Wikier

Utenlandsstudier i Australia og New Zealand

Ser du etter noe annet? Temaside om utenlandsstudier.


Australia og New Zealand

Det finnes en rekke muligheter for delstudier ved universiteter i Australia og New Zealand. Avtalene innbefatter et begrenset antall plasser med fritak for skolepenger (exchange status). Antallet plasser er imidlertid til enhver tid avhengig av balansen i utvekslingen mellom NTNU og det aktuelle lærestedet. Så selv om du blir nominert av NTNU for en friplass må det foreligge en godkjenning fra det mottagende lærestedet. Alternativt kan du reise som ‘study abroad student’, det vil si at du må betale skolepenger. Det er ingen begrensning på antall studenter som kan søke som Study Abroad.  Lånekassen gir støtte til studieavgifter og du kan også søke NTNU-stipend gjennom Internasjonal seksjon. Noen læresteder til tilbyr også en rabatt på skolepenger for NTNU-studenter. 

Språk

Dersom du har 4 eller bedre i engelsk fra videregående vil de fleste lærestedene gi fritak for engelsktest. (Noen læresteder krever at denne karakteren ikke er mer enn 5 år gammel.) Dersom du ønsker å søke til et lærested NTNU ikke har avtale med må dette sjekkes. 

Skolepenger

Ved avtalelærestedene er det muligheter for fritak av skolepenger. NTNU nominerer til friplassene basert på snittkarakterene fra NTNU. Skolepenger for study abroad ligger på rundt 90.000 - 160.000 kr per år. Summen vil variere med valutakursen.

Semestre

Semester 1: fra slutten av februar til slutten av juni

Semester 2: fra midten/slutten av juli til slutten av november.

Det er mulig å starte både i februar og i juli. 

Undervisningsform

Vanlig med innlevering av oppgaver, gruppearbeid og prosjekter, også presentasjoner i klassen. Dette vil telle med på den endelige karakteren til eksamen. Eksamen kan være 30-50 prosent. 

Bolig

De fleste læresteder tilbyr boligformidling til internasjonale studenter. Mange studenter bor imidlertid privat. Det anbefales å være på plass ved lærestedet et par uker før semesteret starter for å bruke tid på å finne bolig. En del læresteder tilbyr temporary accommodation som kan benyttes mens man leter etter permanent bolig.

Visum til Australia

Visum søkes online. Må gjøres etter at lærestedet har sendt Confirmation of enrolement (CoE).

Det er kort behandlingstid på visum. Prisen er AUD 620 (2019). Søknaden behandles på den australske ambassaden i Berlin.

Spesielle regler gjelder dersom man har bodd utenfor Norge i mer enn 3 måneder i løpet av de siste 5 årene, avhengig av hvilket land. Merk at det kan være spesielle helsekrav for medisinstudenter, visum må søkes så tidlig som mulig. 

Visum til New Zealand

Det er nå mulig å søke online også for studentvisum til NZ.

Pris NZD 330 (2019).

Må gjøres etter at lærestedet har sendt Confirmation of enrolement (CoE).

For de fleste vil det ikke være nødvendig å sende passet da det søkes om et såkalt e-visa. Det er svært viktig å sjekke tidlig om du er berettiget å søke online. Dersom du må søke med papirsøknad kan det ta noe tid og da må pass sendes til den new zealandske ambassaden i London.

Søknad til lærestedene

  1. Friplass: Hvis du er nominert av NTNU for en friplass bruker du Student Exchange application form. Må søkes via NTNU.
  2. Uten friplass/betalende student: Studenter uten friplass bruker Study Abroad application form.
  3. Studenter som søker til et av lærestedene NTNU har avtale med kan sende søknaden via Internasjonal seksjon, for alle andre læresteder søkes det direkte til lærestedet.
  4. I tillegg til selve Application form kreves det ofte kopi av pass, karakterutskrift fra NTNU (transcript of records på engelsk - bestilles på Studentweb), vitnemål fra videregående eller bevis på engelsktest, noen universiteter krever også et Statement of purpose (motivasjonsessay).

Se også vår side om søknadsfrister.

Ved aksept fra det australske universitetet

  1. Lærestedet sender ut Letter of Offer (e-post)
  2. Svar ja/nei og betal eventuelt depositum
  3. Lærestedet sender ut endelig bekreftelse på opptak - Confirmation of Enrolement (CoE ) på e-post
  4. Søk visum

Avtalelærested

Merk at antall friplasser kan variere fra år til år

Australia

UniversitetStedAntall friplasserMerknaderMer informasjon
Bond UniversityGold Coast1 (ikke ingeniørfag)- Bond Uni. study abroad/exchange information
Curtin UniversityPerthNoe rabatt på skolepengerCurtin international student information
Queensland University of TechnologyBrisbane110% rabatt på skolepenger for study abroad. Søkere bør ha en snittkarakter på C.QUT-study abroad/exchange information
Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT)Melbourne1 (ikke arkitekt/medisin)Rabatt på skolepengerRMIT study abroad/exchange information 
University of NewcastleNewcastle2- UON study abroad/exchange information
University of New South WalesSydney2 (ikke medisin)5% rabatt på skolepengerUNSW study abroad/exchange information - UNSW PowerPoint presentasjon
University of QueenslandBrisbane110% rabatt på skolepenger.UQ study abroad/exchange information
University of Western AustraliaPerth2 (gjelder ved Faculty of Engineering, Computing and Mathematics, Faculty of Science og Faculty of Arts)Rabatt på skolepenger for Study Abroad. Søkere bør ha en snittkarakter på CUWA study abroad/exchange information
University of WollongongWollongong110 % rabatt på skolepengerUOW study abroad/exchange information
James Cook UniversityCairns/Townsville 1- JCU study abroad/exchange information
Macquarie UniversitySydney1Ingen rabattMacquarie study abroad information

New Zealand

UniversitetStedAntall friplasserMerknaderMer informasjon
University of AucklandAuckland1 per semester, mot deltakelse i Instagram Ambassador Programme10 % rabatt på skolepenger fra semester 2 (juli) 2016. Krever C i snittUni. Auckland study abroad/exchange information
University of OtagoDunedin- 10 % rabatt på skolepenger. Krever C i snittUni. Otago study abroad information

Tilrettelegging

Trenger du tilrettelegging av studiene? Studiesituasjonen kan tilrettelegges også for norske studenter i utlandet

Kontakt

Har du spørsmål eller trenger du veiledning til utenlandsstudier? Se oversikt over veiledere som kan hjelpe deg.