Søke om kompetanseopprykk - Kunnskapsbasen
Søke om kompetanseopprykk
26.08.2024: Siden er under arbeid. Dette er et utkast.
Vurderer du å søke om kompetanseopprykk i stillingen din? Her finner du informasjon og søknadsskjema for opprykksordningene ved NTNU.
Innhold
Generelt om kompetanseopprykk
Kompetanseopprykk refererer til en prosess der du som vitenskapelig ansatt kan søke om, og oppnå, høyere stillingsnivå basert på din faglige kompetanse. Kompetanseopprykk gis innenfor rammer fastsatt av Kunnskapsdepartementet (og utfyllende retningslinjer fastsatt av NTNU). Kompetanseopprykk er personlig og knyttet til den enkelte ansattes fagområde. Det vil ikke påvirke arbeidsoppgavene dine.
Hvem kan søke?
Du kan søke om kompetanseopprykk fra stilling som amanuensis, universitetslektor, høyskolelektor førsteamanuensis, eller førstelektor. Ansatte i åremålsstillinger i undervisnings- og forskningsstillinger hvor skapende eller utøvende kunstnerisk kompetanse er et vesentlig element i kompetansen som kreves kan også søke om opprykk. Krav om minst 50 prosent fast stilling for å søke opprykk er opphevet, men man må ha minst ett år igjen av ansettelsesforholdet for å søke.
Permisjon fra stilling er ikke til hinder for å søke om opprykk. Retten til å søke opprykk gjelder ikke ansatte i åremål på innstegsvilkår etter universitets- og høyskoleloven § 7-6 første ledd bokstav e eller ansatte i undervisnings- og forskningsstillinger etter særregel om ekstraerverv etter universitets- og høyskoleloven §7-7 (åremål inntil 20%).
Gitt dette, gjelder følgende opprykksmuligheter ( universitets og høyskoleforskriften §3-13):
- Førsteamanuenser kan søke opprykk til professor. (§3-7)
- Førstelektorer kan søke opprykk til dosent. (§3-5)
- Universitets- og høyskolelektor kan søke om opprykk til førsteamanuensis eller førstelektor. (§3-4 og 3-6)
Forsker 1108, 1109 og 1110 kan søke om opprykk etter en egen opprykksordning:
- Forsker 1108 i fast statlig stilling/åremålsstilling og i eksternt finansiert stilling hvor tilsettingsforholdet har en varighet på 2 år eller mer utover søknadstidspunktet kan søke opprykk til forsker 1109. (Statens personalhåndbok, pkt. 10.3.1)
- Forsker 1109 og 1110 i fast statlig stilling/åremålsstilling – og i eksternt finansiert stilling hvor tilsettingsforholdet har en varighet på 3 år eller mer utover søknadstidspunktet – kan søke opprykk til forsker 1183. (Statens personalhåndbok, pkt. 10.3.2)
Krav til deg som skal søke om kompetanseopprykk defineres av Forskrift til universitets- og høyskoleloven (universitets- og høyskoleforskriften) - Lovdata eller Statens personalhåndbok (forsker):
- Du kan bare søke om opprykk innenfor det fagområdet du er ansatt.
- Du vil bli vurdert ut ifra din dokumenterte vitenskapelige/kunstneriske og utdanningsfaglige kompetanse.
- Godkjent norsk doktorgrad, eller utenlandsk doktorgrad godkjent som likeverdig med norsk doktorgrad, gir rett til doktorgradsopprykk til førstestilling dersom du er ansatt i stilling som universitetslektor, høyskolelektor, amanuensis eller forsker.
For søknad om kompetanseopprykk til stilling som professor/dosent/forsker 1183 gjelder også følgende regler:
- Hvis du ikke har være bedømt for tilsvarende kompetanse ved egen institusjon i løpet av de to siste år, har du krav på å få kompetansen din bedømt dersom du søker om det. Toårsregelen gjelder fra søknadsfristen for opprykk eller for utlyst stilling. Der hvor det ikke er fastsatt søknadsfrist, gjelder toårsregelen fra søknad er mottatt.
- Dersom det har vært utlyst tilsvarende stilling innen ditt fagområde/din spesialitet ved din institusjon i løpet av de siste to år, gjelder toårsfristen fra søknadstidspunkt for denne stillingen
Hvordan søke
Søknad sendes inn via søknadsskjema på denne siden. Vær oppmerksom på at noen fakulteter tar imot løpende søknader, og andre har fast søknadsfrist (se oversikt nederst på sida) Søknad om kompetanseopprykk til professor/dosent/forsker 1183 bør foreligge på engelsk, da sakkyndig komité normalt skal ha et medlem fra utlandet.
Kvalifikasjonskrav for søknader høsten 2024 - Vitenskapelig/kunstnerisk kompetanse
For søknader om opprykk høsten 2024 skal krav til kvalifikasjoner og dokumentasjon i forskrift om ansettelse og opprykk i undervisnings- og forskningsstillinger (2006) legges til grunn for søknaden og kompetansevurderingen (jf. NTNUs praktisering av overgangsordningen i ny forskrift til universitets- og høyskoleloven § 13-2). Se tips om dokumentasjon under.
I tillegg til de krav til grunnleggende kompetanse for undervisning og veiledning på universitets- og høyskolenivå som er gitt til stilling som førsteamanuensis, skal det i henhold til NTNUs gjeldende retningslinjer (2024) dokumenteres:
- Kvalitetsutvikling i egen undervisning og veiledning over tid
- Bred erfaring med veiledning fortrinnsvis på master/ ph.d.- nivå
- Deltakelse i utvikling av utdanningskvalitet i fagfellesskap
Den utdanningsfaglige kompetansen skal dokumenteres i form av en systematisk og samlet fremstilling som skal bestå av en dokumentasjonsdel og en refleksjonsdel. Dokumentasjonsdelen viser frem søkerens gjennomførte kurs og opplæring som har relevans for undervisning og synliggjør søkerens undervisnings- og veiledningserfaring. Eksempler på dokumentasjon kan være emne- og studieplaner, pedagogiske utviklingsarbeider, evalueringer av undervisning, eksempler på oppgaver søkeren har veiledet og eventuelt søkerens vitenskapelige arbeider knyttet til undervisning og læring. Refleksjonsdelen viser søkerens utvikling over tid og refleksjoner over egen praksis, undervisnings- og læringssyn og planer for videre utvikling. NTNUs kriterier for utdanningsfaglig kompetanse (pdf):
- Deltakelse i kurs og opplæring
- Roller i høyere utdanning
- Undervisnings- og veiledningserfaring
- Utdanningsfaglige bidrag
- Kritisk refleksjon
- Utdanningsfaglig utvikling over tid
- Undervisningssyn
For professor forventes det at kriteriene 3, 4, 5 og 6 oppfylles i høyere grad enn førsteamanuensis.
Dokumentasjon og vedlegg
Sammen med søknadsskjemaet må du legge ved dokumentasjon på både din vitenskapelige og utdanningsfaglige kompetanse.
- CV og ev publikasjonsliste
- Dokumentasjon av formell kompetanse, feks
- Vitnemål
- Dokumentasjon på oppnådd doktorgrad
- Dokumentasjon av vitenskapelig el skapende og utøvende kunstnerisk kompetanse
- Inntil 15 vitenskapelige arbeider, eller inntil 15 kunstneriske arbeider og publikasjoner.
- Dokumentasjon av utdanningsfaglig kompetanse i tråd med NTNUs kriterier for utdanningsfaglig kompetanse
- Annen relevant dokumentasjon
NTNU skal følge opp DORA-erklæringen og CoARA-forpliktelsene om:
- ansvarlig vurdering av forskning basert på forskningens kvalitet og utnyttelse, herunder ansvarlig bruk av kvantitative indikatorer, og
- anerkjennelse av en større bredde av faglige bidrag til forskning og til universitetets samfunnsoppdrag.
DORA og CoARA innebærer ingen endring i kravene til opprykk, men det forventes at bedømmelseskomiteene følger disse prinsippene. For søkere er UHR NOR-CAM et anbefalt verktøy for kompetanse og karriereutvikling ved NTNU, med gode tips om dokumentasjon av kompetanse og til søkers beskrivelse av relevante faglige bidrag og resultater. På tilsvarende måte viser NTNUs personalreglement for undervisnings- og forskerstillinger til DORA, CoARA og NOR-CAM i forbindelse med bedømmelse av søkere til undervisnings- og forskerstillinger.
Sakkyndig vurdering
Din søknad om kompetanseopprykk skal vurderes av en sakkyndig komité oppnevnt av ansettelsesutvalget etter forslag fra instituttet.
Sakkyndig komite skal alltid angi på hvilket fagområde og eventuelt hvilken spesialitet din kompetanse er vurdert for, og uttalelsen skal alltid gi uttrykk for om kompetanseerklæringen er enstemmig og utvilsom.
Den sakkyndige vurderingen vil bli sendt til deg som søker så snart den foreligger. Det er ikke adgang til å påklage de sakkyndiges uttalelse, men du vil få anledning til å komme med innsigelser mot saksbehandlingen, eller merknader til de sakkyndiges uttalelse innen 2 uker etter at uttalelsen er sendt til deg.
Dersom du søker om kompetanseopprykk på grunnlag av oppnådd doktorgrad, vil søknaden vurderes på bakgrunn av dokumentasjon av oppnådd grad og bekreftet dato for innlevering av avhandling.
Kvalifikasjonskrav for søknader fra høsten 2025 - Vitenskapelig/kunstnerisk kompetanse
For søknader om opprykk fra høsten 2025, gjelder kvalifikasjonskravene i ny forskrift til universitets- og høyskoleloven (2024) kap. 3.
Nye utfyllende NTNU-retningslinjer som inkluderer reviderte retningslinjer for utdanningsfaglig kompetanse og prinsippene fra CoARA/NOR-CAM, blir sendt på høring høsten 2024. Etter planen skal disse tre i kraft fra 1. januar 2025.
Vilkår og prosedyrer knyttet til kompetanseopprykk er nedfelt i:
- Forskrift til universitets- og høyskoleloven (universitets- og høyskoleforskriften) - Lovdata
- Statens Personalhåndbok kap 10 (forskerstillinger)
- (og utfyllende retningslinjer fastsatt av NTNU) kommer
Se også fagspesifikke veiledninger:
Ved spørsmål, kontakt saksbehandler ved ditt fakultet
Fakultet for arkitektur og design (AD)
Fakultet for arkitektur og design (AD)
- Søknadsfrist: Løpende
- Ta kontakt med hr@ad.ntnu.no hvis du lurer på noe.
Fakultet for medisin og helsevitenskap (MH)
Fakultet for medisin og helsevitenskap (MH)
- Normer for vurdering av professorkompetanse ved Fakultet for medisin og helsevitenskap, NTNU(revidert mars 2020)
- Ta kontakt med hr@mh.ntnu.no hvis du lurer på noe.
Det humanistiske fakultet (HF)
Det humanistiske fakultet (HF)
- Se informasjon på nettsiden Søknadsprosedyre for opprykk i undervisnings- og forskerstillinger - HF
- Søknadsfrist for 2024 er 15. september (gjelder bare opprykk til professor, alle andre opprykk har løpende søknadsfrist)
- Kontakt: Elisabeth Leite
Fakultet for informasjonsteknologi og elektronikk (IE)
Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk (IE)
- *Retningslinjer* – opprykk til professor.
Les spesielt kapittel 4. og 5. om faglige kvalifikasjoner.
- Søknadsfrist: 15. september for 2023
- Kontakt: Wenche Olsen
Fakultet for ingeniørvitenskap (IV)
Fakultet for ingeniørvitenskap (IV)
- Prosedyrer for søknad finnes i «Samordning av prosessene for professoropprykk», se spesielt punkt 4 og 5.
- Søknadsfrist 2023: 15. september
- Kontakt: Kari Salberg Vitsø
Fakultet for naturvitenskap (NV)
Fakultet for naturvitenskap (NV)
- Prosedyrer for søknad finnes i: "Samordning av prosessene for professoropprykk innen MNT-fag" (PDF). Se spesielt kapittel 5 som er retningslinjer for oppsett av søknad, samt vedlegg helt til slutt i dokumentet som gir forslag til dokumentasjon av utdanningsfaglige kvalifikasjoner.
- Søknadsfrist: 15. september
- Kontakt: Gerd Flataas
Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap (SU)
Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap (SU)
- Retningslinjer for sakkyndig komité - Revidert juni 2021
- Søknadsfrist for 2023 er 15. september (gjelder bare opprykk til professor, alle andre opprykk har løpende søknadsfrist)
- Kontakt: Sissel Sæther
Fakultet for økonomi (ØK)
Fakultet for økonomi (ØK)
- Retningslinjer for sakkyndig komité - Revidert mai 2021
- Løpende søknadsfrist
- Kontakt: Svein Olav Antonsen HR på fakultetet