Wikier

Lage godt innhold...

Publisere bilder på nett

Denne siden gir gode råd til deg som skal publisere bilder på NTNUs nettsider. Dette er ikke en steg for steg bruksanvisning.

English version - Publishing images online

Temaside om web | Sider merket med web

Ser du etter noe annet?

Sjekkliste før du laster opp et bilde

 1. Bildet har en funksjon i siden og er uten tekst. Bruk bilder som er autentisk og som støtter opp om det som teksten handler om. Eksempel på god bildebruk (Nielsen Norman Group)
 2. Bildet er tilpasset for nett, og har riktige dimensjoner
 3. NTNU/du har bruksrettigheter til bildet

Etter at du har lastet opp et bilde

 1. Angi alternativ tekst for bildet
 2. Kreditér bildet
 3. Sørg for at viktig innhold i bildet er tilgjengelig som tekst på siden, også når bilde ikke vises

Kreditering

Krediter alltid bildene. På tradisjonelle artikkelsider med bilder og billedtekst kan vi legge kreditering under bildet i billedtekst. Forsidebilder trenger ikke å krediteres hvis de lenker opp til en side der bildet er kreditert i bildeteksten. På steder hvor teksten kan virke forstyrrende (navigasjonssider etc) kan fotobyline legges som alternativ tekst.

Fotokreditering skriver du slik:

 1. Høyreklikk på bildet, velg Bildeegenskaper.
 2. Hak av Bilde med bildetekst. Lagre.
 3. Fjern ordet Bildetekst og skriv inn:
  Foto: Grete Wolden/NTNU (hvis NTNU eier bildet) eller Foto: Grete Wolden (hvis NTNU ikke eier bildet)

Alternativ tekst

Bilder og illustrasjoner skal ha en alternativ tekst som formidler innholdet i det som vises. Alternativ tekst brukes av synshemmede og søkemotorer. Alterntiv tekst blir også brukt dersom bildet av en eller annen grunn ikke lastes ned på siden.

Begynn med det viktigste og skriv kort. Spesifiser gjerne til slutt om det er et foto, en illustrasjon eller grafikk. Eksempel på alt-tekst til bildet under:

 • OK alt-tekst: blomster
 • Bedre alt-tekst: Tulipaner i blomstring. Foto.

Tulipaner i blomstring. Bilde.

Foto: mostphoto.com

Hva med bilder som er lenket opp?

Alternativ tekst til bilder som er lenket opp, skal forklare hvor lenken leder til, og ikke hva det viser.

 • Eksempel på alt-tekst til bildet under som er lenket opp: Artikkel om tulipanslekta på Wikipedia

Artikkel om tulipanslekta på Wikipedia

Foto: mostphoto.com

Tom alt-tekst

Dersom bildet er et grafisk element til dekor, skal alt-attributtet stå tomt (alt=”"). Da vil bildet bli ignorert av lesebrett og søkemotorer. Grafiske elementer skal som hovedregel ligge i stilsettet (CSS).

Ingen bilder skal være uten alt-attributt. Dersom alt-atributtet mangler, kan filnavnet til bildet bli lest opp av lesebrett.

Mer om alternativ tekst: Universell utforming av bilder og grafikk (uutilsynet.no)

Lenke til stor versjon

Noen bilder bør også ligge som store versjoner når man klikker på dem. Dette er for eksempel detaljert grafikk, og bilder med mange personer.

Kvalitet

Bruk bilder av god teknisk fotokvalitet som har en oppløsning som egner seg for nettet. Tilpass bildet for nett: Store bilder er tunge å laste. Photoshop har en enkel «Save for web and devices»-funksjon som tilpasser bildet for nett uten at dette forringer kvaliteten betraktelig, se File - Export.

Hvordan velge bilder for NTNUs nettsider

Dokumentariske bilder av faktiske personer, situasjoner eller steder har mye mer troverdighet enn bilder kjøpt via kommersielle bildebaser. Dekorative bilder («pynt») blir gjerne ignorert av brukerne. Vis derfor fram NTNUs studenter og ansatte, hvor de jobber og studerer, inneområder og bygninger og produkter de lager.

Opphavsrett

Bruk kun bilder du har lov å bruke. Dette gjelder for offisielle nettsider, presentasjoner, i Innsida og i andre dokumenter. Få tillatelse fra opphavsperson eller rettighetshaver, med mindre det er uttrykkelig spesifisert at bildet er til fri bruk. Bilder under Creative Commons-lisens er et unntak.

Se også