Wikier

Kandidater til...

Kandidater til styrevalget - fast vitenskapelig ansatte

Her kan du lese presentasjonene fra kandidatene i valget for 2025.


English version: Candidates for the NTNU Board election - permanent academic staff


Tilbake til valg 2025 og diskusjonsforum


Astrid Aksnes

Professor, Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk (IE)

Profilfoto av Astrid Aksnes.

Kort bekrivelse av hva du står for: Hva er NTNUs største utfordringer framover og hvorfor velgerne skal stemme på deg?

NTNUs største utfordring er å opprettholde fremragende forskning og kvalitet i utdanningen på tross av at bevilgningene blir kuttet. Vi skal være et attraktivt universitet som ligger i front og gir våre studenter verktøy til å løse fremtidens utfordringer.

Administrative rutiner og utdanningsbyråkrati stjeler mye tid. Rutiner bør forenkles, komitéarbeid slankes og ansettelser skje raskere. Mange vitenskapelig ansatte har veldig høyt arbeidspress som medfører at de ikke får skjøttet primæroppgavene på en tilfredsstillende måte. Dette er spesielt krevende for unge forskere som bygger opp sin undervisningskompetanse og forskningsaktivitet. Det er kritisk å legge forholdene til rette for disse for å utvikle deres potensiale. De er fremtiden.

Jeg vil:

  • jobbe for at NTNU forblir et attraktivt universitet for studenter og ansatte
  • være en stemme for de vitenskapelige ansatte, og bidra til et godt miljø og gode arbeidsvilkår
  • spesielt støtte unge forskere for å bidra til og utvikle deres potensiale
  • jobbe for at organisasjonen får en større bevissthet på tidsbruk og forenkle administrative rutiner
  • beskytte akademisk frihet

Eskild Narum Bakken

Universitetslektor, Fakultet for ingeniørvitenskap (IV)

Profilfoto av Eskild N. Bakken.

Kort bekrivelse av hva du står for: Hva er NTNUs største utfordringer framover og hvorfor velgerne skal stemme på deg?

  1. Økonomi er en hovedutfordring. NTNU’s kjernevirksomhet og posisjon må bevares gjennom pågående endringer. Vi skal fortsatt være et ledende internasjonalt universitet som ansatte og studenter er stolte av. Masterplan for bygg- og campusutvikling 2025-2050 bør reevalueres.
  2. NTNU er for sentralstyrt og byråkratisk. Ulike fagmiljøer, institutter og campus må få utvikle egne strategier, eierskap til studieprogrammer og egen identitet. Dette styrker motivasjon, kvalitet og effektivitet, og er viktig for akademisk frihet og ytringsfrihet. Styret skal sikre økonomi, arbeidsvilkår og overordnede mål, ikke pålegge detaljregulering eller kollektive verdisyn.
  3. Vakre omgivelser er viktig, men planlagte bygg og renovasjoner på NTNU er kassefunkis. Brukerundersøkelser og nevropsykologi viser at folk ønsker og trenger noe annet. Campus skal gjøre oss glade, friske og gi identitet. Gløshaugen-planene samsvarer ikke med plan- og bygningslovens estetikkbestemmelser. Fasader kan omprosjekteres.

Min bakgrunn er fra akademia og næringsliv. Ansatt ved NTNU i 15 år, hovedfokus på undervisning og faglig formidling. Studieprogramleder for nettstudier, pionèrprosjekter innen nettundervisning. Eget arkitektforetak siden 1995, medeier av eiendomsselskap, erfaring med prosjektledelse. Engasjert i campusutvikling på Gjøvik. Styreerfaring fra flere nasjonale og regionale organisasjoner. Foredrags- og konsulentvirksomhet innen arkitektur for offentlige aktører fra statlig til kommunalt nivå.

Tone Frost Bathen

Professor, Fakultet for medisin og helsevitenskap (MH)

Profilfoto av Tone F. Bathen.

Kort bekrivelse av hva du står for: Hva er NTNUs største utfordringer framover og hvorfor velgerne skal stemme på deg?

Det er stor avstand fra NTNU sentralt til instituttene, hvor kjerneoppgavene faktisk løses. Ekspertisen og kunnskapen ute i instituttene er NTNUs største ressurs, og for å nå sine ambisjoner trenger NTNU motiverte (i tillegg til kreative, kritiske, konstruktive, og respektfulle) medarbeidere. Instituttene må få tilbake sine økonomiske og strategiske handlingsrom. En viktig forutsetning for å kunne gjøre gode strategiske valg er tydelighet og åpenhet omkring de interne pengestrømmene. Større lokalt handlingsrom er også viktig for gode karriereveier, både i og utenfor akademia.

Hjertet mitt banker for de unge talentene – det er disse som skal ta verden (og NTNU) videre! Endret finansiering til Universitet og Høyskoler krever også prioriteringer i tidsbruk. Jeg stiller spørsmål ved for eksempel overfloden av høringer med korte tidsfrister og rapportering som er uklart hvordan benyttes. Reell medvirkning trigger motivasjon, men kan vi tenke nytt om hvordan reell medvirkning skal gjøres? Jeg vil være en representant for fotfolket, og er stolt av å jobbe på NTNU. Kunnskap har aldri vært viktigere, og NTNUs ansatte ute på instituttene er nøkkelen. Jeg brenner for at denne ressursen skal få større anerkjennelse og bedre mulighet til å løse sine oppgaver.

I tillegg til 10 år i instituttets ledergruppe har jeg erfaring fra nasjonal forskningspolitikk gjennom verv i ulike utvalg, f.eks. NFRs porteføljestyre for helse og vitenskapelig råd hos Kreftforeningen.

Trygve Brautaset

Professor, Fakultet for naturvitenskap (NV)

Profilfoto av Trygve Brautaset.

Kort bekrivelse av hva du står for: Hva er NTNUs største utfordringer framover og hvorfor velgerne skal stemme på deg?

Den største utfordringen NTNU står ovenfor framover er knytta til god ressursforvaltning i en tid preget av stor usikkerhet knyttet til finansiering. Siste årene er bevilgninger fra staten redusert, jeg tror dette vil vedvare, og jeg opplever at forskningen ikke er det mest bevaringsverdige når det skal kuttes.

Jeg er særlig opptatt av forskningen og merverdien av denne. NTNU er Norges største universitet, og vi bør ha som ambisjon å også være det beste, og da må forskningen styrkes. Dette gjelder utvikling av eksellente forskningsgrupper og unge forskertalenter, forskningsdrevet innovasjon, samt forskningsbasert undervisning. Dette påkrever målrettet og effektiv ressursforvaltning, insentiver og tilrettelegging for økt ekstern finansiering, samt strategisk prioritering av forskningen. Jeg har sterk tro på at en styrking av forskningen vil øke NTNU sitt omdømme internasjonalt, bidra positivt til økonomien og bærekraftsmålene, og også styrke utdanningen vår.

Jeg har en bred bakgrunn med 10 år i Sintef, har ledet MT Bioteknologi ved NTNU, er leder for Senter for Digitalt Liv Norge, er nestleder for TSO Helse og Livsvitenskap, og er nestleder i Bioteknologirådet. Jeg liker å se ting i perspektiv og å søke råd og inspirasjon fra omgivelsene mine. Jeg mener at et godt fungerende Styre skal sammen med ledelsen være drivende for god virksomhetsutvikling.

Mohammad Derawi

Professor, Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk (IE)

Profilfoto av Mohammad Derawi.

Kort bekrivelse av hva du står for: Hva er NTNUs største utfordringer framover og hvorfor velgerne skal stemme på deg?

NTNU står overfor store utfordringer og må balansere økonomiske prioriteringer med kvalitet i undervisning, forskning og arbeidsmiljø. Samtidig er det viktig at universitetet forblir en attraktiv arbeidsplass og et inkluderende studiested for både ansatte og studenter. Alle ansatte skal oppleve NTNU som en trygg og forutsigbar arbeidsplass, der de ikke føler seg truet av stadige nedskjæringer og usikkerhet. Forutsigbarhet og trygghet er avgjørende for å beholde og motivere høyt kvalifiserte medarbeidere.

Jeg vil stå for og fremme forslag som sikrer stabilitet, åpen kommunikasjon og langsiktighet i omstillingsprosesser. For å styrke NTNUs konkurransekraft vil jeg stå for og fremme forslag om en bonusordning for ansatte som sikrer eksterne prosjektmidler. Dette vil gi alle ansatte mulighet til å bidra til viktige prosjekter og gi økt motivasjon for innovasjon, nyskapning og utvikling. Samtidig vil dette styrke NTNUs finansielle grunnlag. Samtidig er det viktig å styrke studentmiljøet.

Jeg ønsker at alle tre campuser blir mer levende og engasjerende møteplasser. Studenter skal ha tilgang til rimelige velferdstilbud, inkludert matservering, sosiale møteplasser og et bredt utvalg av faglige og sosiale aktiviteter. Økonomi skal ikke være et hinder for trivsel, inkludering eller deltakelse. Mangfold og inkludering må stå sentralt i NTNUs strategi. Uavhengig av bakgrunn, kjønn eller funksjonsevne, skal alle studenter og ansatte bli sett, hørt, verdsatt og støttet i betydelig grad.

Terje Andreas Eikemo

Professor, Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap (SU)

Profilfoto av Terje A. Eikemo.

Kort bekrivelse av hva du står for: Hva er NTNUs største utfordringer framover og hvorfor velgerne skal stemme på deg?

Jeg bryr meg om tre viktige saker: at våre ansatte trives i jobben sin, at våre forskere får frihet og nødvendig tilrettelegging for å utvikle ny kunnskap og innovasjon, og at vår vitenskap deles åpent. Bare på denne måten kan vi realisere vår visjon om en bedre verden.

Geopolitisk ustabilitet, fremveksten av AI, samt en relativt uforutsigbar nasjonal utdannings- og forskningspolitikk er blant utfordringene som påvirker oss. Det er derfor avgjørende at NTNU håndterer disse utfordringene på en ansvarlig måte. Det handler om god økonomistyring, hvordan vi legger til rette for bruk av AI i forskning og utdanning, samt at vi opprettholder en god balanse mellom grunnforskning og anvendt forskning. Vi må både utvikle fagfelt og løse reelle problemer.

Samlokaliseringen vil være en av de største utfordringene de kommende årene. Jeg har langvarige samarbeid med miljøer fra alle NTNUs fakulteter og campuser, og ønsker å bruke min erfaring til å støtte NTNUs mål om økt tverrfaglighet. Samlokaliseringen kan bli vanskelig for mange, men også gi mulighet for faglig gevinst for studenter og ansatte.

I vitenskapen finner jeg motivasjon i sosial, økonomisk og politisk rettferdighet. Som styremedlem vil jeg bære med meg de samme verdiene. Jeg har et stort engasjement for universitetet mitt og ønsker at alle skal ha like gode muligheter til å lykkes med det de brenner for. Dette innebærer at jeg vil kjempe for å bevare vår akademiske frihet innen forskning, undervisning og formidling. Alle må kunne glede seg til å gå på jobb eller til å studere ved NTNU. Det er menneskene som er NTNUs viktigste ressurs.

Anne C. Elster

Professor, Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk (IE)

Profilfoto av Anne C. Elster.

Kort bekrivelse av hva du står for: Hva er NTNUs største utfordringer framover og hvorfor velgerne skal stemme på deg?

Største utfordringer:

  • håndtere økonomiske utfordringer & press utenfra
  • ivareta godt arbeidsmiljø, reell medbestemmelse & akademisk frihet
  • pådrive desentraliserte løsninger tilpasset NTNUs mangfold
  • bekjempe tidstyver
  • skaffe gode kontorer, nok store undervisningsrom, labber, møterom & P-plasser

Campusprosjektet kan koste mer enn det smaker, så vi må sloss for enekontorer og labber som tilrettelegger for studentkontakt og forskningsprosjekter. Velger ansatte hjemmekontor for å fungere, «samles» ikke campus. Grønne løsninger må premieres, men samtidig må vi ha nok P-plasser for småbarnsfamilier og de med særlige behov, få bedre varslings og sakssystemer, og ta vare på vår kulturarv og samlinger.

Som 1. vara er jeg allerede en tydelig stemme for vit. ansatte i Gjøvik, Trondheim og Ålesund. Min forskning anvender bl.a. KI for å få best mulig ytelse på alt fra små sanntidssystemer til større komplekse datasystemer. Jeg er WP-leder i en SFI med flere institutt, fakultet og bedrifter. Min tverrfaglighet styrker et styre for en stor og kompleks organisasjon som blir mer og mer digitalisert. Med lang erfaring fra fremragende forskningsmiljø i USA og EU prosjekt, er jeg med i bl.a. internasjonale priskommiteer for IEEE og SIAM. Jeg brenner også for undervisning - 105 tok mitt 4. års parallelprogrammeringsfag h2024.

Stem på en uredd representant som brenner for en god og tverrfaglig undervisnings- og forskningskultur som fremmer «Kunnskap for en bedre verden»!

Torberg Falch

Professor, Fakultet for økonomi (ØK)

Profilfoto av Torberg Falch

Kort bekrivelse av hva du står for: Hva er NTNUs største utfordringer framover og hvorfor velgerne skal stemme på deg?

NTNU har stor innflytelse. Den kunnskapen vi utvikler er viktig for teknologi, næringsliv, velferdstjenestene og politikk. Jeg mener NTNU har et enda større potensiale enn det vi får til i dag. NTNUs viktigste ressurs er dyktige tilsatte. Vi må rekruttere de skarpeste forskerne og de mest dedikerte underviserne, samt beholde de vi har. I alle saker må man spørre om hvordan de påvirker NTNU som en attraktiv arbeidsplass.

NTNU har blitt sentralstyrt. Som oftest ser imidlertid fagmiljøene selv best hvordan utdanningskvalitet kan bedres og hva som gir de beste betingelsene for forskning, formidling og innovasjon. Derfor bør beslutningene flyttes nærmere instituttene, studieprogrammene og de tilsatte.

Jeg har bakgrunn fra ulike deler av NTNU. Den viktigste innsikten kommer fra posisjonen som professor i samfunnsøkonomi over flere år. I tillegg har jeg vært instituttleder på to veldig ulike institutt (samfunnsøkonomi og lærerutdanning) og prodekan. Det betyr at jeg har god innsikt i hvordan NTNU fungerer. I tillegg har jeg erfaring fra nasjonale verv etter oppnevning fra regjeringen. Jeg tror alt dette er viktig for å kunne bruke en posisjon i styret til å påvirke utviklingen.

Det er geopolitiske turbulent. Kunnskapsutviklingen på alle NTNUs fagområder er viktig beredskapsarbeid. Samtidig er det en usikker og skjør økonomisk situasjon på NTNU. Det blir viktig med forutsigbar økonomisk styring framover for at NTNU skal fokusere på faglig utvikling.

Leif Edward Ottesen Kennair

Professor, Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap (SU)

Profilfoto av Leif E. O. Kennair.

Kort bekrivelse av hva du står for: Hva er NTNUs største utfordringer framover og hvorfor velgerne skal stemme på deg?

Akademia er inne i en utfordrende, ny og ukjent nedbyggingsperiode. Sektoren skal reduseres, men det må skje med medvirkning fra de ansatte og med vekt på universitetets identitet som en fri kunnskapsutviklende institusjon. Det er derfor avgjørende å ha fokus på det konkrete samfunnsoppdraget: undervisning, ja, men også forskning, formidling og innovasjon. Man må finne en balanse mellom undervisning og forskning, på tross av at det siste ikke lenger gir inntekter. Det å aktivt ivareta den frie forskningen vil være avgjørende for universitetene fremover. Drift mot å bli undervisningsskoler med primært ekstern forskningsfinansiering vil skade ny, fri og kreativ kunnskapsutvikling. Man må også dempe distraherende, kortsiktige politiske vyer, som både spiser ressurser og tid. Og man må jobbe aktivt for å ivareta den akademiske friheten i et stadig mer polarisert debattklima. Alt dette vil også føre til mer press på unge forskere, der færre vil få faste stillinger i akademia, og vil ha mer belastende år tidlig i karrieren.

Jeg er selv veldig opptatt av undervisning og elsker å undervise, men jeg frykter at den frie forskningen kommer til å være under press fremover. Jeg har gjennom karrieren støttet unge forskere både gjennom rollen som styremedlem for det nasjonale programmet for yngre forskningsledere i psykologi og NTNU sitt Mentoringprogram for kvinnelige førsteamanuenser og førstelektorer. Videre støtte til unge forskere vil være vesentlig for fremtidig talentutvikling.

Ronny Kjelsberg

Universitetslektor, Fakultet for naturvitenskap (NV)

Profilfoto av Ronny Kjelsberg.

Kort bekrivelse av hva du står for: Hva er NTNUs største utfordringer framover og hvorfor velgerne skal stemme på deg?

  1. NTNU er et resultat av flere fusjoner. Alle som har blitt en del av NTNU hadde med seg viktige samfunnsoppdrag som vi må ivareta. I en situasjon med presset økonomi, er det fort gjort at man gjør grep som undergraver noen av disse målene. Da trenger NTNU et styre som husker alle våre kjerneoppgaver.
  2. Vi er i en prekær situasjon for forskning og høyere utdanning i Norge. Vekslende regjeringer har gjennomført ostehøvelkutt over sektoren, hvor hele den stabiliteten og langsiktigheten som samfunnsoppdraget vårt er helt avhengig av er blitt undergravd. Vi trenger et styre som kjenner de politiske miljøene, det politiske spillet og som kan holde våre folkevalgte ansvarlige for konsekvensene av grepene de gjør, og som selv jobber for å gi fagmiljøene økonomisk forutsigbarhet i sine interne disponeringer.
  3. Vi ser fra kolleger i USA at vitenskapen og den akademiske friheten er under angrep. Dette rammer særlig forskere innen klima, kjønn, rasisme og andre tema som er blitt politiserte gjennom den høyreautoritære kulturkrigen som har pågått de siste årene. Samtidig er høyere utdanning i Gaza utradert av lignende krefter. Vi trenger et styre som slår kontant ned tilløp til at politiske eller økonomiske hensyn griper inn i den akademiske friheten, og står i front for internasjonal solidaritet med kolleger under angrep.

Eline Drury Løvlien

Førsteamanuensis, Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap (SU)

Profilfoto av Eline D. Løvlien.

Kort bekrivelse av hva du står for: Hva er NTNUs største utfordringer framover og hvorfor velgerne skal stemme på deg?

NTNUs største utfordring er økonomi. Dette medfører omfattende omstillingsprosesser som påvirker hele systemet. Både studentene, som opplever reduserte studieporteføljer og kutt i undervisningsressurser, og de ansatte, som forventes å bruke forskningstid på å skaffe eksterne midler, merker konsekvensene. Vi ser allerede resultatene: den norske universitetssektoren drives i økende grad av profittmotiver og bedriftslogikk. Dette er ikke nytt, men endringene tvinger oss nå til å forholde oss til større etiske spørsmål, som NTNUs samarbeid med selskaper som Equinor og våpenprodusenter som Kongsberg Gruppen. Som universitet med et samfunnsoppdrag tuftet på demokratiske verdier, etikk og bærekraft, har NTNU et særlig ansvar for å sikre at forskning, kunnskapsutvikling og samarbeid med private aktører stemmer overens med vårt verdigrunnlag. Selv – og kanskje spesielt – i tider med økonomisk press, må vi drøfte disse temaene. Styringsorganene må oppleves som legitime og gjennomsiktige, både for ansatte og studenter.

Å balansere økonomiske utfordringer med «kunnskap for en bedre verden» er noe jeg vil jobbe aktivt for som styremedlem. Som akademisk ansatt vil jeg bidra til et sterkt NTNU som møter utfordringene uten å ofre faglige og kritiske perspektiver.

Nina Skjæret Maroni

Førsteamanuensis, Fakultet for medisin og helsevitenskap (MH)

Profilfoto av Nina S. Maroni.

Kort bekrivelse av hva du står for: Hva er NTNUs største utfordringer framover og hvorfor velgerne skal stemme på deg?

Jeg har en sterk lidenskap for utdanning og forskning, og jeg ønsker å bidra til å forme fremtiden for vårt universitet. En av de største utfordringene fremover er å sikre tilstrekkelig finansiering for vår kjernevirksomhet som er utdanning og forskning. Dette krever en strategisk tilnærming i alle ledd av universitetet og en åpenhet og dialog mellom alle nivå i systemet. Etter flere år der det har vært økonomiske vanskeligheter, hos noen mer enn hos andre, er det viktig at vi jobber med ressursfordelingen, ikke bare til universitetssektoren, men også innad i vårt eget universitet for å imøtekomme de samfunnsoppdragene vi i felleskap har.

NTNU ønsker å være et ledende universitet på flere områder. Da må vi både tiltrekke oss nye krefter, men også beholde de talentfulle forskerne og underviserne vi allerede har. Dette innebærer å skape gode arbeidsvilkår og karrieremuligheter, samt å håndtere utfordringer knyttet til midlertidighet og langsiktig utvikling av fagmiljøer. Her har vi en jobb å gjøre fremover. Jeg ønsker å være en tydelig stemme for alle ansatte, uansett nivå, og ivareta de særskilte utfordringer og krav som hviler på de ulike enhetene ved NTNU som breddeuniversitet.

Øyvind Mikkelsen

Professor, Fakultet for naturvitenskap (NV)

Profilfoto av Øyvind Mikkelsen.

Kort bekrivelse av hva du står for: Hva er NTNUs største utfordringer framover og hvorfor velgerne skal stemme på deg?

Jeg mener det er viktig å ivareta NTNU som et breddeuniversitet, der alle instituttene får samme rammevilkår. Dette involverer også å sikre at ansatte har tid og rom for forskning og til å kunne utvikle sin undervisningskompetanse og karriere gjennom balansert arbeidsbelastning, tilgang til ressurser og effektive støttefunksjoner. For yngre forskere er det viktig å kunne tilby gode karriereveier, nylig har jeg vært med å utvikle ny karriereplan for ph.d. og postdoktorer ved NTNU.

I høringer og beslutninger er det avgjørende for meg med åpenhet og at ansatte gis god tid til å gi innspill for å sikre reell medvirkning og forankring i fagmiljøene. Gjennom 8 år ledet jeg forskningsetiske komité for naturvitenskap og teknologi, og fikk da lang erfaring med det å jobbe for gode betingelser for faglig uavhengighet og akademisk frihet. I en verden der forskningen for mange oppleves å være under press, mener jeg at jeg har mye å bidra med på vegne av ansatte ved NTNU.

Ellers vil jeg ønske velkommen en ny diskusjon rundt vedtakene fra dimensjoneringsutvalget. Bærekraftig bruk av offentlige midler er viktig, men i ytterste konsekvens ser jeg deler av vedtakene etter dimensjoneringsutvalget som en mulig svekkelse av breddeuniversitet. I kraft av å være et breddeuniversitet må det heller fra fagmiljøene og instituttene settes kritiske grenser for studieprogrammer der det igangsettes prosesser for å styrke disse og gjennomføre rekrutteringstiltaka når programevalueringer støtter dette.

Marius Pedersen

Professor, Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk (IE)

Profilfoto av Marius Pedersen.

Kort bekrivelse av hva du står for: Hva er NTNUs største utfordringer framover og hvorfor velgerne skal stemme på deg?

NTNUs største utfordring er at verden og samfunnet rundt oss endrer seg raskt. Fremover er det viktig at NTNU fortsetter å utvikle seg for å kunne levere kunnskap og kompetanse til samfunnet. Dette innebærer at vi må fokusere på høy kvalitet i alle våre aktiviteter.

Jeg mener NTNU bør representeres med bredden av universitetet. Som fast vitenskapelig ansatt på campus Gjøvik vil jeg vil bringe viktige perspektiver og erfaringer til styret ved NTNU som flercampusuniversitet. Videre er jeg opptatt av at ansatte skal ha muligheten til faglig utvikling og vekst. Det er vi som ansatte som utdanner fremragende kandidater til samfunnet og leverer forskning av høy kvalitet.

Magnus Själander

Professor, Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk (IE)

Profilfoto av Magnus Själander.

Kort bekrivelse av hva du står for: Hva er NTNUs største utfordringer framover og hvorfor velgerne skal stemme på deg?

Min rolle er å representere stemmen din og ikke å fremme min personlige agenda. Jeg vil derfor be om dine innspill til de temaene som skal diskuteres i styret for å representere deg best mulig. Jeg må finne en løsning for å motta innspill og fremme diskusjon, men hvis jeg blir valgt, vil en løsning bli etablert.

Nivå-1 har gjentatte ganger unnlatt å iverksette effektive prosedyrer for viktige kjerneoppgaver. Én slik oppgave er ansettelse av eksterne sensorer, som krever at vi akademikere opptrer som HR-personale. Et annet eksempel er fusjonen, hvor vi ble overlatt til å finne egne verktøy og metoder for å utføre undervisning på tvers av campus. Et nyere eksempel er innføringen av UNIT4, som mangler nødvendig funksjonalitet slik at en søknadsskriver kan lage sitt eget prosjektbudsjett. Dette er eksempler på manglende prosedyrer som påvirker de fleste av oss og hemmer arbeidshverdagen vår unødig.

En av våre største utfordringer er de norske politikernes manglende tillit til oss akademikere. Dette har vist seg gjennom nye forskrifter og budsjettkutt som har negativ innvirkning på vårt daglige arbeid. Et eksempel er kravet om eksterne sensorer, som følger av at man ikke har tillit til at vi er i stand til å gjennomføre objektive evalueringer. Jeg er klar over at det ikke er en lett oppgave å endre politiske meninger, men vi må bryte denne trenden og jobbe iherdig sammen med den akademiske sektoren for å gjenvinne vår tillit og styrke vår politiske stemme.

Bjørn Skallerud

Professor, Fakultet for ingeniørvitenskap (IV)

Profilfoto av Bjørn Skallerud

Kort bekrivelse av hva du står for: Hva er NTNUs største utfordringer framover og hvorfor velgerne skal stemme på deg?

NTNU har mange utfordringer framover;

  1. redusert bevilgning versus tilstrekkelig antall ansatte
  2. bevare et godt arbeidsmiljø hvor vitenskapelig ansatte har tid til forskning
  3. god ledelse på alle nivå
  4. finne riktig bruk av KI i undervisningen
  5. campusprosjektet – økonomisk risiko, bedre læringsmiljø, logistikk i byggeprosessen
  6. attraktivt studiested, fylle studieprogrammene
  7. god virksomhetsstyring og evne til å gjøre strategiske grep
  8. utnytte tverrfagligheten og teknisk- naturvitenskapelig hovedprofil
  9. formidle konkrete resultater av vår forskning, ikke minst forskning rettet mot bærekraft, energiproduksjon og infrastruktur
  10. finne balansen mellom forsvarsrelatert og sivil forskning

Jeg har et veldig stort nettverk på NTNU som er nyttig til å fange opp signaler om problemer i organisasjonen. Jeg er aktiv forsker og foreleser som kjenner vitenskapelig ansattes arbeidshverdag godt og raskt kan bringe aktuelle problemstillinger inni styrets diskusjoner. I inneværende styreperiode har jeg bidratt til å sette søkelys på forbedret lederopplæring, vurdering av gevinster ved digitalisering, risikostyring, kontroll over økonomien. I neste periode vil jeg fortsette å være en tydelig stemme og bidra til at NTNU går i riktig retning. Jeg vil også bidra til at det er kontinuitet i styret slik at viktige saker og vedtak kan vurderes fra en styreperiode til den neste.

Eli Smeplass

Førsteamanuensis, Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap (SU)

Profilfoto av Eli Smeplass.

Kort bekrivelse av hva du står for: Hva er NTNUs største utfordringer framover og hvorfor velgerne skal stemme på deg?

NTNU må ha et tydelig forhold til sitt samfunnsoppdrag i en tid preget av politisk press og kortsiktig styring. I en urolig verden, der kunnskap og vitenskap utfordres av populisme, feilinformasjon og uredelige hensikter, må universitetet stå som et fyrtårn for akademisk integritet, faglig motstandskraft og offentlig opplysning. Her er de ansatte vår viktigste ressurs. De må også behandles som det.

Jeg stiller til valg fordi jeg vil styrke universitetets rolle som kunnskapsinstitusjon. Vi kan ikke styre universitetet som en hvilken som helst bedrift. Jeg har forsket på hvordan reformer, fusjoner og styringslogikker former vilkårene for utdanning og faglig arbeid. Jeg engasjerer meg for konsekvensene av politisk styring av høyere utdanning, universitetsdemokrati og grasrotas rolle i vitenskapens utvikling. Jeg har vært en stemme for langsiktighet og forutsigbarhet i en sektor hvor toppstyring kan få irreversible negative konsekvenser. Jeg tror på kollegialitet, faglig bredde og på å bygge tillit nedenfra.

I styret vil jeg jobbe for at ansatte og studenter blir lyttet til, og at kunnskapsutviklingen først og fremst styres av faglige prinsipper. Velgerne bør stemme på meg fordi jeg vil være en kritisk, tydelig og kunnskapsbasert stemme for universitetets kjerneverdier.

Hans Arthur Solli-Sæther

Professor, Fakultet for økonomi (ØK)

Profilfoto av Hans. A. Solli-Sæther.

Kort bekrivelse av hva du står for: Hva er NTNUs største utfordringer framover og hvorfor velgerne skal stemme på deg?

Jeg har ledererfaring som IT-direktør i Posten Norge og som instituttleder ved NTNU i seks år. Som aktiv forsker har jeg mottatt Økonomifakultetets publikasjonspris (2024) og har vært medlem av European International Business Academy siden 2016. I tillegg deltar jeg i rektors skrivegruppe for ny universitetsstrategi og i fakultetets strategikomite.

Utfordring, "Brobygging mellom NTNU og arbeidslivet": En av NTNUs største utfordringer er å styrke samarbeidet med arbeidslivet. For å opprettholde vår posisjon som et ledende universitet, må vi sikre at utdanning og forskning holder høy akademisk kvalitet, men også er relevant og anvendbar for samfunnet. I dag opplever mange et gap mellom akademia og samfunnets behov. For å bygge bro over dette må vi aktivt involvere offentlige og private aktører i utviklingen av studieprogrammer, forskningsprosjekter og studentopplæring. Forskning og ny kunnskap bør i større grad deles og omsettes i praksis.

Hvorfor stemme på meg? Jeg har solid kjernekompetanse innen økonomi, ledelse og teknologi, kombinert med bred erfaring fra offentlig sektor, næringslivet – både regionalt og nasjonalt – og akademisk ledelse på instituttnivå. Med en god forståelse av universitetenes rolle i utvikling, økonomisk vekst og innovasjon, vil jeg bidra til å styrke koblingen mellom akademia og samfunnet.

Hvis jeg blir valgt, vil jeg arbeide for å:

  • Utvikle langsiktige strategiske nettverk ved å engasjere offentlige og private aktører i utdanning og forskning, slik at vi sikrer mer praktisk anvendbar kunnskap.
  • Styrke NTNUs tre campuser for å gi både studenter og ansatte de beste forutsetningene i et nasjonalt og internasjonalt forsknings- og arbeidsliv.
  • Fremme internasjonalt samarbeid for å tiltrekke studenter og forskere, og dermed øke NTNUs konkurranseevne internasjonalt.

Jeg håper på din støtte for å gjøre dette mulig!

Nassira Essahli Vik

Førsteamanuensis, Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap (SU)

Profilfoto av Nassira Essahli Vik.

Kort bekrivelse av hva du står for: Hva er NTNUs største utfordringer framover og hvorfor velgerne skal stemme på deg?

Det er en ære å bli nominert som kandidat til NTNU-styret. Jeg ser det som en tillitserklæring og et ansvar. Jeg kom til Norge i voksen alder, uten å kunne et eneste ord norsk. Men jeg kunne fire andre språk, og jeg var kunnskapstørst og fast bestemt på å lære for å klare selv. Jeg husker fortsatt norskkurset på Dragvoll og den gode foreleseren. I min iver etter å få jobb søkte jeg bl.a. på en renholdsstilling ved Dragvoll, men kom ikke til intervju – kanskje fordi profilen min ikke passet. Men jeg ga meg ikke. Etter hvert fullførte jeg både en bachelor- og mastergrad. I 2014 var jeg én av 21 personer i Norge som fikk muligheten til å ta en offentlig PhD – den første i sitt slag. I dag jobber jeg som førsteamanuensis, og jeg stortrives sammen med kollegaer og studenter.

For meg er NTNU et fellesskap der vi skaper mening, bygger kunnskap og utvikler oss sammen. Historien min kan høres ut som en anekdote. Men den er også et bevis på at når menneskelige ressurser møtes med muligheter, kan det skape gode resultater. La oss sammen bygge et NTNU der alle får muligheten til å nå sitt fulle potensial. Jeg vil jobbe med:

  1. Boikott av samarbeid med israelske institusjoner. Disse institusjonene er dypt innviklet i det voldelige maskineriet bak bombardement, overvåkning og destruksjonen av palestinernes mulighet for utdanning.
  2. Stans av NTNUs samarbeid med Kongsberg gruppen som bidrar til å forsyne den israelske hæren med våpen og våpendeler.
  3. Ny ledelsesmodell med valgt rektor.