Wikier

Microsoft 365 -...

OneDrive - dele filer og mapper

Denne siden viser hvordan du kan dele dokumenter og mapper i OneDrive med andre, og hvordan du kan styre hvem som har tilgang til hva.

English version - OneDrive - Share files and folders

Temaside om Office 365 | Sider merket med Onedrive

Hvordan dele filer og mapper i OneDrive

Dele fra desktop

Fra OneDrive-mappen på datamaskinen din kan du høyreklikke på en fil eller en mappe og velge Del fra menyen.

Dele fra nettleser

I OneDrive på nett kan du dele en fil på to måter:

 1. Høyreklikk på en fil eller en mappe og velg Del.
 2. Klikk på Del-knappen Del-knappen ved en fil eller en mappe. Knappen vises når du holder musepekeren over filen eller mappen.

Dele fra Office-program

I Office-programmer som Word, Powerpoint etc. kan du klikke på Del-knappen Del som befinner seg øverst i høyre hjøre i vinduet.

Tilgangsstyring

Når du trykker på Del-knappen blir du presentert med et slikt vindu:

Send kobling vindu

Øverst på vinduet vises tilgangsinnstillingen som er valgt for dokumentet, i dette tilfelle er det valgt at Alle med koblingen kan vise. Ved å klikke på denne kan du velge hvordan tilgangen skal styres:

Koblingsinnstillinger

 • Alle med koblingen: Alle som har lenken har tilgang til dokumentet. Man trenger ikke være tilknyttet NTNU får å få tilgang. Du kan også sette en utløpsdato for lenken.
 • Personer i NTNU med koblingen: Alle som er tilknyttet NTNU som har lenken har tilgang til dokumentet.
 • Personer som har tilgang: Kun personer som har tilgang fra før av har tilgang til dokumentet. Dette gjelder for eksempel om filen ligger i en delt mappe. Se Sjekk hvem som har tilgang til mapper og filer.
 • Bestemte personer: Kun de spesifikke personene du deler med har tilgang.
 • Ved å krysse av for Tillat redigering, vil de personene du deler med ha mulighet til å redigere dokumentet; hvis du ikke krysser av for det, kan de kun lese dokumentet.
 • Dersom du tillater redigering, får du et nytt alternativ som heter Kun åpne i forhåndsvisningsmodus. Dersom du skrur på dette, vil personene du deler dokumentet med kun ha mulighet til å legge inn kommentarer og forslag til endringer; de vil ikke kunne redigere innholdet i dokumentet. Dette kan være hensiktsmessig dersom du deler et dokument med noen kun for å få tilbakemelding på innholdet.
 • Ved å skru på Blokker nedlasting (kun tilgjengelig for office-dokumenter), hindrer du personene du deler med å laste ned eller printe dokumentet. Dokumentet vil da kun være tilgjengelig i nettleseren for personer du deler med, de vil ikke kunne åpne dokumentet i office-programmet på PCen sin. Vær oppmerksom på at dette ikke hindrer personer å lagre innholdet på andre måter som f.eks. å ta skjermbilde av dokumentet.

Klikk Bruk for å lagre innstillingene:

Send kobling vindu

 • Dersom du har valgt å gjøre dokumentet tilgjengelig for alle med koblingen, eller personer ved NTNU med koblingen, kan du trykke på Kopier kobling og sende lenken til de du måtte ønske. Du kan også skrive inn navn eller e-postadresse i feltet og trykke på Send. Da vil personen motta en e-post med lenken.
 • Dersom du har valgt at kun spesifikke personer har tilgang må du skrive inn navn eller e-post i tekstfeltet og trykke Send. Da vil personene motta en e-post med en lenke til dokumentet. Det er likevel kun disse personene som kan åpne dokumentet. Dersom de prøver å videresende lenken de mottok til noen andre som du ikke har gitt tilgang til, vil ikke disse andre personene kunne åpne dokumentet selv om de fikk lenken fra noen med tilgang.

Sjekk hvem som har tilgang til mapper og filer

Du kan se hvem som har tilgang fra før ved å trykke på … > Administrer tilgang, og se under Direkte tilgang. Der kan du også se hvilke lenker som gir tilgang til andre personer som ikke er nøyaktig spesifisert.

Se filer du har delt

Delte filer

 1. Hvis du vil vise en liste over delte filer i OneDrive, går du til onedrive.com og logger på
 1. Velg Delt i navigasjonen for å se en liste over alle filer som deles av deg, og filer som er delt med deg, som viser navnet på hvem som delte den.

Behandle delte filer

 1. Hvis du vil administrere tilgang til filer du har delt, velger du bare ett element. Du kan ikke administrere tilgang til mer enn ett element om gangen.
 1. Velg informasjon øverst til høyre, og administrer tilgang.

Samskriving i Office-program

Dersom du deler et dokument med andre og gir tilgang til redigering kan flere personer samskrive dokumentet. Man kan også legge inn kommentarer i dokumenter, og dersom man omtaler en person ved å skrive @navn, vil denne personen bli varslet om at kommentaren gjelder dem.

Se også

Kontakt

Orakeltjenesten kan hjelpe deg dersom du støter på problemer.