Wikier

Bokmerker for EPT...

Prosjektøkonomi ved EPT

På denne siden finner du lokale retningslinjer for prosjekter og økonomi for ansatte ved Institutt for energi- og prosessteknikk (EPT). Dette er et tillegg til generelle retningslinjer for forskningsprosjekt ved NTNU.

Hovedside: Bokmerker for EPT | This page in English: Projects and economy at EPT


Prosjektledelse

Prosjektdefinisjon

NTNU bruker begrepet prosjekt for flere typer aktiviteter og for ulike forskningsmidler fra interne og eksterne finansieringskilder. Et prosjekt kan defineres som en engangsoppgave eller en aktivitet med en definert varighet, og det forventes at det leder til et resultat. Prosjektet eller aktiviteten beskrives normalt i en avtale som også angir ressursene som kreves for å gjennomføre prosjektet. En prosjektbeskrivelse definerer aktivitetene og oppgavene som skal utføres og er som hovedregel ikke knyttet til enkeltpersoner (f.eks. i en søknad om finansiering er det den planlagte jobben/aktivitetene som vurderes som mest relevante, ikke hvem som skal jobbe med prosjektet).

Prosjektprosessen

Prosjektledere ved EPT må sette seg inn i EPTs rollebeskrivelser for prosjektledere og prosjektprosessen ved EPT, som beskriver oppgaver og roller i de ulike fasene:

  1. Søknad
  2. Tildeling av midler
  3. Kontrakt
  4. Oppstart
  5. Prosjektgjenomføring
  6. Avslutning av prosjekt

EPTs prosjektprosess supplerer NTNUs sentrale retningslinjer for forskningsprosjektledelse.


Finansiering

Ekstern finansiering (BOA)

Ved NTNU brukes ofte forkortelsen BOA (Bidrags- og oppdragsfinansierte prosjekter) for prosjekter som får ekstern finansiering. Prosjekter hvor NTNU får midler fra andre kilder enn tilskudd fra Kunnskapsdepartementet, defineres normalt som enten sponset eller oppdragsbasert aktivitet.

Se også NTNUs temaside Forskningsmidler og EU Research Support Office ved IV-fakultetet.

Sponset aktivitet (bidragsprosjekt)

Prosjekter hvor NTNU henter støtte fra nasjonale og internasjonale finansieringskilder, uten krav til leveranser (uten motytelse) ved avtale-/kontraktsinngåelse. NTNU kan bidra med egne midler, men det må i så fall framgå av budsjettet. NTNU kan ikke beregne seg fortjeneste av bidragsprosjekter.

Oppdragsbasert aktivitet (oppdragsprosjekt)

Prosjekter hvor NTNU utfører mot betaling fra ekstern(e) oppdragsgiver(e), med krav til leveranser (med motytelse) ved avtale/kontraktsinngåelse. Oppdragsgiver skal dekke alle direkte og indirekte kostnader, og det skal beregnes fortjeneste på oppdragsprosjekter. NTNU skal dokumentere at alle kostnader er innberegnet i kontraktssummen.

Interne tilskudd

I tillegg til eksternt finansierte prosjekter finnes det flere typer interne prosjekter som er finansiert enten av EPT, IV-fakultetet eller Rektoratet (RSO-prosjekter).

RSO (Ramme, strategi- og omstillingsmidler) prosjekter

Disse prosjektene er tilskudd fra Rektoratet eller IV-fakultetet, og tildeles strategisk viktige områder ved NTNU:

Insentivordninger ved EPT

"Driftskonto"

Alle fast vitenskapelig ansatte kan ha sitt eget interne prosjekt for aktiviteter/utgifter som ikke er direkte knyttet til eksternt finansierte prosjekter. Midlene på den såkalte driftskontoen / 69-konto overføres fra EPT til driftskontoen basert på antall timer registrert i UNIT 4 og finansiert på eksterne prosjekter, i henhold til rammene satt av EPT.

EPT's retningslinjer for "69-konto" (PDF)

Budsjettplanlegging

Du skal alltid kontakte en økonomiansvarlig ved instituttet, både for å forberede budsjettet og for eventuelle budsjettendringer. For å sette opp budsjett må søknadsinitiativ være godkjent. Her er imidlertid noen viktige forhold å vurdere:

  • Start- og sluttdato for prosjektet
  • Hvem er koordinator? Hvem er partnere?
  • Er det andre avdelinger ved NTNU involvert?
  • Er det en budsjettramme? Budsjettmal (krever passord, kontakt din prosjektøkonom)
  • Stillingene (PhD, Postdok, annet personell)
  • Timer for prosjektarbeid og prosjektledelse for fast vitenskapelig ansatte: Retningslinjer for timeføring ved EPT.
  • Reiser, workshops, seminarer og konferanser
  • Leiestedskostnader (bruk av EPTs infrastruktur herunder laboratorier og datalaboratorier)
    • Laboratorier (bruk av laboratorier)
    • Digital lab (ved IndEcol)
    • Dataleiested (datakostnader som Sigma, Idun etc ved EPT)
  • Laboratoriekostnader (teknikertimer, utstyr og materialer) i prosjekter hvor leiestedsmodellen ikke er aktuell

Alle endringer som påvirker fremdrift, budsjett og kostnader i prosjektene krever en budsjettrevisjon som må rapporteres til finansieringskilden.

Kontakt

Oversikt over økonomiansvarlig og forskningsrådgivere (engelsk) for prosjektledere.

Se også: Hvem gjør hva i EPT-administrasjonen

1086 Visninger