Kjemisk og biologisk arbeidsmiljø
Kjemisk og biologisk arbeidsmiljø
Kjemisk og biologisk arbeidsmiljø
Arbeidsmiljølovens bestemmelse om arbeidsmiljøet skal forhindre at arbeidstakere utsettes for ulike negative forhold. Kjemikalier kan utgjøre en fare for arbeidstakers sikkerhet og helse. Det er ulike veier en arbeidstaker kan eksponeres for kjemikalier. Det kan skje ved innånding, gjennom huden, eller ved svelging. Hvor farlig eksponeringen er, avhenger av kjemikaliens egenskaper, nivå av eksponering, hvordan og hvor lenge man har blitt eksponert. Biologiske faktorer er mikroorganismer (bakterier, virus, sopp og mikroskopiske parasitter), cellekulturer, endoparasitter og komponenter fra mikroorganismer som kan forårsake helseskade hos mennesker. Som for alle andre forhold, krever loven at det kjemiske og biologiske arbeidsmiljøet skal være fullt forsvarlig.
Retningslinjer
- Retningslinje for håndtering og bruk av kjemikalier og gasser
- Retningslinje for håndtering og bruk av biologiske faktorer
- Retningslinje for stoffkartotek og eksponeringsregister (under arbeid)
- Retningslinje for avtrekksskap
Søk i interne lister
Du kan gjøre et søk i NTNUs interne lister, basert på CAS-nr., for å finne ut av om et kjemikalie omfattes av særskilt regelverk. Merk at listene aldri vil kunne bli uttømmende. Listene revideres årlig.
Faglig bistand
Bedriftshelsestjenesten (BHT) og Seksjon for HMS og beredskap kan bistå enhetens HMS-arbeid innen kjemisk og biologisk arbeidsmiljø.
I BHT har personalet en fri og uavhengig stilling. Personalet i BHT har taushetsplikt. Her er ansatte ved BHT med spesialkompetanse innen kjemisk og biologisk arbeidsmiljlø.
I Seksjon for HMS og beredskap finner man arbeidsgivers interne fagspesialister. Her er ansatte ved Seksjon for HMS og beredskap med spesialkompetanse innen kjemisk og biologisk arbeidsmiljlø.