Ansette utenlandsk Professor II som har hovedstilling i hjemlandet - Kunnskapsbasen
Ansette utenlandsk Professor II som har hovedstilling i hjemlandet
På denne siden finner du en anbefalt veiledning for ansettelse av utenlandsk Professor II, Førsteamanuensis II eller Universitetslektor II som har hovedstilling i utlandet og bor i utlandet. Informasjonen gjelder arbeidskontrakt, skatt, trygd og pensjon.
Temaside: Ansette medarbeider | Sider merket ansettelse
Innholdsfortegnelse [-]
Når man ansetter en person i prof. II stilling skal NTNUs personalreglement for ansettelse i prof. II- stillinger følges.
Arbeidskontrakt
Arbeidskontrakten må inneholde nødvendige opplysninger om personen som skal ansettes. NTNU sitt team for grenseoverskridende arbeidsforhold (GOA) bistår i utarbeidelse av korrekt arbeidsavtale og fungerer også som kontaktpunkt mot KPMG. Bruk konktrakstmalen Employment contract (docx). Det presiseres at avtalen må tilpasses for hvert enkelt tilfelle for blant annet å være gyldig i det aktuelle arbeidslandet. For hjelp til korrekt utfyllelse, send henvendelse til GOA.
Skatt
Den ansatte er normalt skattepliktig til sitt hjemland for inntekt opptjent i hjemlandet når hovedstillingen er der. Det oppstår begrenset skatteplikt til Norge for inntekt opptjent ved fysisk arbeid i Norge. Skatteplikt i Norge og hjemlandet må undersøkes.
Det trekkes 50% skatt av lønn opptjent i Norge inntil norsk skattekort foreligger. Det må derfor søkes om norsk skattekort. Den ansatte søker om norsk ID og skattekort med oppmøte på SUA-kontoret. Arbeidsgiver kan også søke på arbeidstakers vegne.
I NTNUs lønnssystem registreres i utgangspunktet all lønn for prof. II som opptjent i utlandet. Det må derfor sendes inn oversikt over planlagte arbeidsdager i Norge for å få riktig norsk skattetrekk. Med det unngår vi at den ansatte får restskatt. Eget skjema for reiseplanlegging (xlsx) er utarbeidet. Innsending av utfylt reiseplanlegger sendes til tjenestesenteret via NTNU hjelp:
Trygd og pensjon
Trygd: Ansatte i denne typen stillinger har ikke medlemskap i norsk folketrygd. De er normalt trygdet i det landet hvor de har sin hovedarbeidsgiver. De må fremskaffe A1 fra hjemlandet (EU/EØS-borger), eller Certificate of Coverage (borger utenfor EU/EØS), for å dokumentere sin trygdetilhørighet.
Pensjon: Medlemskap i Statens pensjonskasse (SPK) forutsetter medlemskap i norsk folketrygd. Professor II med bosted og hovedstilling i utlandet er derfor hovedregel ikke medlem i SPK. Det settes derfor ikke av noe til pensjon for prof. II av inntekten fra NTNU, og det trekkes heller ikke 2% som arbeidstakers andel.
I noen tilfeller kan det oppstå plikt for arbeidsgiver til å rapportere, innbetale skatt eller sosiale avgifter i den ansattes bostedsland. Dette vet man at gjelder pr. i dag f.eks. ved arbeid i Sverige og Belgia.
NTNU har rammeavtale med KPMG (PDF) som kan brukes hvis man har behov for å undersøke lokale regler i arbeidslandet.
Søknader og skjema
- Søke om skattekort på vegne av arbeidstaker - Skatteetaten.no
- Søknad om medlemskap i folketrygden under opphold utenfor EØS - nav.no
- Søknad om avklaring av trygdetilhørighet under opphold i EØS eller Sveits - nav.no
- Bestill time i forbindelse med oppholdstillatelse - sua.no
- Reiseplanlegger (xlsx)
- Employment contract (docx)
- Veiledning: Slik søker du om skattekort på vegne av utenlandsk arbeidstaker (docx)
Nyttig informasjon
- Om det europeiske A1-skjema - Europa.eu
- Om norsk skatteplikt og trygdeavgift - Skatteetaten.no
- Om fritak fra trygdeavgift - Skatteetaten.no
- Om trygdeavgift, ulike satser - Skatteetaten.no
- Om medlemskap i folketrygden - nav.no
- Ansette utenlandsk medarbeider som skal jobbe i utlandet
- Checklist for non-Norwegian nationals employed by NTNU intarnationally (docx)
- Tjenestesenteret og BOTT – ØL sin rutinebeskrivelse og sjekkliste (under utarbeidelse)
- Service senter for utenlandske arbeidstakere (SUA) - sua.no
- Kartlenke til SUA-kontoret i Trondheim
- Informasjonssikkerhet på reise