Wikier

Nettside til...

Sette opp forskningsgruppenettside

Veiledning for nettredaktører. Hvordan sette opp forskningsgruppenettside.

Se også: Sette opp nettside til forskningsgrupper | Brukerveiledninger for Liferay

Plassering i sidestrukturen

Forskningsgrupper som ligger under et institutt (eventuelt annen enhet) skal i utgangspunktet ha sin nettside under instituttnettsiden med instituttakronymet i url-en, for eksempel slik:  www.ntnu.no/isb/forskningsgruppenavn 

Siden opprettes som en underside til Forskning/ Research. De fleste forskningsgrupper har kun engelsk nettside, men det går an å opprette ei side på norsk i tillegg hvis man ønsker å presentere gruppa på begge språk. 

Sider som ikke naturlig ligger under en enhet som for eksempel fakultet og institutt, kan be om godkjenning fra Kommunikasjonsavdelingen om å få domene direkte innunder ntnu.no (norsk), eller ntnu.edu (engelsk). NTNUs domenepolitikk.

Det er en fordel å gi nettsiden er kort navn, slik at du får en så kort nettadresse som mulig. Hvis forskningsgruppa allerede bruker en forkortelse, så er det fint å bruke denne her.  

Sidemal

Velg sidemalen “dept.landing” under “konfigurere siden”. Husk å legge inn html-tittel samtidig.

Innholdselementer

Tittel og stikktittel

Forskningsgruppas tittel skal være nettsidens tittel. En eventuell forkortelse kan stå i parentes.

Stikktittelen skal være Forskningsgruppe hvis nettsiden ligger på ntnu.no og Research group hvis den ligger på ntnu.edu

Bilde/illustrasjon

Bruk ett stort bilde eller én stor illustrasjon. Ikke sett sammen flere bilder i en fotokollasj. 1000 px x 400 px passer bra i denne malen. Bildet eller illustrasjonen skal være relatert til det gruppa forsker på.

Dersom du ikke har et bilde som fungerer i full bredde, kan du legge det i midtspalten under. Husk å tilpasse bildestørrelsen, legge til alternativtekst og fotokreditt.

Under fotokreditten skriver du en kort setning som oppsummerer hva forskningsgruppa holder på med, som en forklarende tekst under bildet.

Mer om å publisere bilder på nett

Husk samtykkeerklæring fra personer som er avbildet

Om oss

Teksten om forskningsgruppa skal være en beskrivelse av gruppas formål, hva de forsker på og eventuelt en kort oppsummering av de viktigste forskningsfunnene. Teksten bør ikke være for lang, og det kan være fint å bruke kulepunkt for å liste opp forskningsområder, fagområder eller lignende.

Hvis forskningsgruppesiden kan bruke Research activity portlet, legger du teksten i en egen artikkel som du henter frem under «Om/about» i portleten.
Følg i så fall oppskriften i Oppsett 1 – Automatisk innhold med Research Activity portlet under.

Hvis du ikke kan bruke Research acitivity portlet, så legger du «Om/about» teksten i en helt vanlig innholdsartikkel.

Forskningsgruppas leder, kontaktinfo og medlemmer

Forskningsgruppas leder skal ligge i en egen person-portlet oppe i høyremargen.

De øvrige medlemmene listes opp under lederen (eller i Research activity portleten, se mal nedenfor), med overskrift Forskningsgruppas medlemmer. Dersom gruppa har mange medlemmer, så oppretter du ei underside som lenkes opp.

Har forskningsgruppa en kontaktadresse eller en egen kontaktperson (som ikke er den samme som lederen), så bør den ligge rett under forskningsgruppas leder og over de øvrige medlemmene, med egen overskrift Kontakt (ev Kontaktperson).

Medlemmer fra andre institusjoner legges inn i personportlen under Ekstern, slik at listen over NTNU medlemmer og eksterne medlemmer får samme visuelle uttrykk.

Publikasjoner og prosjekter

Dersom forskningsgruppen kan bruke Research activity portlet, så får du ut automatisk genererte publikasjonslister som hentes fra databasen Scopus når du legger inn navn på gruppemedlemmene. Det forutsetter at relevante publikasjoner er registrert i Scopus.

Se avsnitt Oppsett 1 – Forskningsgruppeside med Research activity portlet nedenfor.

Dersom forskningsgruppen ikke kan bruke Research activity portlet, følger du Oppsett 2: Forskningsgruppeside med manuelt innhold nedenfor. 

Feed fra Twitter eller blogg

Hvis gruppa allerede har en konto som brukes til å formidle forskningsstoff, kan du settes opp en feed på nettsiden. Husk at det er tidkrevende å ha en kontinuerlig tilstedeværelse i sosiale medier, og det må ligge en strategi og en plan for publisering bak en slik konto. Tenk også språk, det er lite hensiktsmessig å ha en feed med innhold på norsk på en engelsk nettside og motsatt.

Det oppfattes som dominerende med mer enn én SoMe-feed på samme nettside, men feed fra blogg eller Gemini kan eventuelt komme i tillegg.

Hvis det ikke har vært aktivitet på SoMe-kontoen i løpet av de tre siste månedene kan feeden bli fjernet fra nettsiden.

Aktivitetskalender

Hvis forskningsgruppa ønsker å vise oversikt over arrangementer og kommende hendelser bruker du en mini-calevent portlet til å hente inn aktiviteter.

Legge til kalender på ei nettside

Valgfritt innhold

Under publikasjonene, prosjektene og eventuelt aktivitetskalenderen kan du legge valgfritt innhold, slik som for eksempel

  • Praktisk informasjon til deltakere/studenter/pasienter
  • Liste over samarbeidspartnere
  • Muligheter for samarbeid
  • Ev. ledige stilling tilknyttet forskningsgruppa
  • Tema for oppgaveskriving/masterprosjekter
  • Undervisning og emner

Logoer til eventuelle samarbeidspartnere

Helt nederst på siden legger du logoer til eventuelle samarbeidende universiteter, organisasjoner eller bedrifter.

Oppsett 1 – Forskningsgruppeside med Research activity portlet

Det er anbefalte å bruke Research activity portlet på forskningsgruppesider. Portleten gir automatisk genererte publikasjonslister som hentes fra databasen Scopus, når du legger inn navn på gruppemedlemmene. Det forutsetter at relevante publikasjoner er registrert i Scopus.

Skisse til oppsett for nettside med research activity portlet. Illustrasjon.

Se mal for forskningsgrupper med research portlet

Research activity portlet gir også muligheter for å hente deltakernes prosjekter automatisk fra Cristin, men det forutsetter at prosjektene er registrert i Cristin.

Hvis prosjektene ikke er registrert i Cristin er det også mulig å legge inn prosjekter manuelt slik det er gjort her: mal for forskingsgrupper med Research portlet og manuell prosjektliste

Research activity portleten kombineres med innholdselementene som er beskrevet i avsnittet Innholdselementer over.

Ikke alle fagmiljø har registrerte publikasjoner i Scopus. Hvis du er usikker, kontakt din nettredaktør.

Oppsett 2: Forskningsgruppeside med manuelt innhold  

Forskningsgrupper som av ulike årsaker ikke kan bruke Research activity portlet, legger inn innholdselementene «Om oss» og «Publikasjoner og prosjekter» i vanlige innholdsartikler.

Skisse til oppsett for nettside med manuelt innhold. Illustrasjon.

Se mal for forskningsgrupper uten research activity portlet.

Bruk en tema (tab)-artikkel for publikasjoner og prosjekter, slik at du får faner med passende inndelinger bortover.

Hvis forskningsgruppa ønsker å lenke opp prosjektene sine, så lager du en punktliste med tittel på prosjektene og lenker opp til prosjektenes egne nettsider der dette er relevant. Prosjektsider kan også opprettes som undersider til forskningsgruppas nettside dersom det er behov for det.

List opp de 5-10 mest relevante publikasjonene til forskningsgruppa. Fullstendig publikasjonsliste til hver enkelt finnes på den enkelte forskers profilside. På profilsidene oppdateres listen automatisk fra Cristin og krever derfor ikke manuelt vedlikehold.

Kontakt

Har du spørsmål, ta kontakt med din nettkontakt eller i NTNU Hjelp.