta på ILUPPET (Nidelva rundt) i forkant av sommerfesten ved ILU. Vår ansettelsesform er kanskje midlertidig, men minnene fra å delta på noe sånt vil vare for evig.

Nora Berg Markussen

Lenke til ansattprofil

Mitt navn er Nora Berg Markussen, og jeg er doktorgradsstipendiat ved norskseksjonen på ILU. Jeg har utdanning fra både nordisk språk og litteratur og musikkvitenskap, og i min forskning er jeg så heldig å få ta min tverrfaglige bakgrunn til praksisfeltet gjennom prosjektet «Lydrik(k)e landskap» (som en del av det etablerte forskningsprosjektet Lydrik(k)).

Jeg ønsker å sitte som representant for de midlertidig vitenskapelig ansatte både for å være en representant og en stemme for denne gruppen, men også for å delta og bidra til hele virksomheten på ILU. Med nysgjerrighet og interesse ønsker jeg større innblikk i instituttets saker og strategier, og delta i samtaler og diskusjoner - kanskje særlig omkring møter mellom fag- og praksisfelt og samarbeid på tvers av instituttets fagseksjoner. Likevel vil helhetsperspektivet stå i fokus, og som midlertidig ansatt (og doktorgradsstipendiat) vil jeg derfor kunne komme med blikk og perspektiver fra et ståsted som i den omfattende omstillingsprosessen berøres på andre måter, sammenlignet med andre ansatte. På sikt håper jeg vi ser fremgang i rekrutering til våre studietilbud, og dette er noe jeg ønsker å bidra med, både fra instituttets ståsted, men særlig for å ivareta fagmiljøene og fremtidens lærere.

Som styremedlem tar jeg med meg administrativ erfaring fra blant annet vervarbeid under studietiden og som medprodusent for en litteraturfestival, der jeg både har fått brynet meg på faglige og gledelige, men også tyngre og mer alvorlige saker.

Teknisk-administrativt ansatte

Birgitte Lauvstad

Lenke til ansattprofil

Jeg er rådgiver, og har vært ansatt ved instituttet siden 2010. Jeg har lang erfaring fra lærerutdanninga, og har også noe erfaring fra fakultetsadministrasjonen. Gjennom varierte arbeidsoppgaver og flere verv har jeg opparbeidet meg god oversikt over instituttets virksomhet. Jeg har stort engasjement for skole og utdanning, og ønsker å bidra i viktige beslutninger for ILU i årene som kommer. Jeg har vært vararepresentant i styret i forrige periode og fått litt erfaring med styrearbeid, og ønsker å videreutvikle meg videre innen dette. Jeg er opptatt av at vi skal ha åpne, transparente prosesser og håper jeg også kan bidra til å ivareta dette gjennom styrets arbeid. Jeg håper du vil stemme på meg da jeg kan bruke min erfaring og kompetanse fra administrativt perspektiv til å bidra til å jobbe for at vi skal tilby best mulig profesjonsutdanning.

Dennis Gudim

Lenke til ansattprofil

Er det ikke litt vel mye snakk om økonomi for tiden? Det synes i alle fall jeg. Økonomi er viktig, men det finnes alltid et større bilde – en helhet som må ivaretas. Det er helheten som binder sammen alt fra daglige oppgaver hos hver av oss til strategiske beslutninger ledelsen tar.

Selv om jeg er utdannet økonom, er jeg mest opptatt av det som skaper tall, og ikke tall (eller gud forby Excel-ark) i seg selv. For det finnes nemlig ingen tall uten aktivitet, på samme måte som det ikke finnes aktivitet uten mennesker.

I mine åtte år ved NTNU, både på fakultet og institutt, har jeg lært å respektere bredden i kompetansen og kompleksiteten i organisasjonen. Som verneombud i sju år og med tidligere erfaring som personalleder, har jeg også lært å se og verdsette mennesker for dem de er.

Vi står i krevende tider. Omstilling er en fast del av hverdagen både innenfor veggene på Kalvskinnet og der ute i sektoren. Vanskelige valg må tas, og ikke alle blir fornøyde. Administrasjonen kommer til å spille en viktig rolle i fremtiden siden vi står for kontinuitet, profesjonalitet og lojalitet til vedtak og regelverk. Vi er ikke bare en puslebit av helheten – vi er ansatt for å ivareta den.

Å kunne representere administrative ansatte i ILUs styre er et viktig bidrag for å hjelpe ledelsen å ta kloke valg om vår felles fremtid. Jeg mener jeg har et godt utgangspunkt til å gjøre akkurat dette med mine innsikt i økonomi, ledelse og organisasjon – og ikke minst i menneskene som utgjør instituttet vårt.


Institutt for pedagogikk og livslang læring (IPL)

Fast vitenskapelig ansatte

Dagrun Astrid Aarø Engen

Lenke til ansattprofil

Eg er førsteamanuensis i universitetspedagogikk og har vore tilsett ved IPL sidan 2016. Høgare utdanning og universitetslivet er både mitt forskingsfelt og arbeidsfelt som undervisar og vegleiar. Mi pedagogiske undring vekkast dagleg i møte med (nesten) alt eg opplever. Eg har eit driv mot å forsøke å forstå og når det krevest gjere noko med det som framstår som meiningsvagt eller meiningslaust. Sjølv om eg lett kan danne og uttrykke sterke meiningar, er det beste eg veit nyansar og det fleirtydige.

Eg ønskjer at IPL skal vere ein stad der universitetet kjem til live, og der prinsippa om akademisk fridom, perspektivmangfald og dialog står fast og set grunnlaget for økonomiske og strategiske avgjerder. Eg er oppteken av at leiinga skal vere transparent og grundig i dei viktige prosessane som omhandlar vilkåra for utdanning og forsking ved instituttet, og ta lett på saker som ikkje er så viktige. Eg ønskjer å vere ein nysgjerrig samtaledeltakar i utvida leiargruppe ved IPL og bidra til konstruktiv medverknad og medbestemming i saker som gruppa skal handsame.

Ekaterina Prasolova-Førland

Lenke til ansattprofil

Jeg er professor ved IPL og leder for forskningsgruppa IMTEL (Innovative Immersive Technologies for Learning). Jeg forsker på teknologi-støttet læring, med særlig vekt på bruk av VR/AR og kunstig intelligens i utdanning og kompetanseutvikling.

Som medlem av utvidet ledergruppe ønsker jeg å bidra til å styrke instituttets satsing på innovasjon, akademisk frihet, mangfold og kvalitet i forskning og undervisning. Jeg er opptatt av tverrfaglighet og innovasjon i pedagogikk, men også av å gjøre teknologibruk meningsfull og relevant, ikke som et mål i seg selv, men som et verktøy for å støtte faglige og pedagogiske mål.

Jeg vil jobbe for at vi som fagmiljø utnytter nye muligheter til å styrke forskningen vår, gjøre hverdagen enklere for faglærere og forberede studentene våre bedre på et arbeidsliv i rask endring. Jeg ser fram til muligheten til å støtte utviklingen av et fremtidsrettet og faglig sterkt institutt. Selv om KI aldri kan erstatte pedagoger, kan vi sammen bruke teknologi til å fornye og styrke fagfeltet vårt, til glede for oss og studentene våre!

Ingvild Kvale Sørenssen

Lenke til ansattprofil

Jeg er Ingvild Kvale Sørenssen, professor i barndomsstudier, men ble ansatt fast som førsteamanuensis i pedagogikk og tilhører derfor to av våre fem fagområder her ved IPL.

Jeg ønsker å kunne bidra til en sterkere felles identitet og vil være en representant for faste vitenskapelige ansatte uavhengig fagfelt og disiplin. Det at vi er satt sammen av flere felt med sine teoretiske og metodologiske perspektiver tenker jeg er en styrke vi enda ikke har utnyttet potensialet til helt, og jeg vil jobbe for dette uten at det skal gå på bekostning av det enkelte fagfelt.

For å kunne yte best mulig som forsker og underviser er det er viktig med åpne kanaler og et inkluderende fellesskap. Jeg vil jobbe for at vi sammen kan utnytte det potensialet som allerede ligger der ved å blant annet fortsette, men også utvide, felles forsker- og undervisningsseminar hvor vi deler og lærer av hverandre.

IPL er og skal være en trygg og god arbeidsplass. Det sosiale er også viktig for et godt arbeidsmiljø; sommerfester, julebord, faglunsj og andre sosiale tilstelninger forsterker vår felles identitet.

Forutsigbarhet og gjennomsiktighet er viktig for meg. Forskningstiden vår skal bestå og den skal være fri og uavhengig. Jeg håper dere kan stille dere bak mitt kandidatur, så skal jeg gjøre mitt beste for å være en god representant for dere. Døren min og eposten min er alltid åpen, og jeg vil lytte til dere og være deres talerør inn i utvidet ledergruppe om jeg får muligheten.

Liselott Aarsand

Lenke til ansattprofil

Universitetssektoren er i stadig endring – en klisjé, kanskje, men også en realitet. Som professor ved Institutt for pedagogikk og livslang læring er jeg opptatt av at vi, samtidig som undervisning og veiledning får velfortjent oppmerksomhet som kjerneoppgaver i hverdagen, ikke mister forskningen av syne. Den mangfoldige forskningen ved instituttet er i seg selv ganske unik – en faglig profil vi bør fortsette å synliggjøre, diskutere og videreutvikle. I tillegg er jeg engasjert i bred forankring, tydelig åpenhet og en levende, kritisk dialog. Så i stedet for å argumentere for hvorfor jeg skulle være en egnet kandidat, vil jeg heller – med en viss ambivalens - takke for tilliten fra kolleger som har foreslått meg, og som mener at mitt engasjement kan være et verdifullt bidrag.

Vegard M. Frantzen

Lenke til ansattprofil

Jeg er førstelektor i mediepedagogikk og har jobbet ved IPL- Institutt for pedagogikk og livslang læring (samt Pedagogisk inst.) siden 2007.

Jeg ønsker å representere de fast vitenskapelig ansatte i utvidet ledergruppe ved IPL fordi jeg er interessert i å ivareta et godt og trygt psykososialt og faglig arbeidsmiljø med forutsigbare arbeidsvilkår og et anerkjennende og samarbeidsrettet forsknings- og læringsmiljø for ansatte og studenter ved IPL.

Min erfaring og kompetanse for å sitte i utvidet ledergruppe ved IPL er bl.a vervene mine:

  • verneombud (2013- d.d.)
  • vara lokalt hovedverneombud ved SU- fakultetet (2022- d.d)
  • medlem/varamedlem av LOSAM (lokalt samarbeidsutvalg for SU- fakultetet
  • (2022 – d.d.)
  • studieprogramledelse for bachelor og årstudiet i pedagogikk (2012-2018, 2020 – d.d)
  • leder for arbeidsgruppe for revidering av bachelorgraden i pedagogikk
  • representant i utdanningsutvalg ved IPL (2020 – d.d.)
  • instituttstyremedlem ved Pedagogisk inst. (2014-2017)
  • medlem av utvidet ledergruppe ved IPL (2017 - d.d.)

Jeg er opptatt av høy kvalitet på forskning og undervisning ved IPL, og ønsker å ivareta dette, faglig og økonomisk, i tråd med IPL sin strategiplan.

Som medlem av utvidet ledergruppe ønsker jeg:

  • å være representant for de vitenskapelig ansatte og ivareta deres interesser.
  • å bidra til gode og forutsigbare rammer og arbeidsvilkår for ansatte.
  • å ivareta de demokratiske, etiske og åpne prosessene ved instituttet og medvirkning for ansatte.
  • å bidra til et godt arbeidsmiljø hvor samarbeid og anerkjennelse bidrar til faglig utvikling, og hvor forskning og forskergrupper ved IPL skal ha en bred faglig profil og være aktiv i vitenskapelig produksjon og i samfunnsdebatten.
  • å legge til rette for at IPL kan ha en høy faglig og pedagogisk kvalitet ved sine studieprogram. Undervisningen skal ha høy studentaktivitet og en variasjon i undervisningsformer, studieprogramporteføljen skal være faglig og økonomisk bærekraftig.
  • å være en konstruktiv kontinuitetsbærer og aktør for nyskaping for IPL, ansatte og ledelsen ved IPL.

Stem på meg! :-)

Midlertidig vitenskapelig ansatte

Benjamin Holen Dybendal

Lenke til ansattprofil

Jeg har flere års erfaring innenfor akademia som både studentassistent under studietiden, og som stipendiat ved instituttet. Jeg ønsker å jobbe for at de midlertidige vitenskapelige ansatte skal ha rettferdige arbeidsvilkår på linje med de fast vitenskapelige ansatte, et godt og inkluderende arbeidsmiljø, og etablere god kommunikasjon med ledelsen.

Simon A. Berger

Lenke til ansattprofil

Jeg stiller til valg som representant for midlertidig vitenskapelig ansatte ved Institutt for pedagogikk og livslang læring (IPL). Jeg har bred erfaring fra akademia både som administrativt ansatt og midlertidig vitenskapelig ansatt, og en god forståelse for utfordringene midlertidig ansatte står overfor. Mitt mål er å jobbe for å beholde og forbedre arbeidsvilkårene våre og sørge for at alle ansatte blir likeverdig behandlet. Jeg ønsker å styrke kommunikasjonen mellom midlertidig vitenskapelig ansatte og utvidet ledergruppe ved instituttet, og jobbe for økt støtte til profesjonell utvikling, karriereplanlegging og fortsette den positive utviklingen i arbeidsmiljøet blant de midlertidig vitenskapelig ansatte i samspill med de andre ansatte ved instituttet. Med deres støtte kan jeg være en sterk stemme som arbeider for våre felles interesser og bidrar til å skape et inkluderende og produktivt arbeidsmiljø ved IPL.

Teknisk-administrativt ansatte

Kjersti Sørensen

Lenke til ansattprofil

Vegard Ruud

Lenke til ansattprofil


Institutt for psykologi (IPS)

Fast vitenskapelig ansatte

Anne Iversen

Lenke til ansattprofil

Jeg er fast vitenskapelig ansatt ved IPS hvor min forsknings- og undervisningsaktivitet er innenfor arbeids- og organisasjonspsykologi. Jeg har i mange år undervist studentene i Arbeidsmiljøloven, og har lenge hatt fagansvar for masteremnet «Organisering og ledelse». Jeg har tidligere vært verneombud ved IPS og var i den forbindelse involvert i første fase av arbeidet med Senter for psykisk helse. Medvirkning er en lovfestet rettighet vi alle har som ansatte, og det er en rettighet (og plikt) som jeg ønsker skal praktiseres ved IPS.

Audun Havnen

Lenke til ansattprofil

Jeg stiller til valg som representant for de faste vitenskapelig ansatte. I forrige styreperiode var jeg vararepresentant, og deltok i styrets arbeid i saker med stor prinsipiell betydning for IPS, som Senter for psykisk helse og innføring av nytt ledelsesnivå. Jeg er motivert for å fortsatt representere mine kollegaer, og ønsker å bidra til at de ansatte får en stemme inn i diskusjoner og saker som har betydning for deres arbeidshverdag. Jeg vil være med å aktivt jobbe for at Institutt for psykologi beveger seg i riktig retning både når det gjelder ivaretagelse av de ansatte, så vel som å legge til rette for undervisning og forskning med høy standard. Instituttet har en viktig oppgave i å bidra til å løse viktige samfunnsutfordringer, et arbeid jeg ønsker å bidra til både å videreføre og styrke. Dette blir av spesielt stor betydning når IPS skal flytte om få år.

Fay Giæver

Lenke til ansattprofil

Jeg er fast ansatt som professor i arbeids- og organisasjonspsykologi ved Institutt for psykologi (IPS). Gjennom min forskning og undervisning har jeg opparbeidet både faglig kompetanse og praktisk erfaring med organisasjonsarbeid, særlig innenfor organisasjonsendring og ledelse. Jeg samarbeider med organisasjoner og virksomheter i mine forskningsprosjekter, og har ansvar for emnet «praksis i organisasjoner og virksomheter» for masterstudentene i arbeids- og organisasjonspsykologi ved IPS. Dette har bidratt til en forståelse for hvordan man arbeider strategisk med å utvikle private og offentlige virksomheter over tid. Jeg har også vært studieprogramleder for masterprogrammet i psykologi ved IPS, noe som har gitt innsikt i strategisk og faglig utviklingsarbeid på instituttnivå. Som fast ansatt ved IPS er jeg særlig opptatt av å fremme ansattes medvirkning i organisasjonsprosesser som har konsekvenser for instituttets fremtid.

Mehmet Mehmetoglu

Lenke til ansattprofil

Jeg har professorkompetanse i generell psykologi og kvantitative metoder. Siden 2012 har jeg vært ansatt som professor i metode ved Institutt for psykologi ved NTNU. Mine forskningsområder inkluderer strukturell likningsmodellering, programmering av statistiske pakker i R og Stata, partnervalg fra et evolusjonspsykologisk perspektiv, samt konsumentpsykologi.

Gjennom min akademiske karriere har jeg vært opptatt av kvalitet i både forskning og undervisning. Jeg har erfaring som prodekan, studieleder og studieprogramleder, og har vært aktiv i ansettelseskomiteer, forskningsgrupper og utviklingen av undervisningstilbud på bachelor-, master- og ph.d.-nivå. Jeg har også tidligere vært medlem av fakultetsstyret. Jeg tror på et universitet der akademisk frihet, tverrfaglighet og kollegialitet står sentralt. Jeg ønsker å bidra til at Institutt for psykologi har strategier og prosesser som er konsekvente, transparente og inkluderende – og at alle ansatte opplever å være involvert og representert.

Nina Jakhelln Laugen

Lenke til ansattprofil

Jeg er førsteamanuensis ved klinikk for barn og unge, med forskningsinteresser blant annet innen barns utvikling, emosjoner, hørselstap og studenters terapeutferdigheter. Undervisningen min er i stor grad på profesjonsstudiet innen tverrfaglig samhandling, psykologrollen og hovedoppgaver. Jeg har vært ansatt ved IPS siden 2018.

Etter å ha sittet en periode i instituttstyret stiller jeg meg også til disposisjon i neste periode. Vi står midt i flere viktige saker som kommer til å prege de neste årene, slik som organisasjonsstrukturen ved instituttet og flytting til senter for psykisk helse. Jeg ønsker å bidra til medvirkning ved å fremme stemmene til de ansatte jeg representerer, men også ved å bidra til å utvikle en kultur for gode medvirkningsprosesser på instituttet. I endringene vi står overfor, både i organisering og lokasjoner, er jeg opptatt av at vi må klare å ivareta forskningsinfrastruktur, faglige arenaer for studentene, god samhandling mellom studenter og ansatte, og lave terskler for samarbeid på tvers av fagenheter.

Midlertidig vitenskapelig ansatte

Ghazaleh Akbarzadeh

Lenke til ansattprofil

Jeg er stipendiat i psykologi med både forsknings- og arbeidsplikt,.

Som utenlandsk ansatt i en midlertidig stilling og norsklærende (mitt tredje språk), har jeg kjent på mange av utfordringene som følger med å tilpasse seg et nytt akademisk system, en ny kultur og en tidsbegrenset rolle. Å balansere undervisning, forskning, integrering og stresset i akademia – samtidig som man prøver å holde høy kvalitet og ta vare på egen helse – er krevende. I tillegg kommer usikkerheten rundt fremtiden, som mange midlertidig ansatte bærer på i stillhet.

Jeg stiller til dette vervet fordi jeg bryr meg oppriktig om å løfte frem stemmene til midlertidige – særlig internasjonale – ansatte i samtalene som former vår arbeidshverdag. Jeg tror på en kultur preget av forståelse, støtte og vekst – både personlig og faglig.

Hvis du deler disse verdiene, vil jeg være svært takknemlig for din stemme og støtte.

Per Helge Haakstad Larsen

Lenke til ansattprofil

Som doktorgradsstipendiat på temaet sosial ulikhet i psykisk helse, og med to års erfaring som vitenskapelig assistent før det, er jeg godt kjent med instituttets kultur og prosedyrer. Jeg er opptatt av å forbedre informasjonsflyten og sikre at alle midlertidige ansatte, uavhengig av språk og bakgrunn, føler seg inkludert. Jeg ønsker å arbeide for bedre fysiske og psykososiale arbeidsvilkår, samt legge til rette for ferdighetsutvikling og læringsarenaer som styrker karrieremulighetene for midlertidig ansatte. Jeg håper å få tilliten til å representere dere, og bidra til et bedre arbeidsmiljø for alle.

Ragnhild Roaldsnes

Lenke til ansattprofil

Jeg er ph.d. stipendiat ved institutt for psykolog (IPS) hvor jeg forsker på hvordan vi kan bruke hjerneavbildning til å bedre forstå kognitive og emosjonelle endringer etter hjerneslag. Jeg er utdannet psykolog fra NTNU og jobbet med barn og familier med psykiske lidelser før jeg startet på min ph.d. Jeg representerer midlertidige ansatte i Forsknings og Ph.d. utvalget ved IPS.

Jeg stiller som representant og vil bidra med en aktiv stemme for ivaretaking av midlertidige ansatte. Som representat er jeg opptatt av gode onboarding rutiner og oppfølging av ansatte, tilgang på nødvendig informasjon og mulighet for karriereutvikling. Jeg håper å gjøre det lettere for de midlertidige ansatte å komme med innspill og påvirke egen arbeidsplass. Dette gjelder spesielt for de som ikke har gode nok norskkunskaper til å selv kunne stille. Jeg skal gjøre mitt beste for å lytte og snakke på deres vegne.

Teknisk-administrativt ansatte

Annie Ludvigsen Sannvoll

Lenke til ansattprofil

Jeg har et stort engasjement for jobben min, og ønsker å være en god representant og en stemme for mine kolleger i administrasjonen inn i instituttstyret. Med erfaring fra studieadministrasjonen, forskningsadministrasjonen og HR, kjenner jeg strukturen på instituttet godt, og vet hvor viktig administrasjonen er for det store IPS-puslespillet.

Terje Johansen

Lenke til ansattprofil

Beslutninger som tas i dag kan ha stor innvirkning på instituttets evne til å prioritere og lykkes i fremtiden. Da er det viktig at vi gjør et så godt og opplyst grunnarbeid som mulig.

Jeg stiller til valg i instituttstyret hvor jeg vil være en engasjert representant for administrasjonen når de store linjene skal trekkes opp. Jeg ønsker å bidra til at beslutningsprosessene ved instituttet blir åpne og grundige, at det snakkes med klar stemme og at viktige spørsmål stilles før vi setter kurs for fremtiden.


Institutt for sosialt arbeid (ISA)

Fast vitenskapelig ansatte

Hilde Marie Thrana

Lenke til ansattprofil

Jeg er utdannet sosionom og har 15 års erfaring fra praksisfeltet, da spesielt barnevernsfeltet, prosjektarbeid og ungdomsarbeid. Jeg har jobbet ved HIST/NTNU siden 2014, hvor jeg har undervist i mange ulike emner på bachelor og master. Innen forskning har barne- og Ungdomsforskning vært sentralt, med spesiell vektlegging av tema som: Barns medvirkning, utenforskap, kjærlighetens etikk, profesjonelle relasjoner i sosialt arbeid, kunst og sosialt arbeid og barnevernsforskning. Jeg er en engasjert fagperson som liker veldig godt å formidle forskning både skriftlig og muntlig. Jeg setter også pris på teamarbeid og er engasjert i ulike faglige nettverk både nasjonalt og internasjonalt. Om fritid og livet ellers får vi heller ta en prat om over en kaffe i lunsjen.

Hva jeg syns er viktig for ISA framover og hvorfor stemme på meg?

  • Samhold og arbeidsfellesskap. Vi er blitt ett mer oppsplittet og fragmentert miljø særlig etter flytting til Helgasetr. Jeg ønsker å jobbe for å bygge felleskap for ett enhetlig ISA, der vi bærer ansvaret sammen for hverandres undervisning, forskning og utviklingsarbeid. Vi er i behov for ett miljø der vi støtter hverandre og heier fram hverandres prosjekt, undervisning og administrative arbeid.
  • Fysiske arbeidsforhold. Vi må jobbe for at de fysiske arbeidsforholdene for oss ansatte blir vesentlig forbedret ved Helgasetr. Det gjelder kontorplasser og tilgjengelige møterom.
  • Romslighet og flere arenaer for faglige samtaler trenger vi. Åpenhet og stor takhøyde i faglige diskusjoner hvor både uenighet, ulike forståelser og meninger er viktig å ha romslighet for i vårt miljø.
  • At ISA skal utvikles til å bli ett sterkt faglig miljø for sosialt arbeid og barnevern gjennom våre utdanninger og forskningsarbeid. I dette ligger å både satse på nytenking og samtidig bevare kjernen i sosialt arbeids verdigrunnlag.

Jannike Vik

Lenke til ansattprofil

Jeg kommer fra Trondheim, og bor sammen med mann, hund og katt. Ungene har blitt voksne, studerer og har flyttet hjemmefra. Jeg er opptatt av å være sammen med dem jeg er glad i, være ute i naturen og i hagen, se på film og TV-serier, lese fag- og skjønnlitteratur, reise og å skrive.

Jeg har 30 års erfaring som sosionom. For tre år siden fikk jeg et tilbud jeg ikke kunne si nei til, som universitetslektor i sosialt arbeid. Jeg trives veldig godt på ISA, med studentene og kollegene, og å jobbe med undervisning, forskning og utvikling.

Masteroppgaven min handlet om læring i arbeidsliv og samfunn, en kompetanse som passer veldig godt i min nåværende stilling. Jeg er også opptatt av læring for egen del, og ble derfor motivert til å stille som kandidat til styreverv. Motivasjonen handler også om å skape gode kår for praksisemnene ved ISA. Jeg sitter som leder i praksisutvalget, sammen med resten av kollegene som jobber med praksisemnene. Her skal vi blant annet sikre et godt samarbeid med praksisfeltet, og bidra til at studentene får praksiserfaringer av god kvalitet. Det er viktig at de forberedes på den jobben de skal ut i som profesjonsutøvere i et viktig og krevende arbeidsfelt. Vi bør forebygge det såkalte «praksissjokket», så de også mestrer å stå i yrket over tid.

Gjennom årene i praksisfeltet mener jeg at jeg har fått en grundig forståelse for hva sosialt arbeid handler om i møte med mennesker. Mine år innen akademia har styrket engasjementet mitt for det teoretiske og forskningsbaserte grunnlaget som profesjonen hviler på. Jeg tror at kombinasjonen av praksiserfaring og akademisk innsikt gir meg et verdifullt perspektiv, og gjør meg godt rustet til å bidra konstruktivt og engasjert i et styreverv.

Marianne Garvik

Lenke til ansattprofil

Jeg er førsteamanuensis ved Institutt for sosialt arbeid (ISA) ved NTNU i Trondheim. Jeg er utdannet sosionom fra HiST, og fullførte både hovedfag og PhD ved ISA, NTNU. Min forskning fokuserer på migrasjon, velferd og sosial ulikhet. Jeg er nestleder i forskningsgruppen for migrasjon og velferd ved instituttet. I tillegg leder jeg den internasjonale gruppen ved ISA, hvor jeg arbeider for økt internasjonalt samarbeid og utveksling.

Jeg stiller til valg fordi jeg ønsker å bidra til et inkluderende og faglig sterkt universitet. Jeg tror på kollegialt samarbeid, faglig mangfold og gode beslutningsprosesser. Min erfaring fra både forskning, undervisning og internasjonalt arbeid gjør meg godt rustet til å representere ulike perspektiver og behov ved institutt for sosialt arbeid.

Ved å stemme på meg får du en tydelig og engasjert stemme for faglig kvalitet, fellesskap og internasjonal orientering.

Marianne Hedlund

Lenke til ansattprofil

Jeg er professor i sosialt arbeid med fokus på funksjonshemming. Jeg leder en forskningsgruppe ved ISA og er faglig koordinator for et masterprogram. Jeg har bred erfaring fra universitets- og høyskolesektoren, både som underviser og forsker, og har jobbet som anvendt forsker. Jeg har undervist og veiledet på alle nivåer – fra bachelor til doktorgrad. Jeg er verdidrevet og menneskeorientert, gift med en latinamerikaner, har to voksne barn og trives med salsa og kulturelle aktiviteter og se verden med et globalt perspektiv.

Jeg er en sosial og engasjert fagperson som bryr meg om både studenter og kollegaer. Jeg vil bidra til høy kvalitet i utdanningene ved ISA og styrke samarbeidet mellom programmene – fra bachelor til doktorgrad. Jeg ønsker å fremme et inkluderende faglig og kollegialt fellesskap, der alle ansatte og studenter opplever innflytelse og respekt. Jeg vil også jobbe for å bygge bro mellom forskningsmessige, undervisningsmessige og administrative oppgaver – alle er viktige i vårt arbeidsfellesskap. Jeg har et åpent sinn og vil også jobbe for å ha dialog når uenigheter oppstår. Jeg har en tydelig stemme, stor respekt for andres syn og mener beslutninger skal stå seg best uten omkamper, også beslutninger jeg er uenig i.

Riina Kiik

Lenke til ansattprofil

Jeg har jobbet på NTNU siden 2007 september og har hatt ulike funksjoner og roller i organisasjonen. Jeg er leder for nasjonalt fagorgan for sosialt arbeid og velferdsfag ved UHR og fra januar er jeg også leder for Nordic Association of Schools of Social work (NASSW). Jeg liker felleskap og er stolt av å jobbe i NTNU. Jeg bryr meg om NTNU som studie- og arbeidssted. Studenter og ansatte er det viktigste ressursen vi har.

De fleste institutt ved NTNU er i en omstillingsprosess. Omstillingen krever også nytenkning og kunnskap og ikke minst vilje å ta krevende prioriteringer. Jeg er særskilt opptatt av:

  • Våre kjerneoppgaver -forskning og utdanning-, og hvordan de planlegges og løses. For å få det til skal ansatte fortsatt ha tid og rom for forskning og til å kunne utvikle forskningsbasert undervisning.
  • Studiekvalitet er viktig, gode og bærekraftige studieprogram.
  • Attraktiv arbeids- og studieplass nå og i framtiden. Det er viktig for de ansattes og studentens trivsel og motivasjon. En møteplass for ansatte og studenter, der folk er glad å se hverandre. JA, til gode ledere, kolleger og studenter som motiverer.
  • Medvirkning - En viktig forutsetning for å kunne gjøre gode valg er åpenhet i kommunikasjon og transparente prosesser.
  • I trange tider blir hensiktsmessig ressursplanlegging og bruk avgjørende for å holde aktiviteter i gang.
  • Samarbeide med praksisfelt for å få ennå bedr e praksisoppehold nasjonalt og internasjonalt for våre studenter.

Jeg vil stå for og fremme forslag som bidrar til stabilitet i en urolig tid, god dialog og langsiktighet i omstillingsprosesser.

Terje Jostein Halvorsen

Lenke til ansattprofil

Jeg er 66 år og er professor i barnevern og i spesialpedagogikk. Jeg har arbeidet innen akademia siden 1994. Ved NTNU har jeg arbeidet siden november 2022.

Hvis jeg blir valgt inn i styret, vil jeg etter beste evne søke å bidra til utviklingen av instituttet.

Midlertidig vitenskapelig ansatte

Fleurtje Anna Huiskes

Lenke til ansattprofil

Jeg er doktorgradsstipendiat ved Institutt for sosialt arbeid ved NTNU Trondheim. Jeg har en bachelor og mastergrad i sosialt arbeid. Ph.d. prosjektet mitt handler om temaet: frivillige organisasjoners rolle i hverdagsintegrering av innvandrere.

Som midlertidig ansatt på institutt for sosialt arbeid, kjenner jeg både til arbeidsgleden og utfordringene som følger med rollen. Jeg stiller til valg for å sikre at våre stemmer blir hørt, våre bidrag anerkjent, og våre arbeidsvilkår forbedret. Med erfaring fra både undervisning og forskning, vet jeg hvor viktige bidrag midlertidig ansatte gir til fagmiljøet – og hvilke utfordringer vi kan møte.

Mitt mål er å representere interessene til midlertidig ansatte på en konstruktiv og profesjonell måte. Jeg tror på åpen dialog, rettferdige prosesser og på å styrke følelsen av tilhørighet blant alle ansatte. Jeg vil være takknemlig for din støtte, og ser frem til muligheten til å representere deg.

Rebekka Louisa Drude Andersen

Lenke til ansattprofil

Jeg er ansat som PhD stipendiat hos ISA. Jeg har tidligere studeret min BA og MA på psykologi på Københavns Universitet. Her blev jeg særligt interesseret I natur som mulig intervention for udsatte unge, hvilket er hvad jeg skriver PhD om nu. Jeg er fra Danmark, og jeg flyttede til Norge I januar 2024, for at starte i dette job.

Jeg stiller op til styrevalget hos ISA, fordi jeg synes, at det er spændende at få indblik i og indflydelse på, hvordan NTNU ledes, og at være med til at sikre, at de midlertidigt ansattes interesser bliver prioriteret. Jeg har netop færdiggjort min periode i PhD programrådet ved SU fakultetet, og jeg vil tage den indsigt, jeg har fået derfra med videre ind I styrearbejdet hos ISA, hvis jeg bliver valgt. Det gælder særligt indsigt i hvad fakultetets planer er for udviklingen af PhD programmet. Som repræsentant for de midlertidigt ansatte vil jeg gøre mit bedste for at repræsentere vores interesser I styret ved at være i dialog, med de andre midlertidigt ansatte - og de andre ansatte generelt. Jeg vil desuden gøre mit bedste for at kommunikere videre til de midlertidigt ansatte, hvad der bliver drøftet og vedtaget på styremøderne. Jeg synes, at emner der er særligt vigtige er: KI i afhandlinger, tydeliggørelse af forskellige former for karrierefremmende arbejde (tidligere pligtarbejde), samt tværfagligt samarbejde og gode muligheder videre efter PhD'en.

Teknisk-administrativt ansatte

Kari Rodahl

Lenke til ansattprofil

Jeg stiller herved som kandidat til instituttstyret fordi jeg ønsker å bidra aktivt til instituttets videre utvikling og sikre at ulike faglige og kollegiale perspektiver blir hørt og ivaretatt. Med min bakgrunn og erfaring fra studieadministrasjonen har jeg god kjennskap til instituttets virksomhet og de utfordringene og mulighetene vi står overfor.

Jeg er opptatt av å fremme et inkluderende og konstruktivt arbeidsmiljø, og jeg tror på verdien av å lytte til ulike synspunkter før beslutninger tas. Som representant i instituttstyret vil jeg arbeide for å ivareta interessene til min gruppe, samtidig som jeg vil bidra til helhetlige og bærekraftige løsninger for hele instituttet.

Jeg håper på deres tillit og støtte i valget.

Rolf Thore Wold

Lenke til ansattprofil

Mann på 56 år, samboer, bor på Byåsen. Utdannet sosionom, og har en master i strategi og ledelse. Bruker mye tid med ungdommer, har vært fotballtrener sammenhengende i snart 30 år.

Har litt mer fritid nå som barna har blitt til ungdommer og unge voksne, får derfor mer tid til egentrening og andre hobbyer. Spiller gitar, kjører motorsykkel, går på fuglejakt, spiller fotball og trener på 3T.

Jeg synes mulighetsrommet til instituttet ISA er stort og noe uforløst. Jeg brenner for utdanning og ønsker å gi studentene våre den beste utdanningen som er å oppdrive. Men det kan ikke gjøres uten å få god samgang med de beste forskerne og formidlere. Dette er som tre fingre i samme hanske.

Mitt inntrykk er at det jobbes litt i siloer, og at med litt innovasjon i eget hus så det mulig å skape spennende utdanninger med høy kvalitet og høy arbeidslivrelevans på våre fagområder.

Med litt mer proaktiv tilnærming tror jeg vi kan skape fantastiske EVU-utdanninger sammen med praksisfeltet. Det er også nødvendig for å sikre inntekter i fremtiden.


Institutt for sosiologi og statsvitenskap (ISS)

Fast vitenskapelig ansatte

Gunhild Tøndel

Lenke til ansattprofil

Jeg har jobbet som førsteamanuensis i sosiologi ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap siden høsten 2019. Før dette har jeg blant annet jobbet som oppdragsforsker ved NTNU Samfunnsforskning samt postdoktor ved Institutt for tverrfaglige kulturstudier (NTNU). Jeg avla min PhD i sosiologi i 2014, ved ISS. Siden jeg startet i stillingen ved ISS har jeg blitt godt kjent med instituttets innside, særlig knyttet til undervisning. I forrige lederperiode (-2025) satt jeg i ISS sin ledergruppe, som faggruppeleder og studieprogramleder for sosiologi. Jeg kjenner dermed godt til pågående omstillingsprosesser fra høyere hold, som former instituttets handlingsrom. ISS er et sterkt institutt, forsknings- og undervisningsmessig. Jeg har stort engasjement for instituttet og våre fantastiske fag og folk. Et verv i instituttstyret vil være en mulighet til å bidra til dette kollegiale fellesskapet, på tvers av staber og ansettelsesform.

Jakub Stachowski

Lenke til ansattprofil

Jeg er førsteamanuensis i sosiologi ved ISS. Jeg har vært tilknyttet instituttet siden 2014, da jeg begynte som masterstudent. Siden den gang har jeg hatt stillinger som stipendiat og postdoktor, før jeg ble ansatt som førsteamanuensis i 2023.

Mine sosiologiske interesser omfatter temaer som migrasjon og mobilitet, kriser, lokalsamfunn, forholdet mellom by og bygd, samt samfunnsteori og etnografiske metoder. Jeg underviser på både bachelor- og masternivå.

For tiden leder jeg forskningsgruppen Migrasjon og Mobilitet, og fra høsten 2025 skal jeg være programansvarlig for bachelorstudiet i sosiologi. Jeg er også medansvarlig for det tverrfaglige forskningsnettverket NTNU Migration Hub, og har erfaring fra ulike administrative oppgaver ved NTNU.

Nanna Lauritz Schönhage

Lenke til ansattprofil

Jeg er førsteamanuensis i statsvitenskap ved ISS og underviser hovedsakelig i MKI-programmet. Før jeg kom til NTNU, jobbet jeg med forskningsprosjekter om ulikhet ved Universitetet i Konstanz, og jeg tok doktorgraden min i økonomi ved Vrije Universiteit Brussel. Forskningsinteressene mine inkluderer politisk atferd, ansvarliggjøring av politikere og ulikhet.

Som relativt ny ved instituttet bringer jeg med meg et friskt og internasjonalt perspektiv til instituttstyret. Jeg ønsker å bidra til å opprettholde målene i instituttets strategi om «Excellence in research and teaching». Jeg er særlig opptatt av hvordan vi kan styrke studieprogrammene våre og øke rekrutteringen av studenter, samtidig som vi ivaretar høy kvalitet i undervisning og forskning.

Pål E. Martinussen

Lenke til ansattprofil

Stefan Geiss

Lenke til ansattprofil

Siden 2017 har jeg jobbet ved ISS innen politisk kommunikasjon, medier og journalisme, og forskningsmetoder. Fra 2018 til 2024 var jeg forskningsgruppeleder i EVPOC (Valg, verdier og politisk kommunikasjon).

Jeg gleder meg til å komme til ISS hver dag og tenker de fleste av oss trives her. Samtidig er det mye i endring i verden rundt oss. Jeg vil gjerne tar ansvar og jobbe med å opprettholde det fine arbeidsmiljøet og de gode arbeidsforholdene vi har. Vi må vurdere tiltak og tilpasninger og om de passer til vår institutt og hjelper å optimalisere og utvikle oss i tråd med hva vi står for. Innovasjon og tilpasninger er viktig men de må (til)passe(s) vår behov og vår identitet.

Mine styrker er åpenhet og nysgjerrighet paret med en god sans for realisme og helhetlig strategisk tenking. Jeg vil dessuten alltid ha et åpent øre for alle som er bekymret for den nåværende situasjonen eller den fremtidige utviklingen ved ISS. Som forskningsgruppeleder har jeg lært å forstå, ta hensyn til, og utjevne forskjellige interesser. Disse kompetanser vil jeg benytte med av på vegne av instituttet til å hjelpe med styringen i urolige tider.

Eksempler på temaer jeg syns er viktig er å opprettholde en sunn balanse mellom forsknings- og undervisningsaktivitet, ta fremtidsorienterte beslutninger angående personalutvikling ved instituttet og aktivt delta i campussamlingsprosjektet.

Midlertidig vitenskapelig ansatte

Ane Helland Arntsen

Lenke til ansattprofil

Jeg jobber som vitenskapelig assistent ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap, med hovedvekt på sosiologi. Jeg har fullført mastergrad i Medie, Kommunikasjon og Informasjonsteknologi ved samme institutt.

Som forholdsvis nylig ansatt vil jeg kunne bidra med et nytt blikk på de prioriteringer og beslutninger som tas opp. Jeg har stilling som lagfører i Heimvernet, noe som har gitt med god innsikt i samarbeid og beslutningstaking ved mer komplekse problemstillinger. Som midlertidig ansatt vil følgende saker være noe jeg har særlig fokus på:fhalvo

  • Bedre koordinering og tilrettelegging for undervisningsarbeid hos midlertidig ansatte.
  • Integrering og veiledning for nye ansatte, særlig med vekt på internasjonale.
  • Bedre koordinering og utnyttelse av faglige ressurser, med vekt på tverrfaglighet.

Eskil Gaasø Indrestrand

Lenke til ansattprofil

Jeg har tidligere studert statsvitenskap ved ISS, og i samme periode jobbet jeg som læringsassistent i kvantitativ metode. Nå er jeg i mitt første år som stipendiat i statsvitenskap, hvor jeg undersøker holdningene ansatte i sentralforvaltningen har til kunstig intelligens. Til høsten skal jeg også undervise lektorstudenter i samfunnsfag.

I tiden fremover står vi overfor flere krevende beslutninger. Campusflyttingen blir stadig mer aktuell, og det økonomiske bildet er utfordrende. Disse overordnende temaene angår oss og fremtidige midlertidige ansatte - her kan vi ikke være tilbakelente.

En konkret sak jeg skal løfte i instituttstyret, er behovet for å justere driftsmidlene til stipendiater i takt med prisstigningen. Dette beløpet har stått stille i mange år, og en justering vil gi stipendiater bedre muligheter til å kjøpe materiell og delta på konferanser for å formidle forskningen sin.
I tillegg mener jeg det er avgjørende at alle midlertidige ansatte opplever et trygt og inkluderende arbeidsmiljø, hvor vi får mulighet til å utvikle oss.

Jeg stiller som kandidat til instituttstyret fordi jeg ønsker å ta ansvar for å representere oss midlertidige ansatte. Vi er en stor gruppe og viktig ressurs, og det er helt nødvendig at vi har en tydelig stemme i instituttets beslutningsprosesser.

Teknisk-administrativt ansatte

Aud Marit Lervik

Lenke til ansattprofil

Mari Tinmannsvik

Lenke til ansattprofil

Torbjørn Andre Barland Moe

Lenke til ansattprofil


Eventuelle spørsmål om valg kan rettes til valg@su.ntnu.no

798 Visninger
Vedlegg