Forsikring og trygd i utlandet - Kunnskapsbasen
Forsikring og trygd i utlandet
På denne siden finner du som ansatt, informasjon om forsikring og trygd ved opphold i utlandet.
English version - Insurance and social security benefits while abroad.
Innholdsfortegnelse [-]
Skal du oppholde deg over lengre tid i utlandet har du ikke nødvendigvis de samme rettigheter ved sykdom eller ulykke som når du er i Norge. Dette varierer ut fra hvilket land du skal til og hvor lenge du skal være borte. Ta derfor kontakt med Nav Oppfølging utland om trygdeordningene i god tid før du reiser ut på et utenlandsopphold.
Saksbehandlingstiden kan være mellom 3-6 måneder i høysesongen.
Trygd i utlandet
Når du skal jobbe utenlands for NTNU bør du søke NAV om bekreftelse på at du beholder medlemskapet i folketrygden. Søk om bekreftelse på medlemskap i god tid før avreise.
Merk deg at behandlingstiden på denne søknaden er mellom 4 til 12 uker. Søknaden sendes via ditt fakultet til Nav internasjonalt. Husk at du må søke for hele familien din om de skal være med.
Arbeider du i et EU/EØS-land, skal du som hovedregel være tilknyttet folketrygden i det landet arbeidsgiveren din tilhører.
- Land utenfor EU/EØS Norge har avtaler med - Nav.no
- Tilfellene hvor norsk folketrygdtilhørighet ikke gjelder - Nav.no
Dette dekker folketrygden
Ikke medlem av folketrygden
Hva om jeg ikke er medlem av folketrygden?
Trygdeavtaler med andre land
Arbeider du i et EØS-land eller Sveits skal du være dekket av trygdeordningen i det aktuelle landet. Det finnes likevel unntak som du bør sette deg inn i.
Europeisk helsetrygdkort
Skaff deg et europeisk helsetrygdkort for å ha krav på nødvendig helsehjelp i EØS-området og i Sveits. Bestill helsetrygdkortet i god tid før avreise. Det kan ta opptil 10 dager før det kommer i postkassen din.
Familiemedlemmer og trygd
Familiemedlemmer er automatisk medlemmer i folketrygden ved opphold under 12 måneder. Dette er forutsatt at de ikke skal arbeide i landet.
Ved lengre opphold kan familiemedlemmer som forsørges omfattes av folketrygden. Familiemedlemmet må ha vært medlem av folketrygden 3 av de siste 5 kalenderårene før søknaden ble sendt.
Sjekkliste for ektefelle/partner
Dekkes du av folketrygden når du er med din ektefelle/partner eller må du søke selv?
Se Navs sjekkliste for deg eller dere som skal være med en forsker på utenlandsopphold.
Forsikringer gjennom NTNU
Som ansatt er du inkludert i NTNUs gruppelivsordning - også når du er på utenlandsopphold.
Private forsikringer under utenlandsopphold
Det kan lønne seg å tegne en privat forsikring i tillegg til de ytelsene du får via folketrygden eller lignende rettigheter i andre land.
Private forsikringer kan dekke:
- Hjemtransport
- Helseproblemer
- Tyveri
- Ulykker
Du bør minimum tegne en forsikring som dekker hjemtransport ved sykdom eller død. Vær også oppmerksom på at reiseforsikringer kan ha begrenset varighet. Sørg for å være dekket under hele oppholdet.
NB! De private forsikringene legger som regel til grunn at du har medlemskap i folketrygden under utenlandsoppholdet (lavere premier), og det er viktig at du søker om folketrygdmedlemskap i god tid om du før du skal tegne forsikring. Søk om medlemskap i folketrygden.
Skjema
Relevante lenker
- Temaside om forskningstermin
- Database over trygdeavtaler - Nav
- Mer informasjon om arbeid i utlandet
- Nav om familiemedlemmer i utlandet
- Association of students abroad (ANSA)