Tilrettelegging av studier i utlandet - Kunnskapsbasen
Tilrettelegging av studier i utlandet
Er du student med behov for tilrettelegging finner du relevant informasjon om utveksling her.
Tilbake til temasiden for utenlandsstudier
Spørsmål? Se 'Ofte stilte spørsmål om utveksling'
NTNU ønsker at så mange studenter som mulig skal få reise på utveksling, og funksjonsnedsettelser trenger ikke være noe hinder. Vær tidlig ute med å beskrive behovene dine når du skal søke om utveksling, og start planleggingen i god tid. Da får du og NTNU tid til å finne gode løsninger i samarbeid med det utenlandske lærestedet.
Unngå å oppgi detaljer om tilretteleggingsbehovene dine skriftlig når du kontakter NTNU. For å melde om dine behov i forbindelse med utvekslingssøknaden, kan du kontakte Enhet for internasjonale relasjoner (EIR), oppgi telefonnummer, og be om å bli ringt opp.
Ulike læresteder og land har ulik praksis for tilrettelegging. Undersøk derfor nøye hvilke muligheter som tilbys der du ønsker å reise. En god pekepinn er å sjekke om lærestedet har en Erasmus-avtale - disse er forpliktet til å ha gode tilretteleggingsordninger. Du finner alle NTNUs utvekslingsavtaler i Avtaleportalen.
Bruk litt tid på å undersøke kulturelle forhold, holdninger og tilrettelegging for personer med funksjonsnedsettelse og språk. Inclusive Mobility Europe har samlet erfaringsrapporter og videoer fra studenter med funksjonsnedsettelser som har reist på utveksling.
Inclusive Mobility - Testimonials
NTNU er medlem av ENHANCE-alliansen, som jobber for å sikre gode utvekslingsmuligheter for alle. ENHANCE-universitetene har et uttalt mål om å være særlig gode på tilrettelegging. Les mer om ENHANCE og Mobilitet for Alle. Merk at ENHANCE-universitetene kun tilbyr utveksling for utvalgte fagområder.
Lånekassen gir ekstrastipend til studenter som ikke kan jobbe ved siden av utdanningen på grunn av en funksjonsnedsettelse. Dette kan som regel beholdes under utvekslingsopphold i utlandet (gjelder også dysleksi). Kontakt Lånekassen for informasjon om hvordan du kan beholde ekstrastipendet på utveksling.
Hvis du mottar ytelser fra NAV, må du kontakte dem for å finne ut om utveksling vil påvirke ytelsene.
Har du brukerstyrt assistans, er det kommunen som tilbyr og fatter vedtak om dette. Støtten til brukerstyrt personlig assistanse under studier i utlandet er ikke lik i alle kommuner. Ta derfor kontakt med kommunen din for mer informasjon.
Erasmus+ har et tilleggsstipend til studenter fra underrepresenterte grupper, inkludert studenter med nedsatt funksjonsevne eller kroniske sykdommer.
Tilretteleggingsstipendet er på 250 Euro per måned i tillegg til det man får i Eramus-stipend. Gjelder kun innenfor Eramsus-programmet. Du søker om dette i Søknadsportalen, etter du har fått tilbud om utveksling.
Tilretteleggingstipendet gis til følgende grupper:
- Studenter med varig nedsatt funksjonsevne og kroniske sykdommer
- Studenter med barn eller annet omsorgsansvar
- Studenter med flyktningstatus
- Studenter som tilhører urbefolkning og nasjonale minoriteter
Mange legater og stiftelser gir stipender som kan være aktuelle. Noen tilbyr også ekstra støtte hvis du har tilretteleggingsbehov. Du bør i søknaden beskrive kostnadene du har som følge av funksjonsnedsettelsen og behovet for tilrettelegging.
Stiftelsen Sophies Minde deler ut et eget stipend til studenter med bevegelseshemming.
Det er viktig at du har forsikring som gjelder lengre opphold i utlandet. Undersøk reisevilkårene i dine forsikringer før du drar.
Enhet for internasjonale relasjoner hjelper alle studenter med råd og veiledning om utvekslingsopphold. Enhet for tilrettelegging hjelper studenter som trenger tilrettelegging av studiesituasjonen. Du finner mange tips og råd om tilrettelegging på nettsidene deres.